Feed on
Posts
Comments

Šis įrašų ciklas skirtas gal daugiau man pačiam užsifiksuoti tas studijas, kurias teko atlikti, kad mano LEGO dvarelio projektas būtų kiek įmanoma realistiškesnis, tačiau jų metu sukaupta medžiaga ir jos pagrindu sugeneruotos mintys gali sudominti ir kitus LEGOfilus. Pats projektas fiziškai dar nerealizuotas, nes vyksta galutinis permanentinis perprojektavimas.


Ši apmąstymų dalis jau specializuota, bo skirta daugiau tiems, kas yra susidūręs su LEGO konstravimu nebe vien pagal instrukcijas iš dėžučių, o pabandęs kažką dėlioti savarankiškai. Didžiausia problema – suderinti minifigus su jų aplinka (pvz., pastatais, automobiliais etc.), nes mes tada pastoviai susiduriame su trim problemomis:
1) proporcijomis;
2) masteliu;
3) kvantiškumu.
Dėl šių problemų išlindimo konstruojame ne modelius-maketus, daugmaž suderintus su mastelio reikalavimais, o modelius-simbolius, tik šiek tiek suderintus su mastelio reikalavimais, t.y., konstruojamas ne namo ar automobilio maketas, o tiesiog kažkas vizualiai panašaus į namą ar automobilį, užtikrinant pagrindinę – žaidžiamumo – funkciją. Einant nuo modelių-simbolių link modelių-maketų, modeliai didėja, jei norime išreikšti modeliuose-maketuose matytinas detales.


Proporcijos

Vidutinis minifigo ūgio santykis su minifigo pločiu yra ~2/3, kai tuo tarpu žmogaus – nesiekia ~1/3, t.y. minifigas yra labai storas palyginti su žmogumi. Tai sukelia dideles problemas konstruojant jo aplinką. Tipiškas pavyzdys – LEGO automobiliai. Kas konstravo standartinius LEGO rinkinius, puikiai žino, kad LEGO lengvieji automobiliai yra vienviečiai ir, kaip taisyklė, 4 studų (čia studas tai ne pats kyšuliukas, o kvadratinė plokštumėlė po juo, naudojama kaip standartinis LEGO kūrinių matavimo vienetas) pločio. Sunkvežimiai konstruojami 6 studų pločio, bet vėlgi lieka vienviečiai. Pabandžius konstruoti automobilius taip, kad būtų galima pasodinti 2 minifigus greta, gauname neproporcingai plačius automobilius. Vienintelė išeitis – naudoti kažkada su Adventurers serija išleistas specializuotas 5 studų pločio automobilių kabinas, kuriose 2 minifigai patogiai sėdi greta. Arba konstruoti sudėtingas 5 studų pločio konstrukcijas.
Technical_drawing_minifigure


Mastelis

Norint transformuoti mūsų pasaulio objektus į minifigų aplinką ir suderinti tuos objektus su pačiais minifigais, įkliūvame į rimtus spąstus – kokiu gi masteliu tai atvaizduoti? Visuose LEGO forumuose būna bent po vieną diskusiją šita tema, o vieningos nuomonės kaip ir nėra. Aš sau asmeniškai kažkada pasidariau tokius tyrimus-skaičiavimus: minifigo pėdos aka bato ilgis ~0,78cm, ūgis (be galvos apdangalo/plaukų tvirtinimo kyšuliuko) ~4,2cm. Susitarus, kad minifigo pėda tikrovėje būtų angliška pėda=30,5cm, gauname ~1:39 mastelį. Paapvalinus iki 1:40, minifigo ūgis būtų 168cm, tai pakankamai realistiška, ir aš gana ilgai naudojau mastelį 1:40, LEGO kūrinius matuodamas LEGO-pėdomis.
Tačiau neseniai radau tokią skaičiuoklę, kuri iš esmės fiksuoja mastelį 1:44, prie kurio, ko gero, ir apsistosime. Grubiems skaičiavimams priimame 1m = 3 studai horizontalioje plokštumoje, o vertikaliai 1 kaladėlės aukštis bus 42cm (plokštelė bus 14cm aukščio) be kyšuliuko.
LEGO scales by Tim Gould
Brėžinys iš Tim Gould


Kvantiškumas

Skamba kiek keistokai, tačiau geriausiai išreiškia dar vienos problemos esmę. Realaus pasaulio objektai nėra apriboti kažkokiais fiksuotais matavimo dydžiais. Pvaz., namas gali būti tiek 20,00m, tiek 19,87m, tiek 20,02m ilgio. Tuo tarpu LEGO objektai konstruojami iš fiksuoto dydžio detalių, o minimali detalė (kvantas) yra 1 studo plokštelė 7,8mm x 7,8mm x 3,2mm, kuri sudaro 1/3 kaladėlės (piešinyje pavaizduota 1×2 studų plokštelė ir 1×1 studo kaladėlė).
Lego_dimensions
Taigi, jei priimsime mastelį 1:44, gausime, kad mūsų pasaulis, prieš atvaizduojant jį LEGO detalėmis, turi būti sukapotas ~34,3cm dydžio pikseliais horizontalioje plokštumoje ir supjaustytas ~14,1cm sluoksniais vertikalioje 😉 Tai ir yra mažiausi objektai (34,3cm x 34,3cm x 14,1cm), kuriuos galime išreikšti LEGO priemonėmis. T.y., objektai yra kartotiniai šitam matavimo vienetui, likutį suapvalinant iki sveiko studų skaičiaus, pvz., 20,2×15,3m dydžio namas bus 46×35 studų. Problema, kad kai kurie objektai gali būti neproporcingai padidinti arba sumažinti: pvz., 80cm pločio durys 1:44 masteliu gaunamos 2,3 studo pločio. Apvalinant iki 2 studų, vizualiai gausime siaurą plyšį, tad teks apvalinti iki 3 studų, ir durys tikrovėje būtų 103cm pločio. Na, iš bėdos tai gerai, tik kad standartinės LEGO vienvėrės durys yra 4 studų pločio, t.y. 137cm pločio tikrovėje, vos ne 2x platesnės, nei planavome. Tad arba teks naudoti tokias standartines duris, arba kažką konstruoti iš LEGO detalių

Na ir galų gale iškyla pagrindo, ant kurio konstruosime savo kūrinius, problema, tačiau apie tai kitą kartą.
(bus daugiau, kai bus)

4 Responses to “LEGO dvarelis: medžiaga apmąstymams [8]”

  1. Taškas parašė:

    Kuo toliau į mišką, tuo daugiau..

    Jau ir aš įsirašau į „LEGObolelščikus“ 🙂