Feed on
Posts
Comments

politics mode on
Paskutiniu metu mūsų valdžiavyriai ėmė kvykčioti apie tai, kad emigrantai išduoda Lietuvą. Aišku, kai mažėja ponams dirbančių baudžiauninkų ir Jevrosojūzas prabilo apie tai, kad galimų pavogti pinigėlių srautai pamažės, mūsų valdžiavyriai sunerimo. Kur kas blogiau, kad tos mintys apie išdavikus sklando ir litovcų galvelėse, kurie staiga patapo patreotais, saugančiais lietuvybę.
IMHO čia reikalas žymiai paprastesnis – homo sovieticus buvo įskiepyta mintis, kad emigrantai yra blogis, ir ta mintis mus tebeveikia po 20 Nepriklausomybės metų. Kažkada Mozė vergus 40 metų vedžiojo po dykumą, kad išmirtų pažinoję vergiją. Tai gal mums teliko 20 metų?
politics mode off

69 Responses to “Emigracija yra blogis?”

  1. Aš Esu Lietuvis parašė:

    Man tai įdomu, ar yra Lietuvoje likę žmonių, kurie nepažįsta nors vieno, kuris būtų emigravęs…

  2. Juodulys parašė:

    Blogis yra ne tie, kurie išvažiuoja, o tie, kurie grįžta :). Su Armani maikėm į savo kaimą pasipontavoti. Ir dvi savaites pabuvę kaimo ( čia lygiai vienodai liečia Vilnių, Kauną ar kokį Varėnos rajono kaimelį) „žvaigždėm“, grįžta prie savo konvejerio kokiam nors žuvų fabrike.

    • grumlinas parašė:

      -> Juodulys – kaimA yra blogis ar emigravęs, ar neemogravęs…

    • arnas parašė:

      Mitas. Nes dar didesnis blogis – giminės ir kiti litovcai, nes grįžus atostogų užpuola lyg milijonierius, Angluose nuo medžių banknotus skinančius maišais. Ir amen atostogoms. „Žvaigždėm“ patys litovcai grįžusius padaro tręšdami pinigus. Dėl tokių giminaičių ir draugelių aš ja trečias atostogas praleidžiu ne LT bet Turkijoje ir Egipte.

  3. pow parašė:

    blogis yra tie, kas taip sako. Tiksliau tie, kurie švaisto valstybės ir Europos sąjungos lėšas savo pizoniškumui patenkinti.

    • grumlinas parašė:

      -> pow – žmogus turi teisę apsispręsti. Valdžia privalo POZITYVIOMIS priemonėmis jam padėti apsipręsti neemigruoti, o ne kiauksėti apie nepatriotiškumą

  4. Rokiškis parašė:

    Nemanau, kad tai postsovietinis dalykas. Elementariai tai eilinis valdžios bandymas priešinti visuomenę pagal kokį nors požymį, taip nukreipiant dėmesį nuo savo impotentiško nekompetentingumo.

    Panašiai valdžia, bandė supriešinti visuomenę su vaikus auginančiomis mamomis, panašiai nuolat bando supriešinti su smulkiu verslu, etc..

    Tad aš vertinu labai paprastai: kas tokį supriešinimą vykdo – tai tiesiog nusikaltėlis, o kas pasiduoda – silpnaprotis.

    • grumlinas parašė:

      -> Rokiškis – dėl supriešinimo tai esi absoliut-teisus – senas geras patikimas būdas maskuoti savo problemas užrodant kažką „fas!“

      • Rokiškis parašė:

        O man ne taip jau seniai užrodė dar porą, dar gilesnių bajerių. Pirmas – tai lietuvio-nevykėlio diskursas, iš serijos „mes niekam negalim pasipriešinti ir nieko negalime pakeisti“, o antras – dar ryškesnis – „visi lietuviai vieni kitų priešai“.

    • scania parašė:

      Rokiškis – tai man tas kasdienis supriešinimas nesivaidena?! 🙂 Na, valdžia imasi patikrinto įrankio „skaldyk ir valdyk“, tik tas įrankis buvo taikytinas priešams… Nors gal ir mes esam priešai savo valdžiai?! 😆

      • Rokiškis parašė:

        Taip, tau tikrai nesivaidena. O dėl to, kad mes esam priešai savo valdžiai – argi nesimato?

        • scania parašė:

          Che, aš vis iš ne tos pusės žiūrėjau 😀 Kol galvojau, kad liaudis laiko priešu valdžiaunykus – pražiopsojau, kad būtent tauta yra valdžiaunykų priešas 😀
          O įrodymų apstu, ir jie akivaizdūs 😀
          Tenka tau sakyti ačiū už atvertas akis. Na, nors truputį atvertas 😉

          • Rokiškis parašė:

            Nemanau, kad kaip nors atvėriau. Panaši realybė vienaip ar kitaip veikia visam pasaulyje, jei taip kardinaliau pažiūrėsim.

            O čia Lietuvoje tik tokia vat bėda, kad mūsiškiai valdantieji (turiu omeny ne tik dabartinius, o ir ankstesnius, o ir ne tik partinius, bet ir oligarchus) pasižymi ganėtinai ryškiu godumu, smarkiai persveriančiu sveiką protą, kartu su ryškiu fantazijos trūkumu. Todėl daro ganėtinai nykius, prastus, reflektyvaus ir netgi kompulsyvaus pobūdžio sprendimus. Ir taip po truputį pjauna šaką, ant kurios patys sėdi.

            • grumlinas parašė:

              -> Rokiškis – ganėtinai ryškiu godumu, smarkiai persveriančiu sveiką protą, kartu su ryškiu fantazijos trūkumu
              Yep, šitai ypatingai būdinga mūsų elYtui su mėšlinomis vyžomis kišenėje

  5. bzhyk parašė:

    „Mozė vergus 40 metų vedžiojo po dykumą, kad išmirtų pažinoję vergiją.“ Hmm, dabar humaniškesni laikai – žmonės nemarinami, o verčiami emigruoti 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> bzhyk – na, tai tas vedžiojimas humaniškas irgi buvo – mana iš dangaus krito 😉

  6. Voldemaras parašė:

    Gerbiamieji, dabartinė emigracija virto…E V A K U A C I J A !

  7. ideatogo parašė:

    Kaip ir daugeliu kitų atvejų, absoliutinimas jokios naudos neduoda. Visokių yra išvažiuojančių, visokių yra grįžtančių. Manau, kiekvienam jaunam žmogui beveik privaloma keliauti, pažinti ir, jei įmanoma, ilgesnį laiką pagyventi už LT ribų. Tam, kad prasiplėstų akiratis ir pamatytų realų gyvenimą. Tame nėra nieko išdavikiško ir kaip tik, ilgajame laikotarpyje manau viskas grįžta nemažais procentais. Jei grįžta 🙂 Bet, aišku, juk lengviau burnoti, nei daryti konkrečius darbus, kad žmonės atėjus laikui noriai grįžtų ir turėtų kur grįžti

    • grumlinas parašė:

      -> ideatogo – tai kad oligarchizuota valdžia deda visas pastangas, kad žmogus nebenorėtų grįžti

  8. Paulius parašė:

    O aš manau, kad emigracija (šiuo metu mūsų šaliai) yra vienareikšmiškai teigiamas dalykas. Tie, kas smerkia emigrantus, dažniausiai slapčia pavydi ir taip maskuoja savo nepasiryžimą emigruoti. O ir šiaip ES, kur sienos yra atviros, emigracijos apibrėžimas labai jau nekonkretus.

    Galbūt esu per didelis optimistas, bet mano matomi pliusai yra šie:
    1. Tie, kurie emigruoja atsiunčia pakankamai solidžias sumas giminaičiams ir taip prie Lietuvos ekonomikos turbūt prisideda daugiau nei čia būdami (nežinau tikslių skaičių, bet tais „gerais“ 2007 ar 2008 buvo kalbama apie milijardą, dabar jau lyg ir visi trys ar daugiau).
    2. Sutinku, kad ta bėda, kai ten juodžiausius darbus dirbantys piliečiai grįžę čia dvi savaites vaidina milionierius, yra, bet, manau, kad ji praeina. Pastebiu net ir kitą tendenciją, net ir visiški balvonai pabuvę kokoj Anglijoj ar Norvegijoj norom nenorom perima jų gyvenimo normas ir čia grįžę elgiasi brandžiau (sutinku, tai būdinga ne visiems, bet aš tokią tendenciją pastebiu).
    3. Net ir jaunimas, kuris išvyksta ten mokytis (ir mūsų Lietuvėlė verkia kruvinomis ašaromis), anksčiau ar vėliau čia grįžta ir paėmę kokį užsienio pavyzdį dažnai pradeda savo verslą. Nes visiškai su Lietuva ryšius nutarukia tik nedaugelis, kiti, vienaip ar kitaip čia dalyvauja kaip ekonominiai vienetai.
    4. Užsienyje pabuvoję dažniausiai jau sugeba atskirti geras paslaugas nuo blogų ir taip neleidžia klestėti Lietuvos verslinikams siūlantiems visišką šūdą ir dar brangiai. Netgi, pastebiu, kad „teisingas“, atviras, iš tikrųjų (o ne tik deklaruojamai) į vartotojus orientuotas ir vartotojams artimas paslaugų/prekių verslas klesti.
    5. Dar neturim tendencijos (nes praėjo per mažai metų), bet manau, kad visą gyvenimą atidirbę užsieny tautiečiai pensiją sočiai praleis Lietuvoje įsigiję kokią sodybėlę prie ežero – kas čia blogai?

    kaip minėjau, gal čia optimizmo ir per daug. Bet, manau, kad ta neapykanta pirmiausiai ir pareina iš valdžios (tikrai keista, kaip aukšti politikai stačiai deda ant išvažiuojančių – tai juk mūsų šalies piliečiai). Nes valdantiesiems nepalanku, jog lieka per mažai varguolių ir jų nebeužtenka, kad tinkamai funkcionuotų biurokratų aparato mašina. Juk jei pinigas yra mūsų savotiškas balsavimo biuletenis ir mes rinkdamiesi paslaugas/prekes savotiškai balsuojame, tai žmogaus apsisprendimas gyventi vienoje ar kitoje šalyje irgi yra kaip balsas už tos šalies santvarką.
    Kaip ten bebūtų dabartinėj situacijoj Lietuvoj reformų reikia, nes vis daugiau „balsų“ susirinks kitos šalys – įvertinkim ir Vokietijos potencialą, kalba tikrai nėra toks didelis barjeras kaip daugelis mano.
    Ilgai čia gavosi, bet gal kam bus įdomu paskaityt 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Paulius – ilgas komentaras, bet išsamus ir teisingas. Valdžiai reikia ne siusti, o skatinti smulkųjį verslą, užuot laižius subines oligarchams

    • Edvardas parašė:

      Dėl ė punkto ne visai sutinku, nes iš mano pažįstamų grįžo/ketina grįžti vienas kitas, visi kiti lieka. Problema ta, kad išvykus gali gauti vienokį ar kitokį uždarbio šaltinį, o va grįžus – jau visai kitas klausimas. Pabūna žmonės metus, susitaiko su kultūra, įsitvirtina ir namo grįžta tik tėvus per atostogas aplankyt.

  9. Minis parašė:

    Kazkaip net nuobodu skaityti, kai susirenka vienminciu burelis. Jav bando apribot imigracija sumazint pigios (atseit) darbo jegos atvykima. Bet kai paklausai tai siulanciu kongresmenu, tai jie nesiskiria nuo redneck’u. O as ieskau darbuotojo, jau tris menesius, jav kazkaip nerandu, tai ieskau is visur. kompanija sutvarkytu imigracijos reikalus. Viskas del to, kad tokiu specialistu yra mazai.

    • grumlinas parašė:

      -> Minis – na, panašiai buvo ir mums. Kai, kurdami kosminių vaizdų apdorojimo pdalinį, pas save perviliojome vieną iš dviejų Lietuvos top-specialistų, jam į komandą teko importuoti specialistą iš Kaliningrado. Nepatriotiška? Čia kaip su dėvėtais automobiliais Kauno autobažnyčioje – atrodo, gyva galybė awto, bet kai reikia nusipirkti – gali prisieiti ilgai ieškoti

    • scania parašė:

      Dėl nuobodumo pavaikymo yra sukurta facebook.

      • Minis parašė:

        Keistas tu Scania, lyg is tikruju galvotum jog facebook buvo sukurtas skirtingu poziuriu diskutavimui.

        • scania parašė:

          1 – facebook tiems, kuriems nuobodu.
          2 – Tikrai aš keistas. Ir, kai mane pakeitė – pasidariau dar keistesnis 😀 😆

          • Minis parašė:

            1. facebook tiems kuriems nuobodu ir jie tuo nuoboduliu nori dalintis.
            2. pacio reikalas kaip save matai.

  10. liuka parašė:

    va buten Juodulys ir teisingai apibudino.ypac tas matosi Kauno Aerouoste kai nusileidzia lektuvas is UK ar Airijos. rekordas buvo kai 8 keleivius is lektuvo isisvede policija.o 23 perzenge linija krito i pasitikusiu glebi ne is dziaugsmo o nuo isgerto svaigalu kiekio.
    ir baikim cia valdzia kaltinti -juk ne sovietu sajunga -ir ne planine ekonomika.kaltu reiktu ieskoti darbdavu gretose ir ju mastysenoj.jiems ,kaip Maldeikiene sake, reikia kad moketum viska ir dirbtum kaip firmos savinikas -24val.,o algos moketu „grasius“.

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – na taip, maža balta ir pūkuota valdžia net musės nenuskriaus…
      Užtenka vien cirko su reikalavimu apsimokėti PSD seniai Lietuvoje nebuvusiems… Kiek žmonių tada iš esmės padėjo kryžių ant nors mažytės teorinės galimybės grįžti namo? Viena Kauno mokesčių imspekcijoje š.m. liepą 12,000…
      Kaip jau rašiau – oligarchų subinių laižymas ir smulkiojo-vidutinio verslo naikinimas – visų iki šiol buvusių vyriausybių ne tik kad pašaukimas, bet ir hobis. Vidutinė klasė, ant kurios ir laikosi bet kuri valstybė, Lietuvoje taip ir neatsirado…

  11. liuka parašė:

    o del PSD -l.gerai kad pagaliau vyriausybe sutvarke si reikala.va cia ir tie kas padejo ir parode kiek jiems Lietuva „rupi“.nemaniau ,kad jus toks issilavines zmogus taip siaurai matote.

    • Minis parašė:

      Sutvarke, kaip kirviu nukirto. Akivaizdziai parode kiek valdziai svarbus emigrantai. O is tiesu ne vien emigrantai, bet apskritai zmones.

    • scania parašė:

      Liuka – PSD yra aštresnės moralės mokestis. Mūsų, dirbančiųjų pinigais išlaikoma visa medicina; bet jei pagalbos prireikia nedirbančiam – tegu moka?! Nepritariu. Geriau mažiau mokėti Seimams, bet kad medicina būtų prieinama VISIEMS piliečiams. Net ir tiems, kurie nedirba. Net ir pilkiams.
      PSD – tai tarsi „remontuojam darbinius arklius – tie, kurie nenaudingi – tik už pinigus“ 🙂 Nelabai žmoniška 🙂

      • Minis parašė:

        +1

      • Rokiškis parašė:

        Nemokamas gydymas yra įtvirtintas Konstitucijoje, todėl šiaip jau pats PSD yra atvirai antikonstitucinis pats savaime. Klausimas tik tame, kiek pas mus valdžia laikosi tos pačios Konstitucijos.

        O jei gilinsimės daugiau – tai už priverstinę bedarbio registraciją, jam grąsinant tais 72 litais ir negydymu, valdžia paskui moka 10 kartų didesnes sumas tam bedarbiui per jam išmokamą pašalpą.

        Jau nekalbant apie kitus su tuo PSD susijusius įdomumus, kaip pvz., bajeriai, kai reikalavimus sumokėti PSD gauna invalidai ar patį melagingą PSD apibrėžimą, kaip esą draudimą, nors savo esme tai tiesiog elementarus pagalvės mokestis, o pastarasis puikiai žinomas, kaip senovinė priemonė, naudota, kai Europos valstybėse būdavo įvedinėjama baudžiava (t.y., būdavo kuriamas priverstinis įskolinimas, taip atiduodant žmogų baudžiavon).

        Tad kai man kas nors pasako, kad PSD dėl kažko labai reikalingas, tai aš paprastai vertinu tokį žmogų arba kaip elementariai nesuvokiantį, ką kalba, arba, jei suvokiantį – tai kaip sąmoningai skleidžiantį ganėtinai šlykščią propagandą.

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – PSD istorija aiškiai parodė, kad valdžia, norėdama surinkti kažkiek centų užlopyti neefektyvaus biudžeto skylėms, iš esmės dalį Lietuvos piliečių pastatė prieš dilemą: mokėti už nereikalingas paslaugas ar nemokėti už jas, pasiunčiant valdžią nx.
      O pats ganėtinai aiškiai rodai, kad tavo požiūris į emigrantus yra valdiškas 😉

      • liuka parašė:

        ne valdiskas- as ne labdaros organizacija kad emigrantai mokedami sveikatos mokesti ne lietuvoj ,atvazuotu i Lietuva ir uz mano PSD „Lopytu“ savo sveikata nes cia paslauga ir gydimas geresnis nei UK ar kitoj ES ar ne ES valstybej .butinosios med .pagalbos is ju niekas neatima.kaip ir is gudragalviai ,kurie lietuvoj gauna pajams(daznai ir didesnes nei lietuvos atlygio vidurkis) ir nemoka mokesciu.ir kurie mikliai uzpludo darbo birza ,kad isisukt nuo sio mokescio

        • Minis parašė:

          „nes cia paslauga ir gydimas geresnis nei UK ar kitoj ES ar ne ES valstybej“

          Ir visa kita cia geriausia … jau beveik noriu atgal i Lietuva …

  12. Taškas parašė:

    Liūdnas bendraminčių choras. Reikia kokios nors nebanalios minties. Gal:

    Koks reemigrantas parveš kokią super revoliucinę idėją, kuri išsprogdins tą rutininę betvarkę?

    Jei rimtai- negali būti, kad niekas neparsivežtų ir pinigų, ir idėjos, ir sėkmingo biznio. Plius – įgyvendintų. Gal jau ir yra toks X.

    • Minis parašė:

      Pazistu du, kurie grizo. Vienas, mano itarimu, turejo pakankamai pazinciu reikiamose vietose, tai jam neblogai sekasi. Tuo tarpu kitam, sunkoka, bet zmogus protingas ir darbstus, tai uzsidirba is EU. Bet sake, kad tikrai sunku. As kol kas nesiruosiu, jau geriau jus pas mus…

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – buvo toks Frank Kruk. Liūdnai anam baigės…

  13. Voldemaras parašė:

    Neleis jokiam X vietiniakai oligarchai su kubilais. Prisiminkite Frank Kruk istoriją….
    Pažiūrėkite kaip sukandę dantis JIE žiūri į Prezidentę…. taip ir laukia, kad kur nors užsikabintų, o jau tada…

    • Taškas parašė:

      Na, tas tai tiesa. Labai jau nemėgsta kitokių, kurie gal ir nėr jau tokie kitokie.
      Kažkaip stebėtinai greit visi susivienijo prieš Valinską ar Paksą.

      • grumlinas parašė:

        -> Taškas – na, Valinskas ir Paksas tikrai nebuvo maži balti ir pūkuoti nekaltai nuskriausti geruliai…

        • Taškas parašė:

          GinkDie, tikrai nešventi anie, netgi – ne šventi.
          Tik norėjau pasakyti, kad kitoki, užtat ir puolė juos visi susivieniję.

          Aplinka kalta – juk tai ji sutrukdė Arūnui išsivest atgal tuos jo atvestuosius 28, pradedant Stoma, Dinium bei Antanu baigiant Inga su Donalda. Ant tiek būtų seimūnų mažiau 🙂

          • grumlinas parašė:

            -> Taškas – tiesą pasakius, visą tą publiką, kuo toliau, tuo mažiau darosi įdomi… Beviltiškumo jausmas, žiūrint į visą tą zooparką…

  14. Yo! parašė:

    tegu varo visi nx is cia ir savo vaikus psiima ir tegu negrizta uz mano pinigus cia dantu/sveikatos remontuotis…..

    • scania parašė:

      Aha 😀 Tegu ir savo pinigus išsiima, kad tu dantų nesiremotuotum už jų pinigus 😀

    • grumlinas parašė:

      -> Yo! – tai kad jie dantis tvarkosi privačiose klinikose…

      • liuka parašė:

        bet vaikus veza cia, pas seimos gydytojus i neprivacias poliklinikas….

        • scania parašė:

          Vis tiek žiaurokai 🙂 Ar taip jau svarbu, kas kiek sumokėjo, kai kalbama apie sveikatą?! Bent jau TIEK tai, manau, galime sau leisti – visų piliečių gydymą.
          Koks skirtumas, kas kiek uždirba ir kaip? Ko pykstam ant emigranto, kad jis nesumokėjo kelių tūkstančių, kai kur kas efektyviau būtų pykti ant valdininkų, kurie po KETURIS MILIJARDUS PER METUS pavagia! Mlia, užtektų visų emigrantų visų vaikų dantims, dar ir man vienai plombai 😀
          Čia, manau, tas atvejis, kai lietuvis lietuviui – lietuvis. „O ko jis nesumokėjo“ „O tu pats kiek sumokėjai“ – na, ką aš žinau… 😉

        • grumlinas parašė:

          -> liuka – taip sau, pamąstymui – mažėjant gyventojų, mažės ir šeimos gydytojų aptarnaujamų kiekis -> mažiau reiks šeimos gydytojų…

          • liuka parašė:

            -> Grumlinas, dauges gydytoju privaciose klinikose.kurie aptarnaus atvaziavusiu emigrantus
            o nemanau kad,seimos gyditoju sumazes. bus imigrantu kurie mokes PSD 😉

    • Juodulys parašė:

      You, ir kuo daugiau išvažiuos, tuo čia erdviau bus!
      Jau man skersai gerklės šitas choro sriūbavimas. Dirbt eikit, mažiau liks laiko verkt. Ir visi emigravę, ir visi besiruošiantys, iš dangaus manos laukiantys. Nebus manos, nebus. Jei tinka UK už pašalpą nuomotam name sėdėti Užkalnio aprašytą maistą ryti – staltiesėlė jiems kelias. O jau likę čia kaip nors susitvarkysim…. bet tada po kokių 25-40 metų vėl bus verksmo, kad niekas į darbą grįžusių nepriima

      • grumlinas parašė:

        -> Juodulys – negrįš dauguma, negrįš… O lūzeriai, ir ten nepritapę, tas pats š*, tik kitoje saujoje

  15. Praeivis parašė:

    Žiūriu užsiciklinote, Ponai.
    Ar nors vienas iš Jūsų prisidėjote savo asmenine iniciatyva, kad situacija kiek nors pasikeistų, jeigu taip geriau pasidalinkime idėjomis ką darėme ta linkme. Sukūrėme darbo vietų? Sumažinome savo pelno maržą? Pakėlėme atlyginimą savo darbuotojam? Parėmėme savo aplinkoje esančius? Sukūrėme socialinę iniciatyva vargstantiems?

  16. […] grumlino pamąstymus apie emigraciją, ir pats susimąsčiau. Ar yra Lietuvoje likę žmonių, kurie nepažįsta nors vieno, kuris būtų […]

  17. Giedrė parašė:

    aš nesuprantu iš kur mitas kad visi važiuoja į LT gydytis?? bet būkime realistai, nemanau, kad kuris nors atsisakytų galimybės įsidėti dantuką, kuris čia LT kainuoja apie 10 kartų pigiau nei vakaruose. Ir patys vakarai keliauja į atostogas Vengrijon ar Čekijon ir iš ten grįžta su nauja šypsena. Be to, Vokietijoje yra nuostabūs draudimai, už kuriuos gali smagiai ir profesionaliai gydytis. Mitai, mitai, mitai…