Feed on
Posts
Comments

Dienos tema: SKURDAS

Dieną neturėjau laiko prisėsti parašyti ką nors šia tema – buvau labai užsiėmęs darbe. Šiaip nelabai mėgstu dalyvauti masinėse akcijose, tačiau kodėl gi nepabandžius bent kartą?
Nerašysiu apie badaujančius Afrikos vaikus – manau, rašinėlių šia graudžia tema bus prirašyta ir taip pakankamai. Man kur kas labiau pažįstama Lietuvos skurstančiųjų padėtis, tad kur kas sąžiningiau rašyti apie tai, ką bent kiek pažįsti. Galiu pasakyti: skurdas Lietuvoje yra ir tuo pat metu jo nėra. Kaip tai? Tiesiog viskas priklauso nuo to, ką suvoksime terminu „skurdas“. Jei pažiūrėsime į padėtį Lietuvoje objektyviai – skurdo nėra. Tokio skurdo, kaip mums kišamas iš durnadėžės, kai kaulijama eilinį kartą nežinia kur dingsiančių pinigų neva „badaujantiems Afrikos vaikams“. Yra žmonės, turintys mažas pajamas, todėl jų gyvenimą galima pavadinti vargingu. Kodėl taip yra – gali būti sudėtingos ir ilgos istorijos. Tačiau labai dažnai tai reiškia tik tai, kad žmonės nenori ieškoti būdų padidinti savo pajamas. Juos tenkina esama padėtis, jie nemato reikalo įdėti papildomų pastangų, kad pasiekti kažko daugiau. Be to, kalbantiems apie skurdą Lietuvoje, derėtų pavažiuoti į kurią nors Lietuvos turistų gausiai lankomą pietinę šalį (tipo Turkija ar Egiptas) ir pasivaikščioti po vietinių gyvenamus rajonus. Tada gal ateis suvokimas, kad vargingai gyvenantis lietuvis vistik gyvena geriau, nei dauguma vietinių vidutines pajaamas turinčių gyventojų. Tačiau vietiniai gyventojai nesiskundžia skurdžiu gyvenimu, o visais įmanomais būdais stengiasi užsidirbti pragyvenimui.
Kita kategorija žmonių, kuriuos Lietuvoje bandoma priskirti skurdžių kategorijai – tai elementarūs tinginiai ir valkatos. Ir nereikia pasipiktinusių šūksnių. Aplink šiukšlių konteinerius besitrinantys neaiškios lyties subjektai man nėra skurdžiai. Jie patys pasirinko tokį gyvenimo būdą, botagu niekas „subomžėti“ nevertė. Graudžios istorijos apie ritimąsi skirtos išpešti bent kiek pinigėlių iš naivuolių. Lygiai taip pat prie parduotuvių sėdintys ir išmaldos prašantys gali sušelpti ne vieną pro šalį einantį – kadaise mano sūnėnas, supykęs ant savo mamos, įėjusios į parduotuvę, bet nesutikusios jam kažko nupirkti, išbėgo pro duris ir trenkė iš piktumo kepurę žemėn. Kol jis ir kepurė laukė besiprekinančios mamos – maždaug pusvalandį – kepurėje jau buvo 20 litų, sumestų pro šalį einančių žmonių.
Šiaip ne veltui užsiminiau, kad dieną buvau labai užsimėęs. Šiuo požiūriu „skurstantiems“ geriau – jiems nereikia sukti galvos, kuo čia užsiėmus…

6 Responses to “Dienos tema: SKURDAS”

  1. scania gti parašė:

    Skurdo lygis Lietuvoje prklauso nuo to, kam bus naudojama atsakaita 🙂

  2. grumlinas parašė:

    Ne tik Lietuvoje 😉

  3. scania gti parašė:

    Nepagalvojau… Tikrai!:)
    Skurdas irgi yra politikos įrankis, naudojamas rinkimuose, karuose, tarpvalstybiniuose santykiuose ir dar balažin kur…

  4. grumlinas parašė:

    Tsakant, „skurdas“ gana dažnai tėra terminas, skirtas pasiekti kažkokių nešvarių tikslų. Nes, radus kaltą dėl skurdo, nesunku į jį parodyti pirštu ir sušukti – „Atiūūūū, čiupkit jį!“ Pavyzdžiai žinomi.

  5. MariukasM parašė:

    Žinai, Grumlinai, galiu drąsiai pasirašyti po šiuo tavo įrašu.

  6. grumlinas parašė:

    @MariukasM – ačiū už moralinį palaikymą 🙂