Feed on
Posts
Comments

Zalavo ąžuoliukai

Pernai rudenį su brangiausiąja ir mano bendradarbiu+1 sukome ratuką po Lietuvą ir patekome į Zalavą. Vieta įžymi tuo, kad čia gimė antras garsiausias Lenkijos litwinas Juozapas Klemensas Pilsudskis, mergautine pavarde Bilevičius. Kodėl antras? Bo pirmas buvo Vladislovas II, mergautiniu vardu Jogaila.
Iš dvaro telikę buvęs darbininkų namas, rūkykla ir rūsys. 1874 m. sudegusių rūmų vietą žymi pamatai.
Apie dvarą parašysiu kada nors savo dvarinėjimuose, dabar gi apie kitą ten mane sudominusį objektą – Lietuvos lenkų sąjungos pasodinta ąžuoliukų alėją, kur prie kiekvieno ąžuoliuko stovi stela su kokiu nors atminimo užrašu. Mane sudomino, ar ten nėra antilietuvybės. Galiu nuraminti – nėra. Tačiau pačios stelos įdomios, besidomintiems Lenkijos istorija daug ką pasako. Viena stela lietuviams gali subtiliai priminti nelabai gražų mūsų istorijos momentą, ir yra pora ne tiek antilietuviškų, kiek skausmingų stelų, apie su jomis susijusį mažai Lietuvoje žinomą įvykį gal reiktų kada parašyti.
Kai lankėmės, buvo 28 ąžuoliukai, nufotkinau visus, tai kam įdomu – galite pasiskaityti ir pabandyti paspėlioti, ką jos įamžina.
20170916_160024


Comments are closed.