Feed on
Posts
Comments

Apie LEGOblemas

Dienos mintis iš internetų: Kai mūsų planams neužtenka pinigų, jie tampa svajonėmis.


Kolega Adomas Rutkauskas feisbuke pasiguodė, kad sudėtinga įsigyti LEGO, kurie nebūtų pabrėžtinai specializuoti. Tam tikra prasme jis teisus – dauguma LEGO rinkinių skirti sukonstruoti kažkokį vieną objektą, kuris patenka į konkrečią specializacijos kategoriją. Aišku, yra pakankamai universali Creator (kažkada vadinosi Basic) serija, kurią galima būtų ir parekomenduoti tais atvejais, kai vaikas nelabai mėgsta technokratinius dalykus (tipo automobiliai ar kosminiai lavai), o Friends-Elves-Disney Princess serijos perdaug „mergaitiškos“.
Aš pats įkliuvau į LEGO pinkles dar gūdžiais 1993 metais, kai dukrai mano draugas iš Šveicarijos padovanojo pirmą mūsų gyvenime LEGO rinkinį, o ši nelabai pagavo konstravimo kablį. Užtai tą kablį pagavau aš 😉 22 metai, kaip nekaip.
Kalbant apie LEGO konstruktorius, reikia suvokti, kad viosų pirma tai komercija. Apie 2000 metus LEGO išgyveno finansinę krizę, kai kompanija nesuvokė kompiuterinių žaidimų ir aktyvumo internete svarbos, o senosios gerosios konstruktorių tradicijos nebeveikė tiek pat efektyviai, kaip XX amžiuje. Na bet nauji vadybininkai restruktūrizavo gmybą ir LEGO toliau sėkmingai plaukioja žaislų gamybos vandenyne.
Taigi, LEGO yra komercija ir visų pirma gaminami ŽAISLAI. Antras momentas: kadangi tai konstruktoriai, todėl visa tai (nekalbu apie unisex DUPLO) visų pirma orientuota berniukams. Mergaičių segmentas žymiai mažesnis – kažkada, dar XX a. pabaigoje buvop pabandyta klasikinio tipo Paradisa serija, kaip ir skirta mergaitėms (tarp kitko, aibė puikių konstruktorių), kuri neturėjo komercinės sėkmės. Antras bandymas buvo Belville (kažkas panašaus į dabartines Friends-Elves-Disney Princess), kuri irgi užsilenkė dėl nepaklausos. Dabr gi matome lyg ir sėkmingą šitų naujųjų „mergaitiškų“ serijų leidimą, tai gal vistik pagaliau LEGO pataikė į rinkos nišą? Nes panaši istorija buso su Bionicle serija, apie kurią mano pirma mintis buvo „Nuirpiesiec, po metų jie nutrauks gamybą!“ Nifiguški, gamina iki šiol, ir visai nebloga paklausa.
Vėl grįžtam prie berniukų. Kas juos domina? Policija, ugniagesiai, lenktynės. Tad nereikia stebėtis, kad ta ratuota tematika puola srautingu domkratu. Tikslas paprastas – berniukas susikonstruoja mašinytę ir ja žaidžia. Na, dar turime policijos nuovadą ar gaisrinę. Viskas, pagrindinė marketingo kryptis suformuota. Dar viena kryptis – populiarios kinematografo temos. Pvz., Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Lord of the Rings/Hobbit. Tik va čia konstruktoriai brangesni, nes reikia mokėti licencinius mokesčius. Bet jų ir perkamumas didelis dėl masinės isterijos. Nors, tiesą pasakius, visos šitos serijos man davė daug puikių dalykų. Nes pagrindinė marketingo kryptis manęs visiškai netenkina, o LEGO aš perku ne dėl sukonstruojamų dalykų, o dėl detalių. T.y., visa tai, ką matau lentynose, vertinu pagal tai, kiek konstruktoriuose esančios detalės tinka šiuo momentu mano kuriamiems projektams. Kurių temos su laiku kinta. Paskutinius porą metų tai senovė/fantasy. Tad pagal finansines galimybes stengiuosi nusipirkti tai, kas man tiktų statyti pilims ar panašiems dalykams. Iš to, kas dabar lentynose, tiesiogiai nelabai kas tetinka, nebent Chima ir Ninjago. Tačiau kai atidžiau įsižiūri į Star Wars ar Elves, pamatai, jog iš ten tikrai galima priskrapštyti reikalingų detalių, nors „gruzo“ irgi bus 😉 Btw, paskutinis pirkinys yra 41073 elfų laivas. Nusipirkęs konstruktorius, aš juos sudėlioju – reikia patikrinti, ar visos detalės, nors niekad nepritrūkau, plius pasižiūriu konstravimo idėjų, – o paskui išardau ir išrūšiuoju detalėmis (čia irgi rimtas užsiėmimas). Peržiūrėjau atidžiai tą sukonstruotą laivą, matau, kad keletą idėjų bus galima panaudoti. Nu ir neblogas detalių rinkinys, išskyrus tas dvi kvaišas elfes 😀
Mjooo… Ostapa ponieslo… LEGO – tema, kuria galima pasišnekėti su besidominčiu žmogumi 😉 Gal reiks kada vėliau dar ką nors parašyti iš asmeninės patirties.

6 Responses to “Apie LEGOblemas”

  1. Pričkus parašė:

    Pabandžiau įsivaizduoti, kaip dėdė Grumlinas prakaituoja ties krūva mažų detalių…
    Nufotkink kokį savo šedevrualų kūrinį.

    • grumlinas parašė:

      Šiuo metu viskas sudėžinta. Šiaip kadangi į savo kūrinius žiūriu labai skeptiškai (kai internetuose turiu su kuo palyginti), tai jų ir nefotkinu 🙁 nors mano geresnioji pusė ir zyzia tą daryti. Tai gal reiks sekantį tijkrai nufotkinti, kas gautųsi.
      O detalių – jooo, kai ant sofkos apsikrauni aplinkui atidarytomis dėžikėmis…. 😀

      • Egidijus parašė:

        Foto tik neatsikalbinėjęs!

        • grumlinas parašė:

          ok, pasižadu ką nors ant greičio sukonstruoti ir nufotkinti. bo paskutiniu metu buvau užsiėmęs daugiau didelės pilies koncepcijomis, paremtomis kažkokia istorija, tai viską sušrotinau

  2. Romas parašė:

    Savaitgalyje buvau Legolende Bilunde. Lego parduotuveje yra lentynos su sveriamomis detalemis (kaip saldainiai Maximoje). Suskraidyk ten 🙂
    Tiesioginis skrydis is VNO i Bilunda, Legolandas uz poros km nuo oro uosto. 🙂