Feed on
Posts
Comments

Ruska Wieś – Śniardwy – Ełk – Augustów – Suwałki – Kaunas

Norintiems pasinaudoti mūsų patirtimi – ketvirtosios dienos kelionės schema GoogleMaps

Taigi, baigus apžiūrinėti vakarinę Mozūrijos dalį, susiruošėme į rytinę. Pakeliui sustojome prie „Mozūrijos jūra“ vadinamo didžiulio Sniardvų (Śniardwy) ežero. Paežerės visos užstatytos mokamais kempingais, tad nuvažiavome iki Nowa Guta kaimelio, kur radome teoriškai apmokamą parkingą su priėjimu prie pat ežero, bet kadangi buvo kokia 10val. ryto ir apniukusi diena, tai joks lenkas nepripuolė prie mūsų mokesčio už stovėjimą.

Pasifotkinus prie ežero, nuvažiavome į Elko/Luko (Ełk) miestą, kur apžiūrėjome buvusios kryžiuočių pilies likučius. Socialistiniu laikotarpiu ten buvo kažkoks kalėjimas, tad pastatas apniokotas kapitališkai. Parkuotis teko laukymeje šalia pilies, nes jokio parkingo nenumatyta. Pafotografavus pilį, nuvažiavome pažiūrėti patį miestą. Mažumėlę pasivažinėję, pagaliau prisiparkavome nemokamame parkingėlyje pačioje pagrindinėje gatvėje. Apėjome, apžiūrėjome, nusipirkau neblogą turistinį vadovą po Lenkiją būsimų kelionių planavimui. Miestas gražus, aiškiai tvarkosi.

Iš Elko kelias vedė į Augustavą (Augustów), kur tikėjomės rasti nakvynę. Deja, deja… jau pakeliui važiuojant moteliai prašė po 260zl už 3 lovų kambarį nakčiai, pačiame Augustave paprastų ***viešbučių kaina buvo analogiška, privatus sektorius už labai jau primityvias sąlygas prašė po 50zl/žmogų nakčiai. Tad buvo nutarta atlikti numatytą pagrindinį programos renginį – pasiplaukiojimą laivu – o po to bandyti nakvynės laimę Suvalkuose. Prisiparkavome kažkokiame parkingėlyje šalia kažkokio rstorano/pramogų centriuko(?) prie naujos bažnyčios, tik va išeinant iš jo perskaičiau, jog parkingas skirtas tik besilankantiems tame restorane (bo kiti bus nuvežti). Bet nesukome sau galvos, nuėjome pėsčiųjų tiltu į prieplauką, ten kaip sykis spėjome į 1,5val. trukmės kelionę (30zl/žmogui). Mums, išlepintiems pasiplaukiojimų Minija, tai nebuvo kažkas super-duper, bet šiaip pramoga verta dėmesio. Buvo kelios atrakcijos.
Pirmoji – įplaukimas į šliuzą, kai tarp lavo bortų ir šliuzo sienų lieka po 25cm tarpeliai. Tas buvo pademonstruota tik kaipo atrakcija, nes mūsų maršrutas buvo kiek kitoks.
Tiesa, laive yra bariukas, tad nevairuojantys laiko veltui neleido 😉
Antra atrakcija – pasakojimas apie pusiasalį Rospudos ežere, pavadintą Goła Zośka (Nuoga Zosė) ir Napoleono karų laikų nelaimingą šnipę-merginą:
Kadaise prieš karą su Rusija Augustave, tame pusiasalyje buvo įsikūrę Napoleono kariai. Ruošdamiesi karui, jie siuntinėjo į rusų pozicijas šnipus, trap kurių buvo ir graži mergina Sofija arba tiesiog Zosė. Tik va ji įsimylėjo rusų karininką ir iš meilės prisipažino esanti šnipė. Na, jis ją iškart perverbavo, tad ji ėmė šnipinėti rusams. Bet prancūzai ją „išryškino“ ir suėmė. Ištardžius, ji buvo nuoga pakarta prancūzų stovykloje, tad iš to ir toks keistas pusiasalio pavadinimas.
Trečia atrakcija – susijusi su antrąja – Rospudos ežero gale yra nedidukė sala. Priplaukiant prie jos, ant kranto išbėga trys ožkelės, tarsi pasitikdamos keliauninkus. Tai su tuo susijęs kitas mitas:
Zosė duomenų perdavimui naudojo apmokytą ožkelę, kuriai ant kaklo buvo pakabinama užsukama metalinė gertuvė su įdėtu pranešimu. Ožkelė žinojo kelią tarp rusų ir prancūzų stovyklų, tad atliko ryšininko vaidmenį. Suėmus Zosę, ožkelė pabėgo, perplaukė ežerą ir įsikūrė saloje, kur su ten buvusu ožiu susilaukė palikuonių, kurie tebesiveisia iki šiol.
Aišku, visas šitas briedas fignia, bet šiaip įdomu 🙂

Pasiplaukioję laivu, nuvažiavome iki Suvalkų (Suwałki), kur pabandėme rasti nakvynę prie įvažiavimo esančiame motelyje. Deja, deja… tai buvo greičiau viešnamis ir kabakas furistams, nei motelis. Tad pasitarėme, paskaičiavome, ir gavosi, kad prasmingiausia ir finansiškai efektyviausia važiuoti namo į Kauną, o likusius kalionės objektus atvažiuoti apžiūrėti kokią dieną. Tad mūsų moteriškės atliko šopingą Suvalkuose (schemoje nurodytas geras parkingas pačiame miesto centre) ir parmynėme namo.

O namuose laukė nuostabus saulėlydis.


Atostogos Lenkijoje – ketvirtoji diena – 2010-08-04

2 Responses to “Atostogos Lenkijoje – ketvirtoji diena – 2010-08-04”

  1. xminde parašė:

    O aš su šeimyna, šią naktį, koią 4,00 val. bandysime Zakopanės link išjudėti 🙂