Feed on
Posts
Comments

Gaila, pats straipsnis itališkas, bet yra vertimas kvadratinėmis raidėmis:
Ошибка рассуждения кроется в этой концепции. Именно фантазии оксфордского профессора ставят в затруднительное положение существующую реальность, потому что в его воображаемом альтернативном мире персонажи придерживаются тех ценностей, которые были отвергнуты, очернены и осмеяны современным миром, но которые вчерашние и сегодняшние читатели все еще ищут и хотят обрести как в лучших сказках. В конце концов, кто сказал, что в Средиземье все идет, как швейцарские часы, что там нет несуразностей, которые, по мнению Барболини, свидетельствуют о настоящих фантастических событиях, способных подвергнуть сомнению «реальность» созданного воображением Средиземья? Ведь Саурон, Саруман, назгулы, орки, Шелоб хотят разрушить существующий мир, сея злобу и разрушения, стараясь навязать новый порядок, в котором террор и страх замещают нормальную жизнь. Все это приводит к потрясениям, если использовать фрейдистский термин.

8 Responses to “Tolkinas prieš dabartinę civilizaciją”

  1. scania parašė:

    Tiesa.
    Nors jei pažiūrėti į kitus, tarkim, fantastus – tai rasim tą patį. Na, jei tas fantastas rašė ne dėl babkių. Strugackiai irgi su vertybėmis, pavyzdžiui.
    O jei ir ne fantastus – jei tai rašytojas, o ne pardavėjas su rašytojo imidžu – tai rašo apie vertybes. Arba ne – tai mes ten randame tas vertybes kurios mūsų gyvenime kainuoja tona trylika kapeikų….
    Turbūt tai vienas iš bruožų, pagal kuriuos galima atskirti rašytoją nuo knygrašio-amatininko-bestselerio 😀

    • grumlinas parašė:

      Tolkinas tikrai rašė ne dėl pinigų, o greičiau konstravo savo pasaulį. Skirtingai nuo tos, kaip ji, kur apie Poterį prištampavo knygelių visą krūvą

      • scania parašė:

        Geras pavyzdys. Poteryje kaip ir yra vertybės, bet… O štai Tolkino pasaulyje – kaip ir nėra, bet… 😉
        Rašytojas – vertybės; nėra vertybių – nėra rašytojo.

        • grumlinas parašė:

          Poteris yra komercinis gaminys ir tiek. Viskas čiki, gerai pagamintas, bet manęs neužkabino bene trys pirmos knygos. Vienintelis pliusas – LEGO serija su neblogom detalėmis mano projektams. Tik brangi, nes LEGO moka procentą autorei

          • scania parašė:

            Et, skaitau fantastiką – tai ten komercijos… Kaip pasakyti cenzūriškai, kad beveik viskas?! 😀
            Beje, moterų rašytojų neskaitau iš anksto… Karti patirtis! 😀