Feed on
Posts
Comments

2016-07-31: Skrunda-2

Pilna Flickr galerija


Minėjau, kad aplankėme buvusį sovietinį slaptą karinį miestelį Skrunda-2. Šiandien jis oficialiai vadinamas Līdumnieki, tačiau jokios kelio rodyklės į jį iki šiol nėra. Gal todėl, kad tai miestas-vaiduoklis: įkurtas sovietų kaip bazė tolimojo perspėjimo radarui Dnestr-M (vėliau radarų parkas išaugo iki dviejų „Dnepr„ir pavadintas Skrunda-1, vėliau, pradėjus statyti „Darjal-UM„) ir pervadintas Skrunda-2, dabar jis pamažu griūva. 1999 m. išvyko paskutiniai rusų kariškiai ir galima pamatyti, ką žmonės ir gamta padarė per 20 metų.
Miestelyje ~70 įvairių pastatų (bendras plotas 45,1 ha): t.t. 10 gyvenamųjų daugiabučių (540 butų), viešbutis, ligoninė-poliklinika, vaikų darželis, mokykla, du klubai (700 vietų), parduotuvė, paštas, katilinė, valymo įrenginiai, šiltnamiai, vandens bokštas, garažai, kontroliniai-techniniai pastatai, štabas, 3 kareivinės (808 vietos), įvairūs karinės paskirties pastatai, kelios slėpruvės atominio karo atvejui.
Pačių radarų nebėra, jie pilnai sunaikinti, o jų dislokacijos vietoms surasti reikia nemažų pastangų, netgi žinant, ko ieškai 😉 Iš keleto šaltinių susirinkau info, kaip buvo išdėstyti skirtingi objekto komponentai.
Skrunda-2 general


Lietuvoje panašių objektų nebuvo, o ir Kauno Šančių kareivinių kompleksas ar Linksmakalnio radijo žvalgybos centras nepavirto kažkuo panašiu.
Taigi, kaip ten patekti? Skrundos centre reikia pasukti į kelią P116 link Kuldygos ir už ~6km kairėje bus kelias, prie kurio pastatyti keli neišvaizdūs skelbimėliai ir įrengtas šlagbaumas. Geras orientyras – autobusų stotelė „Kombinats“. Taip, taip, 1965 m. pradėtas statyti objektas buvo vadinamas „Комбинат“.
IMGP7604
Tuo keliu važiuojame ~puskilometrį ir privažiuojame KPP (kontrolės-praleidimo punktą). Ten aikštelėje paliekame awto, būdelėje perkame bilietus 4EUR suaugusiam (miestelį už 12kEUR nusipirko Skrundos savivaldybė ir daro iš to atrakcioną), pasirašome saugumo technikos žurnale, kad nelipsime ant stogų bei patys atsakome už savo gyvybes, ir galime eiti. Būdelėje duoda schemutę su įvardintais miestelio pastatis, mes gavome netgi lietuvišką. Tolimesni vaikščiojimas yra kiekvieno interesų reikalas. Grįžęs namo, persikėliau info apie pastatų padėtį iš latviškos schemutės ant GoogleEarth fotovaizdo.
Skrunda-2 town


Galima šiaip paslampinėti po teritoriją, užeiti į namus, apžiūrėti butus (teisingiau, kas iš jų liko) ar netgi patyliukais užsiropšti ant stogų ar netgi į vandentiekio bokštą. Mes su brangiausiąja turėjome didelių planų kelionei, tad nerizikavome kur nors išsisukti koją ir labai nelandžiojome. Dėl laiko ceitnoto taip pat aplankėme tik vieną miestelio dalį (gyvenamąją), tačiau turime planų aplankyti ir karinę.
IMGP7550
Kareivių kulas, vandens bokštas, gyvenamieji daugiabučiai
IMGP7561
Buto vidus
IMGP7578
Vaikų darželis
IMGP7598
Nežinomas pastatas


Prieš kelionę aš tikėjausi, kad radarvietės bus kažkaip identifikuotos vietovėje ir nevisai įsivaizdavau, kaip jos turėtų atrodyti. Nu ir ką – pirmu priėjimu neradome nė vienos radarvietės. Laimei, kai pirkome bilietus, šalia būdelės laukiantis savo grupės latvis-gidas man parodė gabalą atspausdintos kosminės nuotraukos, kur matėsi tos radarvietės, bet mane „nuramino“, kad jas surasti nebus labai lengva. Taip ir nutiko: vienintelis už miestelio ribų surastas objektas buvo kažkokių dviejų pastatų vietoje belikusi statybiniu laužu padengta aikštelė (kaip vėlliau paaiškėjo – buvusi elektrinės vieta), o šiaip tik pasivažinėjome miške betono plokštėmis grįstais keliais. Supratau, kad viešbutyje Ventspilyje reiks papildomų studijų internetuose 🙂 Tas studijas atlikau ir visas radarvietes grįždami namo radome, bet apie tai kitas fotoreportažas.
IMGP7612
Buvusios elektrinės vieta (GoogleMaps dar rodo 2 pastatus)


Tiems, kas labai susidpmėjo miesteliu – keletas nuorodų:
pamirsta.lt
apleista.lt
iš photo-stalk.livejournal.com: 1 dalis, 2 dalis

6 Responses to “2016-07-31: Skrunda-2”

  1. Taškas parašė:

    Keista, tie penkiaaukščiai su visais langais. Tai ten dar gyvenama? Reiks visą medžiagą čia pateiktą perskaityti vėliau.

  2. Rimantas parašė:

    Įdomu, kelintas Skrundos-2 šeimininkas Skrundos savivaldybė ir prie kurio šeimininko miestelis daugiausiai nuniokotas? Radau apie pardavimą 2010 m.: http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pasaulis/kaip_mes_gyvename/S-11318/straipsnis/Sovietu-eros-slaptasis-miestas-parduotas-uz-31-milijona-doleriu .

    • grumlinas parašė:

      Šis pirkėjas pirkinio atsisakė, tada jį ir nusipirko Skrundos savcivaldybė už 12k EUR. Niokojamas jis buvo nuo 1999m, kai rusai išsinešdino, tad „nuopelnai“ turbūt priskirtini visiems. Dabar jau ten nelabai ką vogti bėra, nebent kokius sovietinius daiktus kaip suvenyrus

      • Rimantas parašė:

        http://pamirsta.lt/karinis-miestelis-skrunda/ paskaitęs komentarus, kad iki 2015 m. saugojo, 2015 m. jau nebebuvo sargo, o 2016 m. pradžioje įėjimas apmokestintas, pagalvojau, kad savivaldybė nusipirkusi tuoj apmokestino. Stambių konstrukcijų pjaustymas dujiniu degikliu jau vyko valdant savivaldybei? Jei elektrinės neliko, tai gal viso apleisto miesto lankymas yra tik laikinas?

        • grumlinas parašė:

          Žodis „saugojo“ tikrai neatitinka to bardako, kuris aiškiai vyko nuo 1999 m. – tiek metalo išvogti tik per 2015 m. metus be šansų. Kada vyko pjaustymas – nzn, nesidomėjau.
          Elektrinė, kiek supratau, ten buvo ne pagrindinė (elektra tiekta elektrolinijomis), o tik avarinė karo atvejui.
          Į ten veda keli keliai, kurių pora fiziškai perkasti (per juos į mietselį vyksta nelegalūs lankytojai, žinantys kas po kam), vienas (pagrindinis) su būdele už 4EUR, o vienas (šoninis) su uždaru šlagbaumu prie P116 kelio.
          Šiaip tai man buvo kur kas įdomiau ne pats miestelis, kurio niekam nebūtų reikėję, jei ne radarai Dnepr ir nebaigtas Daryal, kurių tikrai fiziškai nebeliko, o ir jų stovėjimo vietos dabar, panašu, pamažu yra likviduojamos.