Feed on
Posts
Comments

Apie Trakų pilį

IMGP1042 (1200x731)
Praėjusį savaitgalį aplankėme Trakų pilį. Pravažiuoti tenka irgi neretai, ir kiekvieną kartą vis susimąstau, kokia pilis man labiau patinka: ar ta senoji, kur buvo restauruota tik nedidelė dalis, ar ta dabartinė, kai pilis tapo praktiškai naujadaru. Aišku, ne tokiu tragišku, kaip „valdovų rūmai“ Vilniuje, kur išvis marazmas puola siaubingu domkratu, bet vistiek naujadarystės iki krūminių dantų. Aišku, fain matyti realizuotą masteliu 1:1 vieną iš vizijų, kaip ta pilis galėjo atrodyti, juolab, kad su išlikusiomis pilimis Lietuvoje neypač. Tai va blaškausi tarp noro matyti istorinę tikrovę ir noro pamatyti gražią pilį. Pavydas jama važinėjant Lenkijoje, kur tų pilių tikrai nemažai išliko.
P.S. O mėgstamiausias dalykas pilyse man yra žiūrinėti jų planus. Ypač jei nurodytos istorinės patalpų paskirtys.

19 Responses to “Apie Trakų pilį”

  1. Voldemaras parašė:

    Reikia džiaugtis nors tuo, kad sovietmečiu nebuvo išsprogdinta( kaip Karaliučiaus)…
    O lenkai didžiuojasi atstatę teutonų pilį…

  2. PopoLopo parašė:

    Man tai labiausiai patinka pilyse įsijausti į jų gyventojų vaidmenis ir įsivaizduoti kaip jie turėjo vaikščioti po patalpas, ką jose veikti ir t.t. 🙂

    • grumlinas parašė:

      Va, kai yra nurodyta patalpų paskirtis (salė, virtuvė, miegamasis) ir man tokios mintys kyla 🙂

  3. Taškas parašė:

    Ar neįsidėmėjai, kokios datos ant eksponuojamo projekto vatmano originalo?

    • grumlinas parašė:

      Nu nea 😀

      • Taškas parašė:

        buvau ten prieš 15 metų. Vežiojau dvi totores, naftininkės, mano tuometinės darbovietės SibSta užsakoves iš Tiumenės. Generalinis prisakė – tenkink kiekvieną užgaidą, kaina nesvarbu, aplink Vilnių rask atrakcijų etc.
        Tenkinau. Gariūnai. Ir kioskeliai su brangiom prekėm buvusioj kavinėj DAINAVA, naktiniai barai.
        Nutariau sublizgėti. Nuvežiau į 40 – ties totorių kaimą. Tiksliau – kapinaites. Atkuto mano viešnios, sako namai – toki su verandom – joms primena senelius.
        Antkapinių paminklų užrašų įskaityti nesugebėjom. Radom vieną kretantį senuką, kurio seneliai buvo totorių kilmės. Vienžo – visiškas fiasko.

        Trakų pilyje vis taikiau įtikti jau jų bernams paaugliams, net kardą čiūpinėjo. o mano damoms dzin. „Nado kupit ješčio botinki Viere Nikolajevne…“
        Berods išeinant jau prie brėžinio papasakojau, kad CHruščiovas net CK nutarimą priėmė dėl lietuvių atstatančių feodalų pilis ir VATMANO štampe parodžiau datą.
        Skliaroza, bet berods 1952.

        „Nu, litovcy, intersnyj vy narod“- galų gale sulaukiau! O Trakų univermage jos nupirko tuos batus.
        Aš gavau premiją, ir vis mane chebra erzindavo, ką ten tom totorėm darei, kad vis tave Sibire prisimena.

        Vot. 🙂 🙂 🙂

        • grumlinas parašė:

          Nujooo, mes tikrai interesnyj narod. Nors dabar, įtariu, ir totoriai savo istoriniu paveldu turėtų pradėti domėtis – vistik kažkada jie Moskoviją valdė.

          • Taškas parašė:

            Jų likimas daug žiauresnis nei mūsų. Ten tam Sibire, įtariu, kad gal lietuvaičiai per daug kalbėjo apie tai… nors gal ne, jos finansinikė ir buhalterė, mokslus Maskvoj, berods baigė.

            Liko be darbo visa jų НГДУ – neftgazdobivajusčioje upravelnije kiek vėliau nei mes su savo statybomis. Jų kontrolinį akcijų paketą nupirkęs prisistatė iš banko MEGATEP , toks očkarikas. Chodorkovskis. Taip, taip tas pats- iš JUKOS

            Jo garbei – leido užbaigt pradėtus namus. Daugiaaukščius du.

            • grumlinas parašė:

              Na, paskui Chodrokovskį „padarė“, bet tiesa beigi teisybė pas totorius nesugrįžo? 😉

  4. Giedrė parašė:

    Dabartinė per daug švyti tuo savo naujumu. Gražu, bet net atrodo, sakyčiau, truputį kičiškai. Galėjo šiek tiek apdaužyti naująsias plytas, kad ne taip naujai atrodytų. 😀 Kitą vertus, nu gal ir gerai, kad neapleista.

    • scania parašė:

      Šiaip tai kai originalą statė prieš n metų – tai pilis storai švietė naujumu. Net ir 12 amžiuj nestatė iš apdaužytų plytų. O jei norisi apleistų vietų autentikos – neverta atstatyt.

      • Giedrė parašė:

        Tai aš žinau, kad nestatė iš apdaužytų plytų (dėl to tik pajuokavau). Bet žinant, kokia pilis yra sena, tos naujos lygutėlės plytos tokio amžiaus pastatui atrodo per dailiai, kaip koks storas sluoksnis špakliaus ant senutėlės. 😉

        • scania parašė:

          Cha, žinant, kokia pilis sena – šakės, kaip norėčiau ją pamatyti tokią, kokią ją pastatė: naują, stiprią, tikrą tų laikų pasididžiavimą. Ir žiūrėčiau žiūrėčiau, kaip mūryjo, kaip skiedinį maišė, kaip medį jungė!

    • grumlinas parašė:

      Tas skaistumas savotiškai identifikuoja maketo ribas – matosi, kiek dabudavojo restauratoriai

      • Giedrė parašė:

        Aha, čia kaip muziejuje, kur padėta autentiška puodo šukė ir pažymėti neišlikusių dalių kontūrai. 🙂

        • Taškas parašė:

          Giedre, labai prašau, pasidomėkite Trakų pilies atstatymo istorija.
          Kada tas buvo daroma, kokiomis sąlygomis ir kokiomis aplinkybėmis. Kokios buvo pasekmės… kokia Maskvos reakcija… kokia etc

  5. Ele parašė:

    Kada užsukit Vilniun, pasivaikščiosime po Valdovų rūmus kartu, pakeisite nuomonę. Valdovų rūmuose autentikos yra tik tūris, radiniai ir ten gyvenę žmonės, visa kita-naujas pastatas.

    • grumlinas parašė:

      Apie statomus Valdovų rūmus kažkada buvau sudėjęs reportažą. Užsilenkė, keičiant serverius, reiktų iš naujo sudėlioti kada. Įdomūs įspūdžiai ten buvo