Feed on
Posts
Comments

Apie bevizį režimą

Vakar Ukraina turėjo gauti bevizį režimą kelionėms į ES šalis. Negavo. Ukraineitiški internetai pilni nusivylimo prezidentu Porošenko, kuris nesuveikė tokio režimo, rosijaniški – piktdžiūgavimo, kad chocholams nepasisekė. Vienžo, svarbus neįvykis 😉
Ta intencija prisiminiau, kaip kažkada, dar 1993 m., kai mokiausi kursuose Šveicarijoje, vos nenuvažiavau į Vokietiją. O buvo taip. Kursai trukdavo po kelias savaites, buvo 3 jų etapai. Savaitę mokindavausi, savaitgaliai laisvi. Nu ką laisvi – labai susidraugavome su šveicarais-mokytojais, ir jie mane paimdavo savaitgaliui pas save į namus, supažindinti ryteuropietį su šveicarišku gyvenimu. Buvo fain. Su vienu iš jų, Erichu, gyvenančiu miestelyje ant Reino kranto, išvažiavome prasivažiuoti ir aplankyti vietinių įžymybių. Važiuojant matėsi, kad viename Reino krante – vokiškos vėliavos, kitame – šveicariškos. Kaip sykis privažiavome tiltą per Reiną ir aš paklausiau, ar juo galima nuvažiuoti į Vokietiją. Ercichas paaiškino, kad galima, jie kas porą savaičių važiuoja Vokietijon apsipirkti, nes ten pigiau (lietuviai Lenkijoje nėra kažkas ypatingo ;). Kai manęs paklausė, ar aš esu buvęs Vokietijoje, atsakiau, kad ne. Erichas pasiūlė nuvažiuoti, bet prisiminėme, kad jiems vizų Vokietijon nereikia, o man – reikia (trubūt prisimenate tas strošnas eiles prie Vokietijos ambasados?) Aš tuomet turėjau trikartinę vizą į Šveicariją (kievienam kursų etapui), vienas įvažiavimas jau buvo panaudotas. Mhmmm, o jei man šveicarai, grįžtant iš Vokietijos, atžymės antrąjį įvažiavimą? Norint gauti Šveicarijos vizą, tuomet reikėdavo paryčiais sėsti į autobusą Rygon. Rygoje varai į Elizabetės gatvę, kur buvo Šveicarijos ambasada, priduodi popierius (liudijimas, kad dalyvauji projekte, iškvietimas į kursus, pagrindimas, kodėl nereikia mokėti etyc.itd.) ir pasą, paskui gerą pusdienį smaukaisi po miestą ir pavakare pasijami pasą su viza, tada vėl autobusu Kaunan. Ok, į Rygą tai aš nuvažiuosiu, bet kaip paaiškinsiu, ką aš dariau Vokietijoje, kai turėjau sėdėti Šveicarijoje? Nu ir nutarėme nerizikuoti mano prabangia viza ir nuvažiavome toliau lankyti kitų šveicariškų gražiaviečių 😉
Tai va, kai manęs paklausia, ką aš gero matau tame ESe, aš visad atsakau – visų pirma – judėjimo laisvę. Dabar gali sėsti į awto ir važiuoti nuo Helsinkio iki Lisabonos be jokių vizų. Lygiai kaip kad mes, atsibudę šeštadienio rytą, sėdame į awto ir išvažiuojame į Lenkiją tiesiog apžiūrėti kažkiokios įdomios vietos. Be jokio sustojimo ant sienos (prisimenate lenkų pasienietį su kantička turistiniame auobuse, važiuojamnčiame į kokią Chorvatiją?). Ir mes taip pripratome prie bevizio režimo ES viduje/Šengeno zonoje, kad mums keista, kaip be jo galėjome išsiversti.

7 Responses to “Apie bevizį režimą”

  1. Voldemaras parašė:

    Kiek girdėjau iš žiniasklaidos, tai vengrai nepatenkinti sprendimu nutarė duoti vizas nemokamai. Neįsivaizduoju kas laukia vengrų ambasados bei konsulatų….apgultis?

  2. Taškąs parašė:

    Rusai tai tikrai „žiaurei“ pikdžiūgauja dėl незалежнос nesėkmių .
    Nieko gero, deja, ten. Net DW ir Euronews – beveik vien kritiški siužetai arba tyla.
    ES valdžiaunykams strateginio mąstymo reikalaujanti lygtis su trim nežinomaisiais, kurios matematiškai išspręsti gal neįmanoma, taip suraizgyt a ji:
    x= Turkija
    y= Afroeuropiečiai
    z= JAV dirigentas

    • grumlinas parašė:

      Ukrainiečiai pakolkas neatliko kovos su korupcija namų darbų, o ir kai Julka vykdo Kremliaus nurodymus destabilizuoti padėtį Ukrainoje, tai ESas nenori rizikuoti sienų atidarymu.

      • Taškąs parašė:

        Na, turėtų ES- goje protas nugalėti.
        Vengrai ir čekai – tikrai nemyli rusų, bet jau supranta, kad Putin’ ne toks baisus, baisiau durna bukagalviška ar žiauri šaltai paskaičiuota JAV politika, kurios rezultatas kasdien matomas vis labiau ir kasdien tūkstančiais pabėgėlių tvindantis Europą.

        Jei ne tie milijonai afrikiečių, tai ir ukrainiečių kokie 5 milijonai būtų pats tas.

        Europa šauniai atlaikė Ukrainos dydžio (skaičiumi) vargšų giminaičių „atakas“ -Lenkijos santechnikų, o taip pat ir kitos darbo jėgos iš Pabaltijo, Rumunijos, Bulgarijos… Kas ten dar – čekai, vengrai, slovakai, slovėnai – tie lyg mažiau emigravo.

        • grumlinas parašė:

          Europa ne atlaikė, WEuropa apsidžaiugė, kad vietoje jos kasdine vis nuliurbėjančių dykaduonių į ją atvyko dirbantys žmonės. Ir ji toliau priimtų tokius žmones, bet gresia pavojusm, kad jų valstybėse gali būti darbo jėgos kolapsas. Kas jau vyksta.

  3. Taškąs parašė:

    Likbez\’o teisėmis, specialiai kai kam- žiū, ką vatnikai rašo kremliaus apmokėti:

    Su valstybės parama pastatytas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas Klaipėdoje, kuriuo siekiama energetinės nepriklausomybės, neišsprendė dujų rinkos Lietuvoje problemų, ją iškraipė, sukūręs diskriminacines sąlygas rinkos dalyviams ir uždėjęs didžiulę naštą visiems dujų vartotojams.

    Daugiau skaitykite: http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/sgd-terminalo-statytojai-iteisino-privataus-turto-nusavinima/234050
    © Lietuvos žinios