Feed on
Posts
Comments

Idealai iš praeities

Perskaičiau Eugenijaus straipsnį, skirtą garsiajam megztiniui , kuris Microsoft užsakymu suorganizavo bylą Linkomanijai. Na ką, kiekvieno valia rinktis sau idealus pagal savo gėrio-blogio supratimą. Jau komentare pas Eugenijų rašiau, kad nematau nieko blogo nusikaltėlių gaudyme, kai juos sekame, identifikuojame ir pagauname. Bet kai žmonės yra išprovokuojami padaryti nusikaltimą, užmetant jauką – toks būdas nėra labai jau garbingas, ir netgi teisėsaugininkai į tokius metodus žiūri gana atsiviepę. Provokaciją gal ir galima būtų suprasti, kai kalba eina apie valstybės interesus, žmonių gyvybės ar sveikatos klausimus, o čia yra tiesiog vienos korporacijos (kad ir labai didelės beigi įtakingos) finansinių interesų gynimas. Tad visas šitas reikalas tiesiog dvokia Microsoft pinigais.
Kad būtų aišku – esu prieš piratavimą kaip reiškinį, tačiau kategoriškai už tai, kad žmonės galėtų aiškiau ir konkrečiau bandymų būdu nuspręsti, ar jiems tinka vienas ar kitas produktas. Nes visas reklaminis bla-bla apie unikalias galimybes tėra perdimas į vandenį – iš prie kompiuterinių žurnalų pridedamų CD esu instaliavęsis ne vieną programą, kad įsitikinčiau – pergirtas š* ir tiek. Kaip tą organizuoti – va čia gal ir būtų viena iš krypčių, kuria dirbdama LANVA pasiektų daugiau, nei bukais grasinimasi „pagausim – iš*isim nubausim“. Deja, kai jau Dievas nedavė proto, tai nė jokie Microsoft pinigai nusipirkt nebepadės…
Kaip spręsti tą reikalą? O kaip tą reikalą sprendžia internetinės failų talpyklos, į kurias kasdien įgriūva terabaitai informacijos, tarp kurios šimtai gigabaitų grynai piratinės? Gal vistik LANVA turėtų pirma prašyti šalinti nuorodas į piratinę produkciją, o tik po to imtis drastiškų žygių, pastačiusių ją, nežiūrint lyg ir kilnaus tikslo, į nekenčiamųjų gretą?

O mintys, kurias sukėlė visas šitas reikalas, tai tokios įdomios gavosi. Nemanau, kad labai jau daug iš čia besilankančių internautojų prisimena sovietmetį, kai praktiškai kiekvienoje studentų grupėje ar kurse būdavo vaikinukas ar mergytė, kuriems tepritrūko kelių dešimtųjų balo, kad įstoti į aukštąją mokyklą. Ir staiga jie įstodavo, nes atsirasadvo kostiumuotas dėdė, kuris pasiūlydavo padėti išpręsti tą reikalą. Na o už pagalbą tereikėdavo kas kažkiek laiko susitikti su tam tikru žmogumi ir jam surašyti, ką grupės ar kurso draugai negero sako apie sovietų valdžią. Smulkmenėlė ir tiek. Atsisakyti galėdavai, bet… Mergytė galėdavo grįžti į gimtąjį kaimą karvių melžti, o vyriuko laukdavo pavasariniai čebatai kur nors palei Kamčiatką. Aišku, kai tik tokia informacija paaiškėdavo, ji labai greitai pasklisdavo aplink. Netgi katedros/dekanatai/fakultetai sugebėdavo, nekaltai mirksėdami akytėmis, visiškai netyčia nutekinti tokias žinias (velniams jiems reikia, kad juos kažkur po to linksniuotų, lai patys studentai saugosi). Ir tada toks bendrakursis gaudavo antspaudą „stukačius“, ir jam būdavo sunku išgirsti bent kažką, kas būtų įdomu jo globėjams iš KGB. Na, ir belikdavo du būdai surašyti grupiokų nuodėmes: 1) sugalvoti (bet labai rizikinga, nes gali būti patikrinta) arba 2) išprovokuoti. Gerai, jei jau žinodavai, kad tavo grupiokas, „varantis“ ant sovietų valdžios, tiesiog atidirbinėja savo galimybę (nes teisių tai jis neturėjo) studijuoti. O jei ne – kažkur archyvuose nuguldavo atsakaitos, kurios kai kam kainavo mokslinę ar profesinę karjerą. Turėjom ir mes savo kurse tokį vyriuką, su kuriuo ir alaus buvo nemažai išgerta, kol negražūs biografijos faktai paaiškėjo. O ir mokslai jam pradėjo nebesisekti, teko akademines atostogas imti ir dingo jis iš mūsų akiračio…

Apie ką aš čia taip ilgai varau? A, turbūt apie tai, kad megztinis iš LANVA man priminė būtent tokį „stukačių“ iš praeities, kuris, nesugebėdamas pagauti nusikaltėlių, nutarė juos išprovokuoti padaryti nusikaltimą, kad tik įtikti dėdėms iš KGB Microsoft.
O šiaip, žvelgiant į visą šitą erzelį tipo „kova su piratavimu“, aš matau, kad visi šitie „kovotojai“ taip ir neįsisavino elementarių ekonomikos žinių. Kad eliminuoti vieną ar kitą reiškinį, užtenka jį padaryti ekonomiškai beprasmišką. Kadaise sovietmečiu niekad nepalikdavom langų valytuvų ant savo automobilių, nes juos per 5 minutes pavogdavo – tai buvo aršus deficitas. Užteko kooperatyvų laikais pradėti jų masinę gamybą ir sumažinti kainas – baigėsi vagystės. Gal Microsoft derėtų pamąstyti, apie tai, o ne apie savo vardo žeminimą, interesų gynimui pasitelkus „stukačių“?

27 Responses to “Idealai iš praeities”

  1. Evaldas parašė:

    Perskaičiau ir aš nemažai straipsnių apie Microsoft ir LANVA, absoliuti dauguma priešiškai nusiteikusi prieš Microsoft. Bet aš asmeniškai palaikau Eugenijų. Tiesiog vinioja visi į vatą ir nenaudoja to žodžio – vagys. Kadangi pats įmonėje kuriu IT produktus, tai žinau, kad tie 14-25 metų vaikai niekada nieko nepirks, nes paprasčiausiai jie tam neturi pinigų. Bet didžiausi vagys tai jie. Pas mus žmonės dar nesupranta, kad negalima visko turėti vienu metu (visų programų, filmų ar žaidimų), jeigu tam neturi pinigų. O apie pabandymus, tai aš laikausi tokios nuomonės – nusiperki ir jeigu nepatiko grąžini ir atgauni pinigus. Kaip ir su bet kokiu daiktu parduotuvėje. Juk nuėjęs į mašinų saloną nepasakys, kad aš noriu 30 dienų pabandyti naują mašiną, jeigu neturi pinigų jai nusipirkti.

  2. grumlinas parašė:

    Kaslink mano posto – kodėl niekas iki šiol neįsikirto, kad kova prieš piratavimą turi būti visų pirma PREVENCINĖ. Paimk kad ir tą patį Eugenijų, kuris dirba apsauginiu – ar jis laukia, kol jo saugomame objekte įvyks pažeidimas/nusikaltimas, ar vistik varo perspėti potencialius pažeidėjus/nusikaltėlius, kol jie dar nepadarė nieko esminio? LANVA gi pati išprovokavo nusikaltimą, kad tik galėtų suorganizuoti PARODOMAJĮ procesą žmonių įbauginimui, kaip Stalino laikais. Būtent šitas ir stinks, būtent šitas ir labiausiai kenkia tiek LANVos, tiek Microsoft įvaizdžiui, būtent todėl antipiratinininkai buvo, yra ir bus mažumoje, net jei dauguma kompiuterių naudotojų ir neužsiima piratavimu. Nešvarūs (nors galbūt ir efektyvūs) kovos metodai nepadaro tos kovos priimtina visuomenei.

  3. Juodulys parašė:

    Piratavimo klausimu nuomonė pas mane tokia…. Įmonėje naudojama tik pirkta programinė įranga, nes mano nuomone, aš ją naudodamas uždirbu pinigus , ir tikrai pats nenoriu, kad mano produktais kažkas irgi naudotųsi „na xaliavu“.
    Dėl filmų ir muzikos asmeniniam naudojimui….. taip, esu nuodėmingas :). Ir dar aiškiai suprantu, ką darau. Pasiteisinimai…. Hmmm, net nežinau. Nesisiunčiau Win7, naujos muzikos ar filmų , tik ką išėjusių. Bet jei suskamba motyvas galvoj kokių 80-ųjų muzikos arba kilo noras pažiūrėti kokį įdomesnį seną serialą….

  4. Giedre parašė:

    man patiko dalis apie sovietmečio studentus 😀 lygiai tą patį ir tėvas pasakojo!
    o piratavimo klausimu – čia yra lygiai tokia pati diskusija kaip ir apie atšilimą, apie abortus, apie Dievą/-us ir t.t…

  5. grumlinas parašė:

    -> Juodulys – pas mumi irgi tas pati ideologija – jei jau uždirbi pinigus – tai ir įrankiai turi būti legalūs

    -> Giedrė – na, jei ir tėvas tą patį pasakojo – reiškia, teisybė ko gero 😉 O dėl piratavimo – tiesą pasakius, abi pusės mažumėlę apsidirbusios, tad taikos derybomis geriau išsiskirtų. Bet kai mažaminkštis su megztuku pareikalavo iš linkomanijos 107mlnLT – tai juos teisėjas turėtų visų pirma nusiųsti psichiatrinei ekspertizei – žmonėms su galva aiškiai negerai

  6. Giedre parašė:

    -> grumlinas – čia ir be ekspertizės aišku 😀

  7. Adis parašė:

    Pavyzdys su valytuvais – idealus.

    Kaip ir frazė „jei jau uždirbi pinigus – tai ir įrankiai turi būti legalūs“.

  8. Adas parašė:

    Na, kam reikia pakvietimų į Linkomaniją, atiduodu cielus 10. 😆

  9. grumlinas parašė:

    -> Adis – iš gyvenimo gi viskas 😉

    -> Adas – tai dar neaišku, kaip ten viskas baigsis 😉

  10. Marius parašė:

    Na, ketvirtadienį pamatysim, kas gi Kaune darysis per pirmąjį parodomąjį teismelį; faktas, kad bet kurios pusės laimėjimo atveju kita pusė sprendimą apskųs, na, bet bent jau bus galima nujausti, ką visagalė Temidė apie tai galvoja.

  11. grumlinas parašė:

    Temidė greičiausiai bus formali, bet už tuos pareikalautus melejonus turtų ieškovus pasiųsti į Žiegždrius pasitikrinti

  12. Marius parašė:

    Na, ketvirtadienį bus ne dėl melejonų, ketvirtadienį bus dėl kelių tūkstantukų. Atrodo, smuklmena, bet tuo gali būt paruoštas konvejeris padaryt teistais daugumą Lietuvėlės.

  13. Eimantas parašė:

    Šiaip dėl visa ko rekomenduočiau susisiųsti šituos: http://www.linkomanija.net/forums.php?action=viewtopic&topicid=40603 . Tokie filmai nesensta 🙂

  14. Adas parašė:

    Tai ir neaišku, kas geriau atlieka tą vis minimą „misiją“, ar visuomeninis LRT, rodydamas holivudinį mėšlą, ar Linkomanija, surinkusi tokias kolekcijas. Beje, tokių dalykų Lietuvoj ir nenusipirksi.

  15. grumlinas parašė:

    -> Marius – tai va, pažiūrėsim

    -> Adas – nu tu čia ir pavarei – kur tau piratų irštva, o kur nacionalinis, kaip jis ten, smegenų pudruotojas, tfu, transliuotojas 😉 Tiesą pasakius, nei vienu, nei kitu nesinaudoju: mano ieškomi dalykai kitose piratų irštvose sukaupti – poreikiai specifiniai 😉

  16. Marius parašė:

    Apie teismus, tik kiek kitokius:
    http://forum.lrytas.lt/topic_show.pl?bid=3;pid=1599154
    Anei juoktis, anei verkt 🙂

  17. vyr parašė:

    turėtų būti paskelbta tokia visuotinė laisvės deklaracija – kas pakliuvo į tinklą, tas visų. Problemos ir baigtųsi. Kam labai labai reikia, tas darytų viską, kad į tinklą nepakliūtų. Pasaulis kiek persitvarkytų bet tik į gerą. Pvz. su valytuvais. O tai gaunasi, kad netekęs valytuvų varo gatve ir kiekvieną sutiktą spaudžia prie grindinio bei krausto kišenes.

  18. grumlinas parašė:

    -> vyr – problema yra patekimo tinklan legalumas. Tačiau pats judėjimas (nemokamos) žinios vs. (apmokama) informacija vyksta ir reikalavimai pripažinti internetų turinį žiniomis vis stiprėja

  19. vyr parašė:

    ką aš pasakiau, tai šiaip ar taip jau yra de facto ir jei tuo nepatenkinti pasitenkinų save kokiais nors kitiems mažiau skausmingais būdais, įsivyrautų taika žemėje 🙂

  20. Adas parašė:

    Taigi šitoj situacijoj teisinis precedentas jau yra, einam teistis prieš bankus, kad babkes už įmokas grąžintų su visom moralinėm kompensacijom 🙂 :
    http://www.lrytas.lt/-12652151461264278337-prie%C5%A1-papildomus-bank%C5%B3-mokes%C4%8Dius-sukil%C4%99s-kaunietis-laim%C4%97jo-m%C5%AB%C5%A1%C4%AF.htm
    Reiktų susirast ir atsispausdint ten minėtus straipsnius prieš einant eilinio mokesčio mokėt. Nors kad policijoj atsidurčiau su antrankiais, tai beveik 100 proc. 🙂

  21. grumlinas parašė:

    -> vyr – kiekvienam megztukui – po sintetinę vaginą? 😉

    -> Adas – bet va žmogas vistik pasiekė savo. Įdomu, kas bankams įgaliotas uždėti apynasrį?

  22. […] This post was mentioned on Twitter by vingelisLT, Blog'ų metraštis. Blog'ų metraštis said: Idealai iš praeities: Perskaičiau Eugenijaus straipsnį, skirtą garsiajam megztiniui , kuris Microsoft užsakymu .. http://bit.ly/cFxHJH […]

  23. Adas parašė:

    Lietuvos bankas ir jo valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkin\šteinas. 🙂

  24. studente parašė:

    Ar galima su jumis susisiekti el.pastu? Del studentisko tyrimo 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> studentė – galima, jei tyrimas trumpas ir nevarginantis – tikrai neturiu dsug laiko mane mažai tedominantiems dalykams 😉

  25. studente parašė:

    Kur jums galima parasyti?

    • grumlinas parašė:

      -> studentė – šiaip po mano šviesiu veideliu dešinėje yra puslapis apie mane, bet tiks ir – grumlinas eta gmail dot com