Feed on
Posts
Comments

Kalbėdami apie JRRT sukurtą Viduržemės pasaulį, omenyje turime būtent pačią Viduržemę (Middle-Earth), kuri teužima tik dalį Endoro žemyno, esančio Ardos planetoje. Visa ta pasaulio dalis, kurioje vyko „Hobite“ ir „Žiedų valdove“ (čia nekalbėsime apie „Silmarilioną“ ir „Hūrino vaikus“, kadangi jie aprašo žymiai ankstesnius laikus) aprašyti įvykiai, ganėtinai kartografuota ir parašyta. Visi pamena klasikinį Viduržemės žemėlapį, nupieštą JRRT sūnaus Kristoferio:

Puikus žemėlapis, ne vieną (ir mane asmeniškai) sudominęs JRRT kūryba (kaip dažnai gera iliustracija gali „užkabinti“!)

Galbūt, kai kada kyla minčių pasidomėti, kas gi už to žemėlapio ribų, tačiau čia laukia gilus nusivylimas – JRRT informacijos apie tai nepaliko, žemėlapių nėra. Belieka duoti valią fantazijai, paremtai kai kuriais informacijos krislais ir logika. Panašiai turbūt buvo atkurtas Endoras, pateiktas garsiajame Karen Wynn Fonstad „Viduržemės Atlase“, kur pabandyta realizuoti JRRT juodraščiuose pateiktas Ardos geografijos idėjas. „Atlase“ Viduržemė užima tik dalį jo (raudonai apibrėžtas plotas):

Ir čia mes pamatome, kokią dalį Endoro tesudaro Viduržemė… Ir kiek dar ten neištirtų vietų, kurias galėtų tyrinėti smalsūs hobitai, karingi žmonės ar išmintingi elfai! Turbūt vedami panašių idėjų, Iron Crown Enterprises (ICE) kompanijos žmonės sukūrė Viduržemės rolių žaidimą MERP (Middle-Earth Role-Playing) (žaidimo leidimas nutrauktas, tačiau susidarė gana stipri žaidėjų bendruomenė), kur pabandė kiek kitaip pažvelgti tiek į kanoninį Viduržemės atvaizdą, tiek į „Atlaso“ idėjas. Ir jiems gavosi visai įdomus rezultatas (dar vadinamas Fenlono žemėlapiu), kur aprašytos vietovės, visai nežinomos „seniesiems“ Tolkieno fanams. Endoras įgavo gana kitokį vaizdą, o klasikinė Viduržemė dar labiau sumažėjo (raudonai apibrėžtas plotas):

Tai buvo tikrai įdomus žemėlapis, tačiau vistik atsirado žmonių, kurie jame pastebėjo esminių trūkumų. Vienas iš jų, Thomas Morwinsky, sėdo prie rimtų visos turimos medžiagos studijų ir pasiūlė savo Endoro variantą, kuris rytuose ir pietuose ganėtinai skyrėsi nuo Fenlono žemėlapio:

Jo studijos, pateikos Other Minds puslapyje, kiek vėliau vėl priartėjo prie JRRT juodraščių ir „Atlaso“ idėjų, integruojant ir Fenlono žemėlapio esminius bruožus, ir tikrai vertos dėmesio. Įdomi jo analizė, palyginant kanoninį ir Fenlono žemėlapius žinomai Viduržemės daliai, kur matosi ICE kūrėjų „saviveikla“:

Ir paskutinis (žinomas) Morwinsky kūrinys prieš mus atveria tokį didžiulį ir iš esmės tokį įdomų Ardos pasaulį, kad net kvapą užgniaužia:

Jį tyrinėti ir aprašyti – ne vienai kartai užteks darbo 😉
Na ir pabaigai – įdomaus kartografo Matthew White jumoristinis (o gal ir ne) žemėlapis, vaizduojantis Viduržemę 1999 metais:

Tai kol kas va tiek tų padrikų minčių apie Ardos kartografvimą.

Comments are closed.