Feed on
Posts
Comments

Kažkada kolega Rokiškis Rabinovičius pavarė veikalą apie mergaitę Mašą, katra viską niokoja, o kantrus lokys viską tvarko. Šiaip mintis buvo, kad šiuose filmukuose paslėpta soviet-rosijaniška propaganda apie NKVD-KGB gėrį, bet IMHO čia jau biškį perspausta 😉 Diskusijoje sudalyvavau ir aš, bet tik apie lokio furažkę, kurią aš identifikau kaip nutrintą pasienietišką, o kolega Rokiškis gi pakėlė iki KGB 9 valdybos rango. Anyway, dzyn ta furažkė, kuri greičiausiai priklausė kokiam nors amžinai girtam kazokui, kurie ir visokių uniformų, ir visokių medalių sau prisigamina.
Šiaip tai esmė ta, kad iki praėjusiametinių Kalėdų nebuvau matęs tų filmų apie mergaitę Mašą ir jų kažkaip nepasigedau. Ale va per Kalėdų pirmą dieną nori-nenori teko pažiūrėti, bo giminės susiėjime vaikasmulkmei reikėjo kokių nors pramogų be suaugusių priežiūros, tad ir užleido tuos filmukus non-stop.
Taigi, peržiūrėjau ir aš keliolika serijų to rosijaniško multipromo šedevro. Nu ką, du esminiai momentai.
Pirmas. Jei kalbėti apie mane asmeniškai, tai aš pajamčiau tą išpūstakę debilę už kojos ir, gerai įsukęs aplink galvą kelis kartus, pyzdinčiau tvočiau tą išverstakę makaulę sienon. O paskui sakyčiau: „Taip ir buvo, va ir kiaulė, ir zuikis gali paliudyti“. Bo ta Maša man susimbolizavo šiandieninę Rosijaniją, kuri viską griauna ir laužo tokia nekalta veido išraiška, kad tik stebėtis belieka: „Ar ji tikrai tokia durna, ar tik naglai apsimeta nesuprantančia, ką daro?“
Antras. Jei pažiūrėti į filmukus kaip į kino produkciją – liuks produktas. Tokio nei pas mus, nei kitur Vakaruose negamina. Pasidomėjau jaunomis šeimomis – praktiškai 100% žiūri Mašą. Kodėl? O ką galima pasiūlyti alternatyvaus? Lietuviška animacija mirė dėl finansų nepritekliaus, o tiek Disnėjaus sirupafilmiai, tiek džapanų išpūstakiafilmiai skirti žymiai vyresnei auditorijai, plius per ilgi tai auditorijai, į kurią nutaikyta mergaitė Maša. Trumpafilmė vakarietiška produkcija labai agresyvi, tėvams derėtų gerai pagalvoti, prieš leidžiant žiūrėti visokius tomus-džerius, kur kraujas liejasi laisvai. Šiaip dabar nesistebiu, kodėl savo laiku taip buvo populiarūs totaliai nusirūkiusių autorių sukurti teletabiai – trumpi filmukai su laiminga pabaiga. Mergaitė Maša irgi – kiek ji bepridirbtų, lokys sutvarko tą jovalą ir viskas baigiasi gražiai. Taip kad pasidariau sau išvadą: Maša dar ilgai bus žiūrima mūsų mažamečių. Ir su tuo pakolkas neina nieko padaryti, nes tiesiog neturime kuo jos pakeisti. O uždrausti? Gerbiamieji – kad uždrausti, reikia kažkokios rimtos priežasties. O nei kolegos Rokiškio spėliojimai, nei mano susidiorginimas nėra pagrindas. Taip kad pakolkas mergaitė Maša dar ilgai džiugins mūsų mažuosius, tfu, blemba…


Na o nuo mažųjų prie didžiųjų. Aišku, tradiciniu kasmetiniu tampantis kolegos Užkalnio piktas rašinys (šiemetinis opusas) apie neseniai mirusio kinorežisieriaus E.Riazanovo (iki pat gyvenimo pabaigos demonstravusio savo nepritarimą Putleriui) komediją „Likimo ironija. arba po pirties“ šiemet gavo savotišką atsaką. Čia galbūt galima ilgai diskutuoti apie filmo menines savybes, bet mano samprotavimai trumpai: mačiau tą filmą pilnai, kai jis buvo rodomas pirmąkart 1975 ir po to dar du-tris sekančius Naujamečius. Psio, užteko, dabar jį matau fragmentukais, praeidamas pro giminių durnadėžę. Vienintelis išlaikantis savo vertę geras dalykas ten yra autorinės dainos, atliekamos A.Pugačiovo ir S.Nikitino. Visa kita – tą pasaulį aš esu matęs gyvai ir jis man jau praėjo, nematau prasmės jį vėl matyti. Tačiau vėlgi suvokiu, kad daugeliui (yep, būtent daugeliui) lietuvių, susiformavusių „prie ruso“ šitas filmas yra mielas, nes pažįstamas ir suprantamas. Ok, bajeriukai žinomi atmintinai, tačiau jie tinka auditorijai, pažįstančiai sovoko realijas. Galima niekinti tą auditoriją, bet ji yra dauguma, formuojanti visuomeninę sąmonę. Ir piktas varymas ant to filmo realiai tik stiprina jo patrauklumą – mes vistik esame įpratę palaikyti tuos, kuriuos skriaudžia. Už reikalą ar be reikalo – nesvarbu, iš pradžių palaikome, paskui aiškinamės. Taip ir su „Likimo ironija“ – ji jau 40 metų simbolizuoja Naujametį. Ką galime pasiūlyti kaip alternatyvą? Totalų šūdfilmį „Vienas namuose“? Nu-nu… Ar lietuviškus naujametinius koncertus, kurie tėra tik sovok-rusiškųjų „Sinijogoniokų“ blanki kopija? Nu negaminame mes kokybiškos šou-produkcijos, nes rinka per maža -> finansavimas per mažas pagaminti kažką tikrai įspūdingo. Ką bedarytume, tesigauna šilanskai ir butkutės, deja…


Aaa, o apibendrinat visą mano opusą – vistiek turiu viltį – gal vistik sugebėsim kažkaip atšokti nuo sovoko palikimo. Taip, mes esame pasmerkti mergaitei Mašai ir „Likimo ironijai“. Mes – tai kelios kartos, užaugusios ir susiformavusios „prie ruso“. Ir čia nepadės buvimas Vakaruose – netgi jaunų lietuvių taksistų automobiliuose Londone groja rusiškas šansonas. Tiesiog iš kai kurių dalykų reikia išaugti, o ne būti išvarytam prievarta. Bo prievarta mielas nebūsi.
Tai tiek.

45 Responses to “Ar mes pasmerkti mergaitei Mašai ir „Likimo ironijai“?”

  1. Voldemaras parašė:

    Kadangi ~95% televizijų yra komercinės(privačios), tai jas pirmoje eilėje domina PELNAS.
    Sukurti ką nors naujo- reikia investuoti,o jei nepasiseks? O čia leidi senus nuvalkiotus
    filmus nepamiršdamas kas ~10-15 min. pavaryti 5min. reklamos ir viskas OK.
    Nežinau ką veikia taip vadinama konkurencijos tarnyba, bet televizijoje absoliutus kartelis.
    Visos televizijos vienu metu pradeda tą~5min. š… brukimą ir eiliniam piliečiui belieka tik
    atsikelti ir nueiti prie šaldytuvo arba į tualetą…
    .

    • grumlinas parašė:

      Su „Likimo ironija“ – čia abipusis procesas – žiūrovas nori kažko suprantamo ir pažįstamo, o šūdovizijos nori maksimalaus pelno. Tai ir sukam arba seną produktą, arba naują, sulipintą pagal seną receptą. Prieš Naujametį buvom įsijungę LTV – nublemba, tokios beviltybės tai nesu matęs 🙁
      Su mergaite Maša kiek kitaip – naujas produktas, turintis tikslinę auditoriją ir sėkmingai įsiskverbęs į nišą. Techniškai įmanomas pagaminti ir pas mus IMHO, tačiau reikia finansų, kurių mūsų šūdavizijos tikrai neskirs.

  2. Taškas parašė:

    Ot, o aš tos Mašos…nežinau, ko nepasakysi apie „Po pirties“. Paradoksas, bet gal ne tik aš, tik po daugelio metų nuo premjeros sužinojau, kas ten tas dainas (stebėtina, kiek jų – gerų- viename filme) įdainavo.
    Prieš kelis metus, besiginčydamas su oponentais (gal net pas tą pasipūtėlį Užkalnį) buvau susirinkęs visų jų tekstų autorius… Įspūdinga.

    Dėl Mašos, tai tą kepurę NKVDistų žinau. Būtent su tokia Putino laikais prikepta retro TV serialų – pasitempęs, dailus jaunas leitenantas, žilas komisaras etc. Andžejus Vaida savo filme parodė juos vizualiai visai kitaip, matyt, tokie ir buvo – apsmurgę, susiglamžę, ypač – tos mėlynviršės jų kepurės..

    • grumlinas parašė:

      Kepurė ne mėlynviršė, o chaki-viršė, tad ne NKVD tikrai. Dauga kas painioja graižą su viršum, o tai dvi skirtingos raznicos.

  3. scania parašė:

    Liet TV priklauso privatnikams. O tie trūčija lygiai taip pat, kaip privatnikas su biologiniu ginklu – stipriai … sūdytom silkėm.
    Tyčia nuodija.
    Nu negaliu patikėt, kad per keliasdešimt nepriklausomybės metų nebuvo galima rasti kuo pakeisti tuos užknisalus.
    Beje, vienus namuose tyčia rodo, kad atbaidyt nuo vakarų. Vakarų pasaulis didelis, bet mums randa tik tuos š?

    • grumlinas parašė:

      Nu nėra pakaitalo, nu 🙁

      • scania parašė:

        Kaip nėra? Nesu profesionalus filmų pirkėjas televizijoms, bet pagal logiką, tai kalėdinių filmų turėtų būti bent 50 000 per visą pasaulį 😀
        Be to, jei per tiek metų mūsų tv neišauklėjo aukštesnio lygio žiūrovų, tai, škiasi, jų tikslas buvo bukinti esamus. Praktiškai tautos diversija 😀

        • grumlinas parašė:

          Kad būtų pakaitalas, turi būti finansavimas tam pakaitalui pagaminti. Čia aš apie vietinius gaminius, kurie artimiausi mūsų mentalitetui ir todėl galėtų tapti tradicija, kaip kad „Likimo ironija“. Deja, viskas pakolkas susiveda į sinijogoniokų klonus ir šilanskabutkutes.

          • scania parašė:

            Ne. Nėra noro, tai nėra ir finansavimo. Nėra tikslo – nėra tam tikslui asignavimo. jei girdi priežastis – tai yra nenoras, jei norėtų, rastų būdų.
            Privatus verslas veikia prieš mus 😀
            Dar reikia įrodymų? 😀 Čia kaip kolega darbe negali suvokti, kad visi valdžiažmogiai dirba ne jam, o kožnas sau 😀
            Nežiūrėk į tai, ką jie patys sako, žiūrėk į jų darbo vaisius. Ne pagal įvaizdį, bet pagal poveikį.

            • grumlinas parašė:

              Matai, filmukų vaikams kūrimas yra ne valdžios darbas. Ji gali palengvinti veiklą, sumažindama mokesčius, bet tuo tuit užsimti privatus verslas. Bet šiam kur kas paparsčiau gaminti patikrintą popsą.

              • Taškas parašė:

                Reikia … cenzūros = uždraudimų su tikrom, baisiom bausmėm.

                Aš pamenu, kaip pirmoj klasėj, dar gyvam Stalinui esant, kaip vyresni trečiokai aiškino CCCP – Stalin s3,14zdil sto rublei. Veiksmas Kauno priemiestyje.
                Mama gi, naktį pravažiuojant gatve mašinai, melsdavosi – kad tik ne mūsų būtų jie atvažiavę.

              • scania parašė:

                Grumlinui:
                Valdžios darbas filmukų kūrimą atiduoti į antivalstybines rankas 😀
                Valdžios darbas atiduoti šildymą į plėšikų rankas 😀
                Būtų laikas apie dalykus užuominomis kalbėti aiškiau 😀
                Laikas pagal amžių matyti turinį, ne pakuotę 🙂

                • grumlinas parašė:

                  Pasikartosiu – valdžios, kurią MES privalome spardyti šiknon, kad ji dirbtų mums, o ne plėšikams, darbas ne filmukus kurti ar šilumą tiekti, o pasirūpinti, kad tie, kurie filmukus kuria, būtų suineteresuoti juos kurti, o tie, katrie tikeia šilumą, būtų suinteresuoti nepersistengti su kainomis.
                  Šiaip Gorky Look gerai tą įvardijo, tinka ir mums: http://gorky-look.livejournal.com/81576.html

                • scania parašė:

                  Sutinku. Ir su tavim, ir su G Luk.
                  Ir tai nė kiek ne prieštarauja esamam vaizdui, kad valdžia filmukų kūrimą atidavusi diversantams. Ką ir sakau.
                  O kaip ir ką daryti su valdžia – sekantis klausimas kitoje temoje.

                  • grumlinas parašė:

                    Va būtent – turime tokią valdžią, kokią išsirinkome. Galimi scenarijai:
                    1) aepatinka – škias reikia keisti;
                    2) patinka – pakartoti;
                    3) dzyn – nesukti galvos.

  4. Adux parašė:

    Na nezinau. Pasiziurejo ta mergiote mano vaikai pora kart. Ir gana. Nebepraso. Nu pogodi papraso, katino leopoldo, papraso, tom jerry irgi pasigenda. O vat tos mergos neprireikia.
    Del popirties – nesu mates. Kazkaip netraukia chrusciovkiu romantika. O jei reikia alternatyvos – visada yra Star Wars. Keliom svenciu dienoms uztenka

    • grumlinas parašė:

      Nuva, tavo vaikai iššoko iš mašofilijos 😉

      • Juodulys parašė:

        Maniškė jau gal per didelė šiandien žiūrėti, bet ji net iš viso nežino kas ta Maša su lokiu. Reiškia, kai nori, tikrai gali vaikus nuo nesąmonių apsaugoti.

        • grumlinas parašė:

          Nu ir aš apie mergaitę Mašą sužinojau tik pernai, o pasirodo serijų pripirdolinta >53 😀
          O tau, matyt, irgi analogiškai pasisekė – neturėjai giminėje, kas ją žiūri 😉

          • Juodulys parašė:

            Aš sėkmingai vengių bendravimo su tais giminėmis ir visokiais įvairaus plauko pažįstamais, kurie potencialiai gai būti Mašos žiūrėtojai 🙂

  5. Taškas parašė:

    Aš įkyriai pabandysiu aiškinti savo mintį apie cenzūrą/draudimus.

    Kur kur, o TSRS jų tikrai netrūko. Mene taipogi, net ypač, kaip ir priklauso blogio imperijai. Atrodė, nelikus imperijos, iš cezūrų išlaisvinę piliečiai kurs net tik naujus šedevrus, bet ir IŠSITRAUKS iš stalčių/palėpių/rūsių/slėptuvių užslėptus šedevrų šedevrus …

    Deja. Ni figa. Nulis. Visoj postimperijoj. Visoje!

    • grumlinas parašė:

      Komercializacija postimperijos sąlygomis neleido sukurti šedevrų – reikėjo galvoti apie išgyvenimą. O užslėpti šedevrai – problema, kad Rosijanijoje jie pasirodė esą didžiarusiškieji, bo „Rosijanija jus visus išlaikė“ mentalitetas pasirodė esą esminis

      • Taškas parašė:

        Na, tai galima ir šedevrus kurti ir didelius pinigus gauti. Jo, tik kad tai išimtis.
        Na, pagal mane ir Rusijoj niekas iš stalčių nieko neištraukė. Solženicinas paskutiniais metais savo prirašė daug, gal per daug.

        Gaila, kad nebžiūri LT TV. Man jau beveik metai tokia mintis vis kirba- prisilaikant visų mūsų įstatymų reiktų Dviračio šou už tautinės nesantaikos kurstymą bausti.
        Beje, nustebau, kad Zeppelinus’as Haroldą vadina asilakepuriumi. Gal ne tą? 🙁

        • grumlinas parašė:

          Kaip taisyklė, dideli pinigai gaunami arba už komercinį š* (kasos pajamos), arba už valdžios subinlaižiavimą (dotacijos/premijos).
          Kaslink Haroldo-Cepelinuso – nzn aš jų razborkių

  6. As parašė:

    Yra alternatyva – Shaun the Sheep 😉

  7. Mantas parašė:

    Mano vaikui 2. Jis nežiūri to rusiško šūdo. Jis žiūri baby tv, Timmy time ir k.t. Youtubej. Taigi pakeisti tikrai yra kuo. Tereikia skirti tam laiko. Jeigu nesinori, kad vaikas taptų poliglotu ir būdamas 3-4 mokėtų anglų, tegu žiūri Timmy time. Ten nei vieno žodžio nepasako. O paaugusiam bus aviukas Šonas, taip berods vadinasi.

    • grumlinas parašė:

      Trečias patvirtinimas, kad šiokios tokios alternatyvos yra. Bėda, kad dauguma tėvų mažai suka galvą dėl rusiškumo/vakarietiškumo – filmukas gražus, o kieno jis gamybos – dzyn

      • VyneTu parašė:

        Būsiu tik ketvirtas , kuris patvirtins, kad Aviukas Šonas labai gerai, bet čia kaip sakoma – kaip prilips.
        Dar per Tv8 rodoma senoji tarybinė animacija, pramaišiui su lenkų ir čekų: Liolekas ir Bolekas, Reksas, Kurmiukas.

  8. x16 parašė:

    Man Maša nepatinka dar ir dėl to, kad padaryta palyginus negražiai. Multikas gerai atrodo, nes neturim su kuo palygint. Visuma atrodo neblogai, bet yra detalių, kurios, bent jau man, vis krenta į akis. Dabartinės technologijos ir šių laikų profesionalai gali geriau.

    • grumlinas parašė:

      Šiaip esmė ne vien technologijose/grafikoje, bet ir siužete/vyksme. Buvo toks žaidimas „Sid Meyer’s Civilization“ – grafika medinė, bet žaidžiamumas fantastiškas.

      • scania parašė:

        Maša padaryta „ai, bus gerai“ metodu. Kas ir bado akis 🙂

        • grumlinas parašė:

          Plastmasinė animacija, man ji niekad nepatiko

          • scania parašė:

            Ne, tai yra taip, bet ir kitas dalykas. Su tais įrankiais, kuriais kūrė Mašą buvo galima dirbt rūpestingiau.
            Avto Taz šalis 😉

            • grumlinas parašė:

              AvtoTAZ – taip, bet tiesiog kokia koncepcija – toks rezultatas. Anyway – Neypač gražus produktas, tačiau su milžiniška paklausa 😉

      • x16 parašė:

        Čia gal mano skonis toks, bet kai turinys ne koks, tai ir išpildymas užkliūna.