Feed on
Posts
Comments

Aukštumala

Šį savaitgalį mudu su brangiausiaja pasidarėme mikro-atostogas – nuvažiavome Žemaitijon. Planas buvo pagrybauti (ta plano dalis pilnai įvykdytra, grybai jau susūdyti žiemai), bet norėjosi ir kažko kultūringo. Tai Sakūčiuose tiesiai iš praduotuvės prie rūkyklos nusipirkome žuvies (fantastiški užėtakis, šamas ir jūros ešerys, mes ten perkame jau ilgą laiką) ir nuvažiavome prie Aukštumalos pelkės aplankyti Aukštumalos pažintinio tako.
Pilna fotogalerija Flickryje, čia trumpi komenatrai


Aukstumala
Vietą rasti gana nesunku – važiuojant iš Šilutės link Kintų plentu 4217, šalia kelio yra nuoroda, o kelio dešinėje matosi informaciniai stendai. Problema – parkingo nėra, reikia statyti awto šalikelėje, o savaitgalį ten lankytojų netrūksta.
IMGP8815


Perskaitę stende info apie pelkę, einame takeliu tarp medžių, pakeltu ant pylimo. Nors takelis pabarstytas žvyru, pats pylimas supiltas iš durpių ir einant viskas savotiškai spyruokliuoja. Pakeliui einant bus keletas info-stendų apie Aukštumalos įdomybes, rekomenduoju perskaityti.
IMGP8817


Einant takeliu, nieko labai įdomaus nėra (visi šonai apžėlę šabakštynais), o paskui takelis pereina į medinį lieptelį, kur jau atsiveria pelkės vaizdai. Palei lieptelį auga labai gražūs berželiai, šonuose matosi buvę drenažiniai grioviai, kurias sovietmečiu buvo planuojama nužudyti pelkę ją nusausinant ir paverčiant durpynu.
IMGP8821
IMGP8826
IMGP8827
IMGP8830


Medinis lieptelis atveda iki pirmojo apžvalginio bokštelio, nuo kurio matosi pelkės panorama.
IMGP8840 Stitch


Kažkada šis bokštelis buvo pažintinio tako pabaiga, o dabar takas pratęstas tokiu tarsi tilteliu, kuris padėtas ant vamzdžių nuopjovų, nes kalk nekalęs polius – pelkė juos su laiku prarys.
IMGP8924.


Naujuoju tilteliu einame link antrojo apžvalginio bokštelio, apžiūrėdami tikrai nuostabius vaizdus. Buvo puiki saulėta diena, pelkė apaugusi tokia gelsva žole ir nedidukais berželiais, kad susidarė įspūdis, kad esame kažkur savanoje, tetrūko tik žirafų ir kitokių zebrų.
IMGP8853 Stitch
Pakeliui matėsi įvairūs pelkių augemijos ir kraštovaizdžio fragmentai.
IMGP8874
IMGP8873
IMGP8879


Antrasis apžvalgos bokštelis stovi prie gražaus ežeriuko, nuo bokštelio matosi nuostabūs pelkės vaizdai.
IMGP8881
IMGP8885 Stitch
IMGP8901
IMGP8903 Stitch


Kelias atgal tais pačiais tilteliu-liepteliu-takeliu. Žmonių buvo nemažai, škias vieta įdomi. Apsilankymu mes labai patenkinti, rekomenduojame. Viskam realiai užtenka valandos.

Comments are closed.