Feed on
Posts
Comments

Apie pakantumą

Perskaičiau tokią gana įdomią diskusiją apie rusišką blatniakų muziką https://plus.google.com/117802676850957206679/posts/B91BrcQUVYv
Tiesą pasakius, ta rusiška blatniakų šūdmuzikė man jokio kito jausmo, išskyrus pasišlykštėjimą ir VEU, nekelia, o ir laiko jos klausytis gaila, tai nelabai aš ir įskirtau į tą "mIAną". Sudomino kas kita – pati diskusija, jos tonas ir posūkiai. Iš esmės, požiūris į skonį, į tai, kas yra gera ir kas yra bloga. Ir nepakantumas tiems, kas mAno kitaip. Ir labai savotiška stebėti tai, kaip dėl kažkokio šūdniekio ginčijasi žmonės, kurie daugeliu kitų atvejų tikrai rastų bendrą kalbą.

Internetuose sėdžiu nuo kokių 1995ųjų, ir per tą laiką, dalyvaudamas aibėje visokių temų diskusijų, suvokiau iš esmės viena – nieko neperauklėsi. Ta prasme, galima niautis kiek nori, tačiau tai nieko iš esmės nepakeis, o epitetai/siuntinėjimas yra beprasmiški ir tik didina negatyvo kiekį mūsų viduje.

Galbūt visų geriausia pradėti nuo savęs, tad galiu pasakyti, kad mano skonis (ir požiūris į įvairius dalykus) laiko bėgyje kinta: kažkada smagiai žiūrėjau rusiškus filmus, šiandien jų visiškai nepasigendu; kažkada nemėgau kotletų su padažu, šiandien tai valgau su malonumu; kažkada skaičiau visą literatūrą, kuri pakliūdavo į rankas, šiandien labai renkuosi tai, ką vertėtų perskaityti; kažkada smagiai gėriau saldų Kagorą, šiandien net nupurto… Viskas mumyse kinta, tačiau vienas dalykas lieka absoliučiai pastovus – mūsų skonis mums yra vienintelis teisingas, kokie bebūtume pakantūs kitiems 😉 Ir taip yra su mumis visais, tad beprasmiška bandyti perauklėti kitus pagal savo pasaulio supratimą. Mes galime išdėstyti savo supratimą apie vienus ar kitus dalykus, tačiau internet-kovos su nepriimančiais mūsų deklaruojamų tiesų yra tuščias grajus. Nors aš pats kažkadaise irgi koviausi kaip koks liūtas, kad kiti suvoktų, kokie jie neteisūs… O šiandien tam tiesiog netgi gaila laiko, nes to negatyvizmo ir taip pilna internetuose… O aibė pozityvių dalykų taip ir lieka nenuveikti…

Tad kažkaip perėjau prie pakantumo kitiems. Tai ne konformizmas, o greičiau suvokimas, kad beprasmiški ginčai yra beprasmiški, kad ir kaip tai keistai beskambėtų. Aišku, kai kada ir aš iššoku pasiniauti, kai mane sunervyja/papiktina 😉 , bet tai gal greičiau refleksas, nei sąmoningas veiksmas. Kategoriškumas niekad nieko neatvertė į "tikrąjį tikėjimą" – tam užtenka pasižiūrėti į tokio tipo diskusijas. O šūdo mėtymas ant ventiliatoriaus yra pavojingas abiem besiginčijančioms pusėms 😉

Hmmm, ir ką aš norėjau pasakyti šita visa litanija? Tikrai ne peace, o gal greičiau tai, kad vertėtų ieškoti to, kas mus vienija, o ne to, kas mus skiria…

Embedded Link

Aiste Paulina – Google+ – Muzikinis blogas "Blog, Troll and Rock`n`Roll" – pats…
Muzikinis blogas "Blog, Troll and Rock`n`Roll" – pats demokratiškiausias ir atviriausias muzikinis blogas Lietuvoje! (o gal ir Pabaltijyje) 🙂

Google+: Reshared 2 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

35 Responses to “Apie pakantumą”

  1. Vita K parašė:

    +Gintaras Rumsas vaje, galėjote ir nesidalinti šia nuoroda:) Jūsų samprotavimai labai patiko, tad būtų jų ir užtekę 🙂 O bet tačiau norom nenorom perskaičiau ir tą diskusiją. Liūdna, ir tiek. Liūdna ir apmaudu. Kita vertus, tai puiki galimybė pasimokyti iš svetimų klaidų.:)

  2. Vita K parašė:

    Kiek pastebėjau, viskas nuo diskusijos temos priklauso. Įdomiausia tai, kad žmonės, kažkada išvadinę vienas kitą debilu, kitos diskusijos metu, jei nuomonės sutampa, jau negaili vienas kitam komplimentų, palaikymo pliusinimo būdu ir pan. Nuomonės keičiasi greitai. Ir tuomet kyla klausimas, ar verta kažką vadinti debilu, jei kitąkart galbūt abu būsit toje pačioje barikadų pusėje. O jei esi kartu su tuo, kurį kažkada subjektyviai išvadinai debilu, galbūt ir pats toks esi? Ar tiesiog visų atmintis tokia trumpa? Maždaug – kas gera prisiminkim, kas bloga teišblės? Ech, tikrai graudžiai juokinga, žiūrint iš šalies.

  3. Leo Lenox parašė:

    Vita K – čia jau toks moteriškas požiūris – jei jau priešai, tai priešai visam gyvenimui. Internete jis net mažiau aktualus, nei tikrovėje. Debilais žmonės išvadinami kontekste, net to atskirai nepabrėžiant.

  4. Vita K parašė:

    +Leo Lenox, nežinau, kodėl jums atrodo, kad tai moteriškas požiūris. Su lytimi tai neturi nieko bendro. O tokie dalykai kaip vakar debilas ir kvailys, o šiandien geriausias ir protingiausias žmogus yra tiesiog žaidimai smėlio dėžėje. Niekas kitas. "…net to atskirai nepabrėžiant"? 🙂 O taip :)))

  5. Gintaras Rumsas parašė:

    Vita K "žmonės, kažkada išvadinę vienas kitą debilu, kitos diskusijos metu, jei nuomonės sutampa, jau negaili vienas kitam komplimentų, palaikymo pliusinimo būdu ir pan." – yep, todėl aš ir rašau, kad kur kas protingiau ieškoti to, kas mus vienija

  6. Vita K parašė:

    +Gintaras Rumsas ir šiuo klausimu jūs esate vienas išmintingiausių žmonių čia 🙂

  7. Leo Lenox parašė:

    Vita K – hiperbolėmis ir kraštutinumais čia Jums kaip ir neišeis išsisukti. Kaip ir sulyginimais su žaidimais smėlio dėžėje. Galėtumėte atkreipti dėmesį, ar tikrai taip radikaliai jau tie kailiai ir mainomi, o tada dejuoti, kad jie taip jau radikaliai mainomi.
    edit: o jei jau Jums rūpi iš principo kibti į gerklę bet kam, su kuo teko kada smarkiai nesutarti bet kokiu klausimu, tai čia jau kažkaip nekažkaip.

  8. Vita K parašė:

    +Leo Lenox, niekas nebando išsisukti ir niekas nedejuoja. Nereikia tų niekam neįdomių paranojų 🙂
    O jūs labai mėgstate išvirkščią žodžių pusę? 🙂 Aš siūlau niekam nekibti į gerklę su mintimi, kad tai yra tik trumpalaikis emocijų proveržis.

  9. Vita K parašė:

    +Leo Lenox, aš šių mūsų komentarų net ginču nedrįsčiau vadinti 🙂

    Jūsų pirmas pastarojo komentaro sakinys yra jūsų asmeninė subjektyvi mano žodžių interpretacija.

    Net jei ir kalbėjau kraštutinumais, tai nebuvo bandymas išsisukti. Jūsų pareiškimas, kad taip bandau išsisukti – vėlgi tik jūsų subjektyvi interpretacija.

    Gal ir mėgstate tiesiogines citatas, bet interpretacijos subjektyviai išvirkščios.

    O jei jau apie tiesiogines citatas: "… čia jau toks moteriškas požiūris – jei jau priešai, tai priešai visam gyvenimui. <…> Debilais žmonės išvadinami kontekste, net to atskirai nepabrėžiant." ir "Tačiau atidžiau pažiūrėjus, kas yra išvadinami debilais, paaiškėtų, kad tai tėra 4-5 žmonių rinkinukas, tad ir išvadinimai yra daug nuoseklesni…"

    Arba aš kažko nesuprantu, arba pats sau prieštaraujate.

  10. Leo Lenox parašė:

    Vita K – pirmoji citata buvo skirta Jūsų požiūriui apibūdinti. Antroji – pokalbyje apie, tarkim, mokesčius, durna būtų sakyti: „nu tu ir debilas – tavo pozicija progresinių mokesčių klausimu yra visiška nesąmonė“. Paprastai apsiribojama pirmąja dalimi, o tolesnė yra implied. Antras rinkinys yra sėkmingai užbaigiamas vidury minties: …nei Jūsų hiperbolėje (citata aukščiau)“ ir, bet kuriuo atveju, papildo, o ne prieštarauja antrai citatai.
    „Jūsų pirmas pastarojo komentaro sakinys yra jūsų asmeninė subjektyvi mano žodžių interpretacija“ yra išsisukinėjimas. Ir tai ne asmeninė subjektyvi nuomonė, o gana tikslus įvertinimas.

  11. Vita K parašė:

    +Leo Lenox "„Jūsų pirmas pastarojo komentaro sakinys yra jūsų asmeninė subjektyvi mano žodžių interpretacija“ yra išsisukinėjimas. Ir tai ne asmeninė subjektyvi nuomonė, o gana tikslus įvertinimas."

    Iš kur toks įvertinimo tikslumas? Jums atrodo, kad tuo sakiniu dejuoju, o man taip neatrodo, vadinasi, esate teisus jūs? Kodėl? "Ech" aš mėgstu. Ir tai mano teisė jį vartoti tada, kada noriu, o jei jums tai atrodo dejonė, tai jūsų subjektyvi interpretacija, o ne tikslus įvertinimas. Kodėl? Nes yra mano žodis prieš jūsų žodį. Va kodėl. Tuo labiau, kad nepažįstat žmogaus, kaip galite interpretuoti tiksliai įvertinti tokius dalykus? Nebent jums labai patinka tokie skambūs apibendrinimai kaip "dejonės", "išsisukinėjimai" ir t.t. Iš kur tos paranojos? Kodėl turėčiau išsisukinėti? Manot, turiu tam pagrindo ar noro? Nebejuokaukit gal.:)

    Jūs, be abejonės, norite būti tikslus ir teisus. O leidžiate sau tikrai nemažai: apibūdinti mano požiūrį, tiksliai įvertinti mano sakinį ir kiekvieną sakinį įdėti į vieną iš stalčiukų, pažymėtų skiriamaisiais ženklais: dejonė ir išsisukinėjimas.

    Tebūnie :)))

  12. Aiste Paulina parašė:

    Vita K, o ar ne jūs mane išmetėte iš savo "ratų" po to, kai nepagiriamai atsiliepiau apie vieną jūsų įrašą? :)) Būtent tai Leo ir vadina moterišku požiūriu.

  13. Vita K parašė:

    +Aiste Paulina, čia jau kitas klausimas, bet, jei labai norite jį panagrinėti, galime 🙂 (Apskritai keista, kad į mane kreipiatės, juk buvote įjungusi natūraliai moterišką ignore arba neigiama reakcija mygtuką mano atžvilgiu) 🙂

  14. Saulius B parašė:

    +Gintaras Rumsas ir iš tikro, matosi, kad turite patirties internetuose, ačiū už teigiamas mintis.

  15. Gintaras Rumsas parašė:

    +Saulius B prašom, bile sukėlė kokį pozityvų jausmą 😉

  16. Aiste Paulina parašė:

    Vita K internetas tikrai nėra gera vieta subtiliai pajausti kito žmogaus požiūrį į save. Geriau to net nedaryti, nes tik nervai gadinasi.

  17. Gintaras Rumsas parašė:

    nu ką padarysi – būtent ta diskusija mane ir išprovokavo šitam įrašui, nes joje iš abiejų pusių sudalyvavo žmonės, kurie man įdomūs ir gerbiami, tačiau va… 🙁

  18. Vita K parašė:

    +Gintaras Rumsas, be abejo, kad vidinė ramybė ir harmonija, todėl paprasčiausiai vengiu neigiamų reakcijų iš oro, ir tai būtų atsakymas Aistei Paulinai.

    +Aiste Paulina, kai matau dvigubus standartus (rašymą apie kultūrą bet anaiptol nekultūringą bendravimą: vien jau ko vertos diskusijos ir dramos, kai sulaukėte gana logiškos +Ignacio A. Savukynas pastabos, kiek advokatų ir gynėjų jums reikėjo, kaip buvo būtina išpūsti šį burbulą iki begalybės vien tam, kad pajustumėte laimėjimo prieš oponentą skonį), kai matau piktdžiugą savo atžvilgiu (pvz.,įkelta banaliai absurdiška vieno asmens kojų nuotrauka ir bukas komentaras mano atžvilgiu jums vienai iš nedaugelio kažkodėl patiko), kai kreipiuosi į žmogų, o jis nereaguoja, kai po vieno post'o jūs leidžiate sau priklijuoti man "tų rašytojų" etiketę, kai apie a.a. J.Ivanauskaitę parašote "…jos stilius buvo kartais rašyti…" – tikras specialistės komentaras, beje; o ir ši dabar +Gintaras Rumsas įkelta jūsų diskusijos nuoroda nemažai pasako apie jūsų požiūrį į gerą skonį ir faktą, kad nepriimate kitokios nuomonės (kitokio grožio ir daugelio dalykų suvokimo), nes mat "skonio reikalas", jūsų nuomone, yra pasiteisinimas ir t.t. galėčiau tęsti ir tęsti.

    Aš subjektyviai matau, kad neturime nieko bendro, kad geriausia būtų, kol situacija nepažengė blogesne linkme, tiesiog nematyti viena kitos, ir tiek. Ar tai blogai? Manau, kad netgi labai gerai. Juk čia internetas. Iš gyvenimo žmogaus taip lengvai neišmesi, o va iš ratų – viens du – ir diskomforto nebėra. Manau, kad ir jūs nepajutote kažkokio stygiaus, tik palengvėjimą.

  19. Leo Lenox parašė:

    „Ech, tikrai graudžiai juokinga, žiūrint iš šalies“ yra padejavimas.
    „…vakar debilas ir kvailys, o šiandien geriausias ir protingiausias žmogus“ yra hiperbolė ir/arba kraštutinumas.
    Nežinau dėl išvirkščių žodžių pusių, bet labai mėgstu tiesiogines citatas. Ne taip labai, kaip Zeppelinusas, bet mėgstu.
    Šis mūsų ginčas gana bergždžias dėl to, kad Jums atgrasus bet koks išvadinimas debilu, kas savaime yra miela. Tačiau atidžiau pažiūrėjus, kas yra išvadinami debilais, paaiškėtų, kad tai tėra 4-5 žmonių rinkinukas, tad ir išvadinimai yra daug nuoseklesni, nei Jūsų hiperbolėje (citata aukščiau). O tie labai pavieniai atvejai, kai susinioji nuo kuo kitu, gali nesunkiai būti užmiršti, nebent mėgsti nešiotis akmenis užanty. Žinoma, jei nevadinti nieko niekaip, tai tada jokio skirtumo.

  20. Algis Masys parašė:

    +Gintaras Rumsas ką tik išdėstė suaugusio žmogaus poziciją. 5/5

  21. Gintaras Rumsas parašė:

    +Algis Masys nujooo, suaugau į senatvę 😉

  22. Gintaras Rumsas parašė:

    toks pastebėjimas diskusijos paraštėse: Kas svarbiau: pergalė prieš oponentą ar vidinė harmonija?

  23. Saulius B parašė:

    oi ir vėl prasideda … tikiuosi, +Leo Lenox moterų dibilėmis nevadins, nors … norint visad būti teisiu, bet kokie "argumentai" groja.

  24. Leo Lenox parašė:

    +Gintaras Rumsas – o jei viena atneša kita?.. 🙂

  25. Gintaras Rumsas parašė:

    +Leo Lenox nea, čia turi rinktis – arba/arba 😉 nes pergalė prieš oponentą teatneša piktdžiugą, o tada gadini savo karmą 😉
    visados galima ginčytis->nuginčyti, bet (bent jau man paskutiniu metu) labai dažnai iškyla klausimas – o kam? taip, aš jausiuosi patenkintas įveikęs kažką, bet kiek tai atnešė prasmės?
    aišku, reikia labai gerai skirti debatus konkrečiais klausimais su faktų/argumentų pateikimu nuo ginčų tipo "o-kas-tu-toks?" 😉

  26. Leo Lenox parašė:

    +Gintaras Rumsas – rinktis arba/arba beveik niekada nėra teisinga 🙂 Prasmės bendravimas internete retai kada teatneša, todėl ir pradėjau blogą, kad galėčiau tam tekstui internete suteikti bent šiek tiek prasmės, o tai prasmei prireikė ir specifinės erdvės… Tiesą sakant, jei jau eiti gilyn, nihilizmo linkui lengva pasukti – joks bendravimas iš esmės neturi prasmės. Tad prasmės iš savęs diskusijos neturės, ją reikia arba sukurti, arba susigalvoti.

  27. Gintaras Rumsas parašė:

    +Leo Lenox hmmm… dėl nihilizmo tai drįsčiau nesutikti – bendravimas VISADA turi prasmę – netgi kai tai yra durnas pasišpilkavimas. Tiesiog reikia išsiaiškinti, kame ta prasmė? 😉 man asmeniškai bendraujant norisi arba bendraminčių, su kuriais gali išgilinti diskusijos objektą/pasidalinti žiniomis, arba oponentų, su kuriais gali užlopyti savo žinių spragas. ginčai-dėl-ginčų – kuo toliau, tuo labiau man jie darosi beprasmiški. galbūt tai susiję su tuo, kad man atėjo skausmingas suvokimas, jog laikas bėga per greit. kad jį taškyti tuštiems barniams

  28. Leo Lenox parašė:

    +Gintaras Rumsas na, jei jau bendravimas visada turi prasmę, tuomet derėtų pasukti dilemą kitu kampu – reikia labai gerai mokėti nesivelti į diskusijas, kurios yra beprasmės 🙂

  29. Gintaras Rumsas parašė:

    +Leo Lenox na, kaslink mudviejų dabartinės diskusijos – ji man labai primena pokalbius su vienu filosofuoti nusiteikusiu pusbroliu balkone, žvelgiant į naktinį dangų – tiesiog keitimasis mintimis. Ir tai yra diskusijos prasmė 😉

  30. O kuom tai skiriasi nuo situacijos ne internetuose? ir ten tas pats. Gal tik žmonės atsargiau renka žodžius ir ne taip greit apsidrbasto dibilais, šūdais ir kitokiais dalykais. Bet šiaip, visada beprasmiška veltis į ginčus, kurie yra beprasmiai. Kas geriau – Alachas ar Kristus? 😀

  31. Gintaras Rumsas parašė:

    +Donatas Malinauskas visų geriausiai yra dzyn-budizmas 😉

  32. vito ox parašė:

    Antrinu +Gintaras Rumsas
    Social Media Tutorial:
    If all you hope to accomplish is to sell stuff, it won't work for you.
    If all you hope to accomplish is to preach at people, it won't work for you.
    If all you hope to accomplish is to impress other people with your wonderfulness, it won't work for you.

    When Social Media works well for promoting businesses, ideas, products, memes, etc., it is when it is primarily used to BUILD RELATIONSHIPS, with the sales/pr as a secondary benefit!

    You can't sit there like a lump on a log, without putting any sincere effort into Social Media, and expect it to yield benefits for you. "Cast your bread upon the waters, for it will come back to you."

    Making posts and comments that make other people feel foolish or stupid does not advance your position. (Take note of that, political pundits.) People need to feel safe and comfortable before they are free to consider your opinions. If your opinion has merit, sometimes people need time to consider it before adopting it. All you can do is open the door, then wait for them to walk through.

    Sometimes, people will make comments that really are clueless, but give them credit for caring enough to participate.

  33. Tadas Karosas parašė:

    +Gintaras Rumsas, o Jūs kaip visada laiku, nes maniau diskusija pradės tekėti ne ta tėkme. Upelio nesustabdysi, bet tėkmę pakreipti kartais galima.

  34. Saulius B parašė:

    ne nu nastyrnai nepriimama svetima nuomonė, nors tu ką :DD

  35. Tadas Karosas parašė:

    Gal galite paaiškinti ką reiškia nastymai? Niekaip nesuprantu.