Feed on
Posts
Comments

Kaunas – Suwalki – Mamry – Kętrzyn – Święta Lipka – Reszel – Ruska Wieś

Taigi, kaip ir kasmet, išvažiavome paatostogauti į lenkų žemę. Manęs dažnai klausia: „O ką gi tu randi toje Lenkijoje, kad vis važiuoji?“ Atsakymas gana paprastas: randu tai, kas man įdomu: prižiūrimą istorinį paveldą (kurio Lietuvoje beveik nebėra), gražią ir įdomią gamtą (kuri Lietuvoje yra, bet ne tokia įvairi), nebrangų pragyvenimą (kurio Lietuvoje nė su žiburiu nerasi), įdomių pramogų (kurios Lietuvoje dar labai silpnai išvystytos).

Šiais metais buvo nutarta važiuoti tradiciškai dviem familijomis, bet orientuotis daugiau į poilsį ir įdomybių apžiūrėjimą, nei į kilometražą. Smalsiems – pirmosios dienos kelionės schema GoogleMaps.

Taigi, išjudėjome iš Kauno Maximos bazės aikštelės ~9val. ryte, netoli sienos sustojome Statoil degalinėje – man reikėjo benzino prakuroms, plius sumaumojome po karštašunį ir išgėrėme kavos.

Sekantis sustojimas – Suvalkai (Suwalki), bet tik tam, kad prie Kauffland prekybos centro atsispausdinti lenkiškų zlotų ir nusipirkti kažką užkąsti+atsigerti kelionėje. Aš dar užsipyliau Statoile pilną baką dujų (Lenkijoje jos dabar po 2,03-2,09ZL/ltr).

Keliai Lenkijoje dabar geri, tad normaliai privažiavome prie numatytos poilsio/pasimaitinimo/pasiplaukiojimo vietos palei Mauro/Mamrų (Mamry) ežerą prieš pat kelio atšaką į Vermachto ir Hitlerio bunkerius bei geležinkelio viaduką. Rekomenduoju šitą vietą, kadangi ten yra nemokamas parkingiukas ant žolės, pliažas, maudyklės dugnas smėlėtas (tik va bristi iki krūtinės tenka gana gilokai).

Išsimaudę nuvažiavome į Kentšyną (Kętrzyn), kur pagrindinis tikslas buvo kryžiuočių pilies aplankymas. Susiradome nemokamą parkingą miesto centre, nors nedidukas parkingas yra ir prie pačios pilies. Įėjimas į pilį nemokamas, nors prie vartų stovi tokie budeliški jaunikaičiai, pilies muziejus – po 6zl. Viduje kažko ypatingo nėra, fotografuoti tipo draudžiama, aš tai pafotkinau per langus kiemą. Paskui dar nuėjome pasižiūrėti Šv.Jurgio mažąją baziliką, bet ten kaip sykis baigėsi pamaldos, iš bažnyčios virto lenkų minia, o po to buvo uždarytos durys.

Sekantis tikslas buvo pasiekti Šventaliepę (Święta Lipka) aplankyti ten esančios Šv.Panelės Marijos Apsireiškimo bazilikos ir pasiklausyti „šokančių“ vargonų. Kartojantiems mūsų žygį iškart perspėjimas – prieš baziliką esantis parkingas beveik visada perpildytas, variantas – parkingas prie kapinių prieš pat įvažiuojant į miestą, o mes pavažiavome kiek į priekį keliuku pro baziliką ir pagal „P“ rodyklą sustojome tarp daugybės awto miestelio futbolo aikštėje. Teko palaukti, kol baigsis pamaldos (apie tai galite pasiklausti mergaičių, kurios sudarinėja masinių mišių sąrašus), kad pasiklausyti vargonų koncerto ir pasižiūrėti, kaip juda figūros ant vargonų. Bazilika tikrai įspūdinga, su labai gera energetika. Pasibaigus koncertui, grįžome į parkingą, kur radome savo pepelacus gana idiotiškai vienišus futbolo lauke, nes visi buvo išsivažinėję po pamaldų.

Sekantis sustojimo taškas – Rešlius (Reszel), kur buvome numatę aplankyti Varmijos vyskupų pilį. Jei pavyks – pabandykite prisiparkuoti nemokamai, jei ne – prie pat pilies žvitrūs berniukai jus priparkuos už pinigus. Tie patys berniukai renka po 3ZL už pilies, kuri paversta prabangiu viešbučiu ir restoranu, aplankymą. Būdami viduje, nusileiskite į rūsį/bilijardinę, o taip pat pasikelkite į bokštą.

Tolimesnis kelionės taškas buvo Ruska Wieś, kur planavome susrasti nakvynę. Kad sutrumpinti kelią, pavažiavome tarpukaimių keliuku – asfaltuotu, bet vingiuotu. Deja, namas, kuriame nakvojome pernai (po 30zl/žmogui), buvo užimtas, bet šeimininkė nukreiupė mus į kitą namą, kurį ir išsinuomavome. 5 miegamieji, salonas, virtuvė, vonia, dušas+tualetas, didžiulė veranda – gali apsigyventi 15 žmonių – mum kainavo 200zl/parai. Taip, taip – maždaug 180LT – t.y. visas lietuviškas kaimo turizmas su jo 500LT už lauko tualetą lai eina laukais. Šeimininkė iš pradžių norėjo 250zl, bet kai mes iš pradžių apmokėjome 2 naktis, o paskui dar vieną – visas buvo OK.

Įsikūrę sodyboje, nuvažiavome į Mrongovą (Mrągowo), kur miestelio centre radome nemokamą parkingiuką, o šalia jo užkandinę – šašlykas+alus=18zl. Pavalgę grįžome atgal, pakeliui apsipirkdami Rast prekybos centre ties 59 ir 591 kelių sankryža, prieš Orlen degalinę. Grįžę į laikinus namus, sėdome verandoje pavakaroti ir pasmaksoti į puikų saulėlydį.


Nuotraukos darytos: dalis mano, dalis pusseserės vyro ir sūnaus, tad kokybė įvairi 😉


Atostogos Lenkijoje – pirmoji diena – 2010-08-01

20 Responses to “Atostogos Lenkijoje – pirmoji diena – 2010-08-01”

  1. Giedre parašė:

    geros atostogos 🙂

  2. Viltė parašė:

    Įspūdinga 🙂
    Toks įdomus ir informatyvus pasakojimas, kad tiesiog užkrečia pabandyti 🙂
    Ačiū!
    Saulėlydžiams ai6kus talentas, nes ir čia pagautas superinis 😉

    • grumlinas parašė:

      -> Viltė – a kas trukdo pabandyti? 😉 juk ir pernykščiai įspūdžiai sudėlioti, ir šiuometinius pamažu išdėliosiu

      Kaslink saulėlydžių – čia gamta kalta, ne aš 😉

  3. MariukasM parašė:

    Nagi visai smagus pakeliavimas.

  4. liuka parašė:

    na tikrai nesuprantu tu lietuviu,kurie vietoj to kad turiningai praleistu atostogas lekia i Lietuvos pajury ir po to verkia ,kad „gaidys“ kaip brangu ,nieko naujo,jura salta… nepailsejom.o juk kelio tiek pat.ir kitu ,kuriu lenkija baigiasi Suvalku ar Balstoges PC

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – a ką tuos litwinus suprasti – gerai, kad jų Lenkijoje dar ne tiek daug, kad apšiktų visas gražesnes vietas. Kaslink Suvalkų PC – ir jų reikėjo, bo pakeliui, bet ne dėl jų važiuota

  5. Taškas parašė:

    Geras. Fotkių man vienam kartui – za per durzo. A gdzie są piękne polaczki?

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – przepraszam, ale fotek ile jest – tyle jest… I będzie jeszcze dužej 😀
      A co dotyczy pięknych polek – to moja najdrožsza jest bardzo zazdrosna 😉

  6. liuka parašė:

    na netaikiau jums ,tamsta,bet tesiog pastebejimas- kad didžioji Lietuviu dalis mato tik pragmatine keliones puse.juk nuo senu laiku mes i Ryga,Karaliaučių važuiodavom prekybos reikalais;-)
    pats puikiai Suvalku „kauflande“ apsiperku prieš kelione toliau.tesiog l.patogioj vietoj sis PC;-)

  7. Valentina parašė:

    Buvome Šventaliepėje ir Rešliuje geguže. Rešlius tai laaaabai patiko 🙂 Mažas ir jaukus 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Valentina – po miestelį nevaikščiojom, pilies ir vaizdo iš pilies bokšto užteko 🙂

  8. Klaida parašė:

    „Sekantis tikslas“, „Sekantis sustojimas“.
    Nedaryk gėdos savo lietuvių kalbos mokytojai. „Sekantis“ šiuo atveju – vertinys iš rusų kalbos. Teisingai yra – „kitas“. Kitas tikslas, kitas sustojimas.
    Va jeigu sakytum, tarkime, „šuo, paskui katiną sekantis“ – čia klaidos nėra.

    • scania parašė:

      O tai kalba eina ne apie kitą (ne tas, bet bet kuris kitas) tikslą, o apie sekantį – esantį toliau sekoje. Kas tau su tais rusų vertimais, kad įžiūri juos net ten, kur jų nėra? Paranoja?

    • grumlinas parašė:

      1) – nedaryk gėdos savo tėvams, kurie neišmokino, kad negražu nepažįstamiems žmonėms pamokslauti, nes jie gali ir į Peru pasiųsti
      2) jeigu turime SEKĄ eilute sudėliotų lankomų objektų, kodėl negalime naudoti žodžio „sekantis“ apibūdinti po vieno aplankyto objekto sekančiam aplankytam objektui, nes
      3) siūlyčiau pasidomėti ir LKŽ:
      sẽkantis, -i adj., sekąsis, -anti
      1. M, NdŽ einantis po ko nors, kitas: Sẽkantis laikraščio numeris DŽ. Todėl tur kiekviens … taipo pasirūpyt, kad kožna diena, nusikandus savo dalyką, dar ir sẽkančiai n’užmirštų reikalą skalsyt K.Donel. Kad jus koks spietlius vieną kartą taip apgavo, tai sekančią dieną ant tokio aulio labai dabokiat S.Dauk. Sekančius (kitus) metus rugiai gerai derės TŽIII372. Sekančioje sabatoj vos ne visas miestas susirinko BtApD13,44. Apie tatai tuojaus trečioje sekančioje dalyje bus išguldyta MT25.
      ×2. (sl.) šis, toks, kaip toliau nurodoma: O Viešpats jiems padėjo ir žodį pastiprino sekančiais stebuklais BtMr16,20. Pradedančiam ir žodį pastiprinančiam per ženklus sekančiuosius BPII108. Sekančiais ženklais B. Ale kas tokio vangumo vaisius, tai mus sekąsis nusidavimėlis mokin LC1878,2.

      Tad… 😉

  9. Mergaite parašė:

    Labai padetumet, jei pasakytumet – kiek kainuoja iejimas i Sw.Lipka? Kiek kainuoja parkingas prie Sw.Lipkos? 🙂 aciu

    • grumlinas parašė:

      Parkavomės, kaip jau rašiau, nemokamai tokioje pievoje/futbolo aikštėje, pavažiavus gatve į kalniuką, tad kainos nepasakysiu, nes pinigus parkinguose renka (jeigu jie mokami) diedeliai. Realiai kaina būna 2-3 ZL/val
      Kaina už įėjimą nebuvo didelė, keli zlotai, tikrai nebeprisimenu, o ir bilietus pirko mano geresnioji pusė, nes aš slampinėjau aplinkui
      bet kokiu atveju daugelyje tokių vietų kortelėmis atsiskaityti neišeina, turėkit grynų

  10. […] vežėčiosBuvusios rogėsPowered by AFG Sekantis aplankymo taškas buvo Święta Lipka, kurioje lankėmės prieš trejetą metų (p.s. parkingas prieš bažnyčią – 4ZL). Šįkart tiesiog užėjome į vidų pasėdėti, […]