Feed on
Posts
Comments


Kažkur Intyrnete pamačiau šito Himalajų vienuolyno nuotrauką ir jis man iškart krito akin kaip nuostabi vieta gyventi atsiskyrus nuo pasaulio. Deja, tai buvo viso labo neįvardinta fotkė, tad man vėlgi teko ieškoti informacijos, kas gi tai. Ir štai, pagaliau pavyko nustatyti pavadinimą ir jis pasirodė tikrai neeilinis – Taktshang, kas butaniečių kalba reiškia „Tigrės lizdas“. Kelionių knygos padarė šį vienuolyną Butano simboliu.

Teigiama, kad Guru Rinpoche atskrido į šią vietą ant tigrės nugaros ir po to meditavo oloje (išlikusioje iki šiol) tris mėnesius.
Vienuolynas (butaniečių kalba goemba), toks koks yra šiandien, buvo pastatytas 1692 metais, jį sudaro septynios šventyklos. 1998.04.19 jis labai nukentėjo nuo gaisro kilusio dėl nežinomos priežasties – gal žaibo, gal apverstos sviesto lempos. Buvo panaudota visa turima medžiaga – senos fotonuotraukos ir rankraščiai, kad atkurti pastatus kiek galima panašius į originalius, nors buvo labai mažai dokumentų, apibūdinančių vidinę sienų tapybą ir kitus meno kūrinius.
Turistams – ne Butano gyventojams, norintiems aplankyti vienuolyną, reikalingas specialus leidimas, tačiau jį gali gauti tik praktikuojantys budistai-piligrimai. Todėl nuotraukos, kaip taisyklė, fotografuojamos iš kitos lėnio pusės – vietos, kurioje paprasti turistai sustabdomi sargybos.
Taigi, dar keletas vienuolyno nuotraukų

2 Responses to “Taktshang – Tigrės lizdas”

  1. troy parašė:

    Teisingai senėji – vienuolynai, kryžiai…

  2. grumlinas parašė:

    A ką – yra dalykų, iki kurių reikia priaugti 😉