Feed on
Posts
Comments

Apie jumoristus

Kažkada sovietmečiu labai žavėjomės visokiais KVNais ir A.Raikino jumoru. Paskui atsirado Chazanovas, Zadornovas etc.itd. Dabar gi pastebėjau, kad spragsėdamas durnadėžės kanalais nuo kokio National Geographic link History Channel, kai kada pataikau ant rusiškų jumoro laidų, tačiau niekad nesustoju jų žiūrėti. Vertinu rusišką humorą, tačiau rašytinį, o va estradinis net nupurto… Su Zadornovu galbūt kažkiek aiškiau – kažkada jis varė mėšlą ant pribaltijcų, tad man jis tapo persona non grata, bet ir kiti nebetraukia. Išaugau-subrendau? Ar tiesiog pasenau ir nebesuprantu kame jumoras?

60 Responses to “Apie jumoristus”

  1. Voldemaras parašė:

    Mes palengva nuo JŲ tolstame…
    Dabartiniai vaikai net JŲ multikus nelabai….

    • grumlinas parašė:

      Taip, tas vyksta. Pamažu, bet užtikrintai

    • liuka parašė:

      net ir Labai JU multikus ,nevisus ,bet perfiltruoji .bet ka cia filtruosi- jis renkasi kas jam patinka.vaikiskomis akimis.

  2. Aurelijus parašė:

    analogiškai.
    visada laikiau žvaneckį vienu geriausiu iš viso rašytojų pasaulyje.
    vieną vakarą ėmiau ir pasižiūrėjau iš naujo – ir tiesiog nejuokinga.

  3. nb parašė:

    tam, kad suprasti bajerį „Staryje druzja v Novom Urengoye“ iš esmės, reikia gyventi toje terpėje. Jumoras apie politikus, šou žmones ir buitinius specifinius niuansus yra sunkiai suprantamas, jei neseki ORT nuo ryto lig vakaro

    • grumlinas parašė:

      „jei neseki ORT nuo ryto lig vakaro“ – taip, čia turbūt tikslus pastebėjimas, nes rusiškas poilitizuotas humoras susietas su aktualijomis

  4. Dainius parašė:

    Voldemarui dėl multikų – paprieštaraučiau. Multikai tikrai neblogi ir turiu 3 žiūrėtojus.
    O Grumlinui: taip, išaugote tamsta. Aš, pvz. nelabai matau skirtumo Zadornovas, Pridornovas, Nosis, Ausis etc. Netgi tas pats Šapras. Tiesiog pamatai ir pasidaro gaila, nes dėl lito-kito jie taip žemai nusileido, kad baisu žiūrėti. Iš kitos pusės: tai linksmybės liaudžiai, tai liaudies daliai, kuriai pasako, kad agurkai po 1,11 yra gerai ir jie balsuoja taip kaip reikia. Ir tokios liaudies yra, ko gero, kokie 80%. Štai kas baisiausia.

  5. scania parašė:

    Tiesiog jumoristai, kaip ir dainininkai, susmulkėjo.
    O tokio kalibro asmenybių kaip Raikinas ar Nikulinas iš viso nėra.

  6. Gunas parašė:

    Zadornovas yra talentingas, tačiau kraštutinis rusiškas šovinistas ir, kaip ir anksčiau, varo ant „pribaltų“, „amerikosų“ ir visų kitų nerusų. Jo jumoras skirtas rusų runkeliams, kuriems jis padeda didžiuotis savimi už tai, kad jie rusai. Jei nesijauti bent jau „exUSSR“ piliečiu, žiūrėti sunku ir erzina. Kita vertus, visai būtų gerai, jei tokio lygio jumoristo „lietuviška versija“ atsirastų pas mus- įneštų kažkiek pozityvo, o tai tik verksmai ir purvai ant šalies kur gyvenam girdėti. Šaunuolis Užkalnis su savo pozityvu, nors ne visada vienodai sėkmingai, bet jau vien dėl to, kad tai pozityvas yra gerai. Labai linksmina, kai jis parašo ką nors tokio, kodėl puiku Lietuvoje, ir krūva runkelių pradeda „varyti“ savo komentarus- „ne, viskas šūdas, o Užkalnis- debilas“ 🙂

    • grumlinas parašė:

      Kaip jau minėjau – būtent dėl savo ultra-diddžia-rusiškumo Zadornovas eina miškais. Analogiškai dėl savo politinių pažiūrų (anti-pribaltijcas/anti-pindosistas) miškais eina ir toks rusų rašytojas-fantastas Lukjanenko, kurio kūrybos neskaitau „iš principo“

  7. Andrius Užkalnis parašė:

    Man buvo didelis skirtumas tarp KVNų saviveiklos ir profesionaliai parašyto Raikino (taip, žinau, dauguma Rusijos teliko scenaristų ir kitokio kreatyvo išaugo būtent iš KVNo, kas šiaipjau ir matyti). Saviveikla humore yra pavojinga kokybei, nes plėtoja idėją, kad humorą gali kurti liaudis. Deja, kai sukuria, tai toks ir būna: bukas ir liaudiškas.

    Lietuvoje yra tas pats: viskas, kas išaugo iš agitbrigadų, yra genetiškai žemas lygis.

    Zadornovas niekada – net ir tada, kai nešiko ant Pribaltikos ir tupyje amerikancy – nebuvo itin gerų tekstų autorius, labai vienaplanis ir gana tingus, su nemaža tendencija kopi3,14zdinti iš aštuntojo-devintojo dešimtmečio JAV stand-up’o.

    O šiaip rusų humoro politizavimas ir elgetiškas šliaužiojimas tais pačiais valdžios išnaudojamo burlioko autoironijos ir zuboskal’stvos bėgiais yra jo silpniausioji vieta. Ten labai mažai grynojo obzervacinio rašymo apie žmones.

    • grumlinas parašė:

      Hmmm… kaslink Lietuvos – o ar yra pas mumi humoro, kuris išaugo ne iš agitbrigadų? Nes kažkaip nepastebiu kažko aukštesnio lygio nei Šapro ar Šilansko „šedevrai“
      Kaslink Zadornovo – galbūt jo copy-paste metodas ir buvo jo stiprioji vieta? Nes kai perėjo į didžiarusiškąjį šovinizmą – lygis krito…
      O KVNas iš realios saviveiklos smagumo dėlei degradavo į šou vardan pinigų…

      • Andrius Užkalnis parašė:

        Algis Ramanauskas ir Rimas Šapauskas ir Justas Mamontovas yra nesusieti su jokiom agitbrigadom, ir, mano galva, yra puikus humoras. Justinas Jankevičius irgi.

    • Gunas parašė:

      Dėl Zadornovo JAV stand-upo kopijavimo- tikriausiai taip ir yra.
      O dėl Lietuvos jumoro- ko gero, daug lemia ir publikos kokybė- nėra didelės masės žmonių, kurie vertintų intelektualesnį humorą (jam reikia būti bent kiek apsišvietusiu, kad suprastum, žinoti kontekstą ir pan. O publikoje dominuoja, atleiskit, prasčiokai (turiu omenyje erudiciją), kuriems visiškai pakanka jumoro apie antrą galą. Televizijoje tei lemia reitingus ir bendrą laidų lygį… Išties, viskas labai racionalu- kam daryt sudėtingai, jei galima „nesiparint“ ir padaryt chaltūrą, kuri patinka masei… Masių sukilimas taip sakant 🙂

  8. pričkus parašė:

    Laikai pasikeitė, čia priežąstis. Ką užtekdavo tam pačiam Raikinui užuomina pasakyti atrodė drąsu ir sąmojinga be galo. Štepselis ir Tarapunka šiandien, nežinant konteksto, atrodytų graudžiai ir apgailėtinai. Ar pamenat, kas dėjosi, kai rodė vieną po kito filmą apie Fantomą(są)? Minios veržėsi pamatyti Luisą ir jo bajerių. Kas dabar įstengtų pažiūrėti šitą nesąmonę ilgiau nei pusę minutės? Kiekvienam sąmojui savas laikas…

  9. Taškas parašė:

    Mūsuose virto virto jumoras humoru ir pavirto – tiesiai patys žinom kuom, lai būna – kompostu.

    Kažkodėl prisiminiau seną, gal Parčiausko karikatūrą „Šluotoje“ – kruopščiai nupieštas gatvės vaizdas :

    Vilniaus sankryža prieš Centrinį knygyną … Daug praeivių, moteris su vaiko vežimėliu, troleibusas su keleiviais…Visi jie – su kiaulės snukiais. Su tokiu gal ir milicininkas reguliuojantis sankryžą, bet jis nusisukęs…
    Vienas vienintelis pilietis su žmogaus galva – tai tas pagėręs, apsikabinęs liepą prie tuometinio Centrinio univermago ir sakantis:
    -Kartais viskas būna taip paprasta ir aišku.

  10. Taškas parašė:

    nenuvertinkim ruselių visiškai:

    http://www.youtube.com/watch?v=6XCQQf5GAE0

    • liuka parašė:

      „Kucia navoza“-nejuokinga.manau toks sio epizodo ivertinimas.

  11. Eimantas parašė:

    O man ir šiandien juokingas Ostapas Benderis. Aišku, padeda tai, jog aiškiai ir dabar supranti, jog tai visai svetima tau aplinka, ir prieš 20 metų, kai pirmąkart skaičiau, tai buvo svetima aplinka. Iš šiandieninio rusų humoro – ‘apie ką kalba vyrai’ – visai rekomenduoju pasižiūrėt. Ir būtų įdomu išgirsti atsiliepimus.

    • grumlinas parašė:

      Tai buvo juokinga tiek, kiek tai buvo juokinga bendrąja prasme. Arba buvai įsigilinęs į tą laikmetį ir suvokei to meto subtilybes. Kaip ir dabar – „negyvenę prie ruso“ nelabai suvokia aibę mums įparstų dalykų – eilės, talonai, kombinuoti…

    • Dainius parašė:

      Eimantai, o va čia leisiu sau išsireikšti: dar by.. su šlanga palyginkim 🙂 Juk tai visai kito kalibro kūryba. Klasika, pasakyčiau.
      Kaip ir kitur minėti Folčio viešbutis ir company.

      • Eimantas parašė:

        Dainiau, kalba buvo apie visą rusų humorą, bent jau nemačiau pradžioj kažkokių laiko ribų.

  12. Jurkis parašė:

    KVN kai kurių laidų gerų būna. Mėgstu pažiūrėti Nasha Rusha – labai gerų būna iš savęs pačių pasijuokimų. Mums to reiktų pasimokyti.

    • liuka parašė:

      yra „Litofcai“ anksciau minetu A.Greitai ir J.Mamontovo produkcija.

  13. liuka parašė:

    teisingai Grumlinas sako- mes jau kitoj orbitoj ir ACIU DIEVUI!

    • grumlinas parašė:

      Taip, yra suvokimas, kad mes dar sugebame suvokti tą jumorą, tačiau pamažu pereiname prie humoro

  14. liuka parašė:

    pasiilgstu „monty paiton“ Tv ekranuose.pamenu kai lietuvos televizijos „folcio viesbuti “ ,“plona melyna linija“ rode.o ir vertimas buvo vykes. o dabar visokios „nasa rasha“ ir kitoks fufelis transluojamas.

    • Eimantas parašė:

      liuka, jei tavo skonis skirias nuo masės, nežiūrėk TV. Monty Pythonas turi savo kanalą youtube, viską gali rast.

    • Mindaugas parašė:

      Va va. Paitono aš išvis nepamenu, kad nepriklausomoj Lietuvoj būtų koks TV kanalas parodęs, nu gal koks Zemkauskas per Snobo tv.

  15. Andrius Užkalnis parašė:

    Man Monty Python yra bjauriausia, kas yra sukurta anglų humoro srityje. Žinau, niekas su manim dėl to nesutinka, net Algis Ramanauskas, bet aš nemėgstu Monty Python visa širdimi, o Michael Palin man yra atgrasus kaip Artūras Račas.

    • liuka parašė:

      F1 man ir bjauriausia ,kas yra sugalvota sporto srity 😉

    • grumlinas parašė:

      Prisipažinsiu sąžiningai – žinau, kad Monty Python egzistuoja, bet nesu jo matęs. Ar aš ką nors praradau?

      • liuka parašė:

        grumlinai- ar matei filma „Brayan’s life“? parodija apie Jezaus gyvenima? tai Monty Python kompanijos darbas.

        • Andrius Užkalnis parašė:

          Life of Brian vadinasi tas filmas. Irgi nepernešu, kaip ir šlykščios dainos „Always look at the bright side of life“, atliekamos Eric Idle su savo runkelišku Essekso akcentu. Vėlgi, žinau, kad visiems atrodo kitaip.

        • grumlinas parašė:

          Ne, nemačiau, bet ištraukos užteko, kad pasakyčiau FUI, VEU 🙁

      • Eimantas parašė:

        Grumline, va tau testas – http://www.youtube.com/watch?v=pWS8Mg-JWSg
        Juokinga ar ne?

        • grumlinas parašė:

          Hmmm… patenka į vienkartinio naudojimo indų kategoriją, t.y. vieno peržiūrėjimo man užtektų. Nėra kažkas tragiško, nėra kažkas kabinančio

    • Eimantas parašė:

      Andriau, o ką galėtum rekomenduot, kaip geriausia, ką anglai sukūrė humoro srity?

  16. liuka parašė:

    man nereikia youtubes- noresiu nepirati DVD paziuresiu 😉
    pats ir atsaket- masei reikia fufelio ji per TV ir gauna.bet TV yra ir auklejamoji ,ne tik subinlaize ,priemone.

    • Eimantas parašė:

      Yra? Teikiatės juokauti, kolega. Televizijos funkcija yra uždirbti pinigus savininkams. Visa kita – šviečiamoji, auklėjamoji – baikit bajerius 🙂

  17. Dainius parašė:

    Beje – kalbant apie h(j)umorą – jis gali patikti ar nepatikti, bet yra hi-endas ir low endas. Kaip ir kiti dalykai.

    • grumlinas parašė:

      Taip, kiekviena šou sritis turi savo auditorijos tikslines grupes. Tad tenka arba būti toje grupėje, kuri pakankamai didelė, kad jai būtų gaminamas produktas, arba būti lūzeriu 😉

  18. kashkas parašė:

    Mane Zvaneckis vis dar veza. Parsisiunciau visas дежурный по стране laidas uz 10 metu, susikeliau i iPod’a ir kaifuoju :).
    Klasikines rusiskas komedijas irgi su malonumu pasiziuriu (nors kai kurias frazes ir pasakau anksciau uz aktorius).

    • grumlinas parašė:

      Na ir puiku, jei patinka 🙂 Šiaip negaliu suprasti ir pateisinti žmonių, kurie bando įtikinti kitus, kad jiems TURI patikti viena ar kita. Na man kažkas patinka/nepatinka, bet tai nereiškia, kad tai automatiškai privaloma visai likusiai žmonijai. Tsakant: „Nesakykite man, ką daryti…“ 😉