Feed on
Posts
Comments

Autorius vs savininkas

Perskaičiau diskusiją Autorinės teisės. Interneto laikraščiai ir kilo keletas pamąstymų
1. Paimkime rusiškus „informacinius-pramoginus“ portalus, kur suplakami kokteilin juokeliai, seksas ir kraujas. Pažiūri į juose sudėtas iš vakarietiškų puslapių nuknistas nuotraukas su aiškiai uždėtu jų rusišku (c) – po apačia dažnai net nenutrintas nuotraukos originalaus šaltinio logotipas.
2. Šiaip reikia aiškiai skirti autorystę nuo savininkystės. Autorius visada lieka autoriumi, kai tuo tarpu savininkai gali keistis. Pvz, The Beatles dainų katalogo savininkas iki šių metų buvo Michael Jackson 😉 Tačiau proto beigi talento tai jam nepridėjo.
Analogiškai su išradimais, kurių autoriai dažnai parduoda teisę gaminti ir už tai gauti atlygį kompanijoms.
3. IMHO autorystė/savininkystė galima (ir priimtina) tik ilgam išliekančiai kūrybai. Ar tai bus knyga, muzikos kūrinys, paveikslas, skulptūra, išradimas. Visa mus kasdien užliejanti informacija yra vienadienė ir panaši į tualetinį popierių – nusibraukei vienąkart ir išmetei. Ar labai daug mes domimės politiniais įvykiais, apie kuriuos taip aršiai diskutavome prieš savaitę?
4. Reikia labai aiškiai skirti informaciją nuo žinių. Informacija turi vertę pinigine išraiška tik tol, kol ji viešai nepaskelbta. Paskelbta ji tampa žiniomis ir piniginė jos vertė yra nulinė. Naujienų agentūroms visas biznis tik tol, kol naujiena „šviežia“. Labai greit ta naujiena apauga komentarais ir tampa nebeįmanoma įrodyti jos autorystės bei savininkystės. O ir nereikia, nes tai jau žinios. Mes (kaip visuomenė) ŽINOME, kad įvyko toks ir toks įvykis, ir visuomenės visiškai nedomina, kuri naujienų agentūra apie tai paskelbė.

2 Responses to “Autorius vs savininkas”

  1. scania parašė:

    Blaivus požiūris. Logiška! 🙂

  2. grumlinas parašė:

    Aha. Esmi blaivinykas. Beveik. Kai negeriu 😉