Feed on
Posts
Comments

Karštą vasaros dieną nutarėme prasukti ratuką po lenkų žemę, apžiūrėdami kai kurias iki šiol nematytas įžymybes. Kelionės schema GoogleMaps nuo Szypliszki. Tai dabar trumpai apie kelionę su šiek tiek fotkių, o pabaigoje bus pilna fotkių galerija.

Tradiciškai įvažiavome pro Kalvarijos perėją, o Šipliškėje pasukome dešinėn/šiaurėn Goldapo kryptimi. Važiavome trise, šįkart prie mudviejų prisidėjo mano geresniosios pusės pusseserė, tai kelias besišnekučiuojant neprailgo. Kadangi pusseserė nebuvo mačiusi Stančikų viadukų, tai užsukome jų apžiūrėti. Toliau turėjome tikslą pamatyti Kiepojcų viadukus. Radome vietą nesunkiai, tačiau ten tebuvo vienas viadukas, kai visur rašoma apie viadukus. Kažkaip nesusimąsčiau, apifotkinau ir pasukome atgal. Tik grįžęs namo po rimtesnių GoogleEarth ir internetų studijų radau, kad mes aplankėme labiau į rytus esantį viengubą viaduką, o labiau į vakarus yra dvigubas viadukas. Vienžo, tame regione tebelieka vienas aplankytinas taškas 😉

IMGP2562 Stitch
Kiepojcų rytinis viadukas


Sekantis lankytinas taškas buvo Pacų rūmų griuvėsiai Dauspudoje, tai pasileidome per visokius filipovus ir bakalaževus į pietus. Kelias techniškai neblizgantis, tačiau viską atperka fantastiški vaizdai, kurių dauguma – Rospudos upės slėnis.

IMGP2579


Dauspudoje Pacų rūmų griuvėsiai yra mokyklų komplekso teritorijoje. Iš viso to grožio liko tik kordegarda (sargybinė), dalis kažkada buvusios 2 km ilgio liepų alėjos nuo rūmų iki Škotijos kaimo likutis ir pačių rūmų gabaliukas (įvažiavimo portikas ir vakarinio paviljono likučiai).
Tarp kitko, įdomus bandymas rekonstruoti rūmus, paveikslas tikrai gražus.

IMGP2580
Kordegarda (sargybinė)

IMGP2585
Liepų alėja

IMGP2594 Stitch
Pacų rūmų likučiai


Maloniai pasivaikščioję liepų alėja, nutarėme aplankyti Škotiją, iki kurios nuo Dauspudos tėra kokie 1,5km. Ten tebegyvena škotų palikuonys. Pavažiavome, pafotografavome, kažko ypatingo nėra 😉

IMGP2641
Škotija, ji visai greta

IMGP2650
Škorija, kaimas kaip kaimas


Viena iš įdomiausių to regiono vietų, susijusių su baltais/jotvingiais, yra už 6,5km nuo Dauspudos esanti Šventvietė. Skirtingai nuo jotvingių pilkapių prie Suvalkų, sankryžoje prie mokyklų komplekso yra rodyklė į tą Šventvietę. Važiuojame iš pradžių asfaltu, paskui prasideda žvyrkelis, visąlaik laikomės pagrindinio kelio, savotiškas orientyras yra ant Rospudos kranto esanti baidarių/kajakų nuoma, kur pervažiuojama į kitą Rospudos krantą. Įvažiavus į mišką, žvalgomės į dešinę nueinančio miško kelio, į kurį rodo nuoroda „Święte Miejsce 1400m“. Pasukame į tą kelią, važiuojame mišku iki T-sankryžos, sukame dešinėn, nusileidžiame nuo kalniuko ir atvykstame į vietą. Medinė koplyčia, visokie kryžiai ir nuostabiai atrodanti Rospudos upė. Aplinka tokia, kad tampi lengvas-lengvas. Ko gero, ten apsilankysime dar ne kartą.

Sventaviete
Kaip surasti Šventvietę

IMGP2661
Koplyčia

IMGP2690
Rospudos upė


Grįžtant atgal, sustojome pafotkinti tabako laukų, kurių tose vietose gana nemažai.

IMGP2700
Tabakas


Planavome biškį apsišopinti Suvalkuose, tad pasukome ten. Deja, deja, deja… Lenkai Žolinę švenčia dar aršiau nei mes, ir visi prekybcentriai uždaryti nuo pat ryto, o mažesnės parduotuvės užsidarė po pietų. Taip kad beliko važiuoti prie Ilgių ežero išsimaudyti. Ten yra neblogai įrengta maudymvietė (persirengimo kabinos, tualetai, prieplaukos), tik surasti reikia biškį žinių. Tiesa, lenkai nutarė, kad remontuojant kelius vienakrypčiai šviesaforai jau nebeveža, tai jie pradėjo taikyti keliolikos kilometrų ilgio apvažiavimus. Vienas bonusas- vietos gražios, tai tie apvažiavimai, jei neskubi – nenervyja.

jezDlugie
Kaip rasti Ilgių ežero maudymvietę

IMGP2705
Ilgių ežeras


Ežere išsimaudžiau porą kartų, pasnūduriavau, ir atėjo laikas grįžti namolio. Nutarėme prasukti pro Seinus. Užsukome, pasižiūrėjome biškį ir pasukome link Šipliškės. Ten užsukome į barą, skaniai+sočiai pavalgėme ir grįžome namolio.

Comments are closed.