Feed on
Posts
Comments

Vilnius mirė…

Šiandien teko atsidurti Vilniuje – Baltijos šalių seminaras vietovardžių klausimu. Kadangi priešpatpriešpietinės sesijos dalyje viena iš prezentacijų mano jau buvo girdėta įvairiomis tonacijomis bent šešis kartus, o kita man buvo neįdomi – tai pasiploviau apžiūrėti Vilniaus. Juolab, kad seminaras vyko LTSR Agropromo, tfu, Žemės ūkio ministerijos (nors esminio skirtumo tarp tų dviejų kontorų nesu pastebėjęs) pastate, tai pasivaikščiojau Gedimino prospektu. Kadaise buvęs Brodu aka Brodvėjumi, dabar jis, prikištas visokių šlamštparduotuvių, degradavo iki eilinės Europos provincijos miesto pompastiškai išpustytos gatvės. Tiesą pasakius, jis žlugo moraliai, kai iš „Svajonės“ parduotuvės buvo padarytas šūdmaisčio ėdykla aka macdonaldas. Užėjau į Centrinį knygyną pasižiūrėti ką nors gero. Na ką, paėmiau dvi geras knygas – „XX amžiaus fortifikacija Lietuvoje“ ir „Nuo Kauno iki Daugpilio senuoju pašto traktu“ – sSekančiam kelionių sezonui bus smagaus įdomių vietų aplankymo ir pasivažinėjimo. Apsižiūrėjęs knygyno priekyje, nuvariau gilyn ir tada mane ištiko šokas. Kažkaip senokai nesibasčiau po Vilnių, tad tik dabar pamačiau, kad pusė knygyno patalpų užima kažkia „Double cafe“ užeiga… Totalus piesiec-kapiec… Staiga iki skausmo poajutau, kad manojo Vilniaus nebeliko. Viskas. Tiesiog Vilnius staiga patapo vienu iš tų daugelio užsienio miestų, kuriuos esu aplankęs – įdomu, bet svetima. Svetima, nes tai neturi nieko, kas patrauktų tavo sielą. Taip ir Vilnius. Pragyvenau jame virš 20 metų, ir nors gyvenu Kaune jau 27 metus – Vilnius man kažkaip buvo širdies miestas, į kurį sugrįžtma su malonumu. Buvo. Va tai ir liūdniausia…
Na ką, nuėjau toliau. Keista matyti suniokotą centrinį paštą, kur iš laikraščių-žurnalų skyriaus padarytos kažkokios parduotuvės, o ir viduje kažkokių kromų-kromelių pristatyta. Užėjau į buvusį knygyną „Draugystė“ (dabar „Vagos“ knygynas), kur ne viena lenkiška knyga pirkta, paskui prasukau pro Universitetą. Užsukau į Akademinį knygyną, bet ir ten neradau senokai ieškomo Korano vertimo į lietuvių kalbą. Na ką – prasukau ratuką proe ex-Bočius (dabar kažkokia „Bohema“) ir Vilniaus gatve grįžau. Turbūt ši, buvusi Liudo Giros gatvė, labiausiai išlaikė mano Vilniaus atmosferą. Aišku, tų šlamštparduotuvių pilna, bet ji nesuniokota zuokišku „miesto grožio“ supratimu taip, kaip Gedimino prospektas.
Vienžo, Vilnius man mirė, nes nelabai bematau skirtumus tarp jo ir kokios Kopenhagos ar Gavlės. Na, nebent provincialios pompastikos daugiau, bet tai fignia pasaulio vystymęsi.
Liūdna ir tiek…

28 Responses to “Vilnius mirė…”

  1. scania parašė:

    Vilniuje gyvenau metus anais čėsais, kai dar buvo galima eiti į barus gerti. Nebūnant naujuoju lietuviu.
    Paskui pinigai paprastus iš senamiesčio išvijo…
    Nėra ko basiokams šalia turtingų trintis!
    Bet ir dūšios Vilniaus neliko.
    Liko iškabos ir spindesys.

  2. Edvardas parašė:

    Gerbiamieji, šituo klausimu su Jumis visai nesutiksiu. Miestas atsinaujina ir tas yra labai labai gerai. Žinoma, kai kas niokoja vaizdą, pvz, kaip „Novotel“ viešbutis, tačiau visa kita tik geriau. Man jau geriau mieste matyt granitines plyteles negu aptrupėjusias betonines, patinka nueiti į švarų parką, atsisėsti ant gražių suoliukų. Ir tos parduotuvės nei trukdo nei ką.

  3. grumlinas parašė:

    -› Edvardas – Požiūris į Vilnių labai priklauso nuo to, ką vadinsime „miesto atsinaujinimu“. Prabangių skudurynų atsidarymas ir modernių dėžučių statyba senamiestyje man nėra atsinaujinimas. Mačiau augantį ir gražėjantį Vilnių. kas iš rašančių/skaitančių dar prisimena, kaip atrodė Savanorų prospektas nuo Žemaitės iki Gerosios Vilties gtvių? Nors tie daugiaaukščiai irgi nėra grožio etalonas.
    Tikrai labai gerai pastebėjo scania: „Liko iškabos ir spindesys“

  4. Lokysas parašė:

    Yra tiesos tame, ką sakai, bet su viskuo sutikt negaliu.
    Išties – Vilnius dabar atrodo panašiai į daugelį Europos miestų. Bet mane jis tuo ir traukia. Kai susiruošiu ten nuvažiuot, po Ukmergės man ten dūšia atsigauna.
    Kita vertus – kaip tau su Vilnium, taip man su Šiauliais. Gimęs esu kaip šiaulietis, bet jau 10 metų ten nebegyvenu. O kai nuvažiuoju – galiu pasakyt kaip ir tu apie Vilnių – nebe mano tai miestas ir niekas ten manęs nebetraukia. Tuo tarpu to Vilniaus, koks jis buvo prieš 20 metų aš nepažinojau, žinau jį tik tokį, koks jis yra dabar. Ir būtent toks jis man patinka :).

  5. Lokysas parašė:

    >Scania:
    Na, manęs turtuoliu turbūt niekas nepavadintų, bet kelis savo mėgstamus kabakus Vilniuj turiu. Iš tokių paprastesnių kategorijos. Ten aš savo vietoj jaučiuos ir Baltuose Drambliuose, ir Transilvanijoj. Dar yra Suokalbis rašytnamyje, Apuokas. Vilnietis turbūt ir daugiau viečikių privardintų. Yra žinoma ir vietų skirtų tik turtingesniems, arba labiau blizgesį mėgstantiems… Na, bet kiekvienam savo.

  6. grumlinas parašė:

    Va, va – kažkiek pragyvenęs mieste, pajunti jo dvasią ir susikuri jo įvaizdį, kurio drastiškas pakeitimas yra šokinis. Nors pvz. Klaipėda, kurioje irgi būnu dažnai, man iki šiol liko su dvasia, nors joje irgi daug esminių pasikeitimų. Tiesiog tie, kurie „atnaujina miestą“, tą darė su protu ir saiku.
    Tiesą pasakius, dėl kauno tai mano nuomonė ganėtinai negatyvi – miesto valdžios sukūrė miestą su keliais kažkokiais beviltiškais naujadarais centre, taip ir nebaigtais statyti viešbučiais ir apgriuvusiu senamiesčiu – Kaunui juodai nesiseka su merais.

  7. Siesta parašė:

    o man Vilnius patinka 🙂 svarbiausia, kad būtų tvarkinga ir neprišiukšlinta. tos parduotuvės vienodai rodo, tegul jos būna. vis tiek greitai užsidarys.
    @Lokysas: Transilvanija tai kažkokia užkeikta vieta. jei nueini, tai jau žinok, kad be 7:30 iš ten neišeisi 🙂 šiaip rekomenduoju aplankyti kitąkart Alaus namus (Goštauto g.), va ten irgi liuks vieta. kažkada labai mėgau Bixus. kai buvo vasara, mėgdavom susibėgti prie Balto tilto ant pievos. labai šaunu pasiplepėjimams. kai nusibosta miestas, visada galima nuvažiuot prie ežero. mėgstamiausias Balžio. planuojam jį lankyti ir žiemą 🙂
    nežinau, man tas Vilnius mielas ir malonus. palyginus su Londonu – čia yra gėris ir jokių wrong colour people 😀

  8. grumlinas parašė:

    -› Siesta – matai, Vilnius man tokia vieta, kurią turbūt geriausiai apibūdina mano sesers vyro, žinomo karikatūristo prisiminimai apie studijų metus dailės institute: „Būdavo, nueinam į Menininkų namų (dabartinė Prezidentūra) kiemą, ten pievoje prisigrybaujam šampinjonų, susikuriam lauželį, kibire išsiverdam studentiškus pietus. Reikia tik druskos turėti, o kibirą iš Menininkų namų valytojos pasiskolindavom“. O dabar į tą kiemelį tik per grotas gali pažvelgti…

  9. scania parašė:

    Vilnius, anas Vilnius – gal ne toks blizgus buvo, gal net ir antisanitarinis tarpais, bet tada buvo miesto aura. Miesto aura – jo žmonės.
    Dabar irgi yra žmonių, net ir daug daugiau 😀 Tik dabartiniai vilniečiai savaitgaliais į rajonus namo važiuoja 😀
    Mieste buvo daug įdomių žmonių. Ne keistų, ne verslininkų – paprastų, kurie gyveno ir dirbo dešimtmečiais. Vilnius jiems suformavo savitą požiūrį į žmones.
    Vienas judesys – ir arba tave priima, arba atmeta 😉
    Baruose irgi jausdavosi – tik pabandyk bare nuobodžiai pasigerti 😀 Jei esi nuoboda – negerk! 😀
    „Langas“ – ten iš viso fenomenas buvo. Savo atmosfera 😀
    Ar galite patikėti, kad kažkada „Gabi“ senamiestyje buvo nebrangu ir žiauriai skanu?! Praktiškai – mamos maistas. Kaip ne pardavimui…
    Dabar Vilniuje nebėra neprezentatyvių asmenų – jie negražūs ir gadina miesto vaizdą. Dabar gatvėse gerai jaučiasi tik soliariuminės bei jų piniginės.
    Dabar viskas blizga.
    Bet iš pačio Vilniaus – tik architektūra 😀

  10. xminde parašė:

    O aš kaip tikras kawenskas, be abejonės pasakysiu, kad niekados nebuvau Vilniaus fanas, jis man mielas tiek, kiek ten yra pažystamų ir draugų. Kadangi esu už progresą, tai man imponuoja zuokiškis :). Kadangi po meistą nevaikštinėju tai reklamų nematau, bet važinėtis sausakimšose gatvėse tai labai nemėgstu :). O fainiausia man Vilniuje tai naktį, kai šviečia reklamos ir tuščios gatvės. Kaip tik už poros valandų važiuosiu mamos iš aerouosto pasiimti, tai galėsiu tokiu Vilniumi ir pasidžiaugti :).

  11. Adas parašė:

    Vilnius yra amžinas, ne jo kaltė, kad jo gatvėm vaikšto didelė dalis iki jo didybės nepriaugusių „naujųjų vilniečių“ Sudūlės tie plastmasiniai langai senamiesty, nugrius ir trumpaamžiai kartoniniai dangoraižiai, Vilnius ne tokius čiūdus yra pergyvenęs. 🙂
    Skaitykit Kunčiną su Gaveliu, jų romanai – odė amžinam Vilniuj.
    Prieš kažinkiek metų „Šiaurės Atėnuose“ buvo spausdinami geri tekstai su tęsiniais – „Dingusio Pasaulio Enciklopedija (Į pagalbą jaunajam mankurtui)“, neiškenčiau neišsisaugojęs jų. 🙂

  12. scania parašė:

    @Adas – tegu taip ir būna, kaip sakai.
    Aš kiek labiau pesimistiškai vertinu bet kokio miesto šansus prieš pinigus.
    Kai tik kvadratinio metro kaina perlipa per kažkokį slenkstį – viskas, tai jau ne miestas, o gera vieta investuoti.
    Bet Ado mintimi apie amžiną Vilnių norisi tikėti.

  13. Adas parašė:

    Oj, ne, ne mano mintis, Kunčino su Gaveliu romanus ji persmelkusi, kurgi man iki jų. 🙂

  14. grumlinas parašė:

    O jeee, Gavelis su savo „Vilniaus pokeriu“ super veža 😉

  15. Adas parašė:

    Kunčino „Tūla“ – didžiausia beįmanoma meilė miestui ir moteriai. 🙂 Beje, Kunčinas – alytiškis, perpratęs Vilnių kaip labai retas. 🙂

  16. grumlinas parašė:

    Iš šono geriau matosi. Jei turi AKIS ir ŠIRDĮ 😉

  17. varpininkas parašė:

    Kai gatvėse ima siaust laukiniai kapitalizmo vėjai, toks miesto „progresas“ tikriausiai neišvengiamas. Gaila, kad vietoj to, jog saugotų savo mielą provinciškos sostinės dvasią Vilnius bando modernumu kuo greičiau pasivyt Europą. Vyti vejasi, bet besivydamas prišaikioja visokių novotelių ir stiklinių akvariumų… Ir tada jis tampa panašiu į provincijos žmogelį, kuris už skolintus pinigus nusipirkęs garsais vardais padabintus kedus ir džinsus jaučiasi velniškai madingu.

    Beje, truputį off topic – kad žinotumėt, kaip keistai man atrodo įrašo pavadinimas 😀

  18. xminde parašė:

    Vakar – naktis buvo giedra, eilinį kartą „nagus graužiau“, kad TV bokšto naktyje nenupyškinau 🙁

  19. grumlinas parašė:

    -› varpininkas – palyginimas su provincijos dabita – 5 balai! O dėl pavadinimo – nu toks jausmas apėmė, klaidžiojant po tiek išvaikščiotas vietas

    -› xminde – fotiką reikia nuolat vežiotis 😉

  20. varpininkas parašė:

    Pavadinimas keistai man atrodo todėl, kad esma http://tinyurl.com/ya5kcsk 😉

  21. grumlinas parašė:

    Aaa… čiatai gerazzz! tikrai net minties apie tokias asociacijas nebuvo 😉

  22. Giedre parašė:

    (visu pirma, atsiprasau kad be lietuvybes rasau, kompas keistas)
    Is tiesu konservatvus poziuris tamstos. Progresas kartais yra gerai, nes net ir didieji Europos miestai pamazu keitesi. Nors ir mane pacia nervina pilnos gatves parduotuviu, bet jei yra paklausa kodel nepasiulyti? 🙂
    Bent jau as neturiu ko jaudintis del mano gimto miesto, nemanau kad ir po 20-ies metu atrodys kitaip negu dabar ;]

  23. scania parašė:

    @Giedrė – įsivaizduok, kas atsitiktų su tavo miestu, jei:
    1 apylinkėse rastų naftos
    2 perkeltų ten tris ministerijas
    Pristatytų ten blizgančių parduotuvių, kuriose būtų viskas, kas yra akropolyje, bet brangiau. Pabrangtų smarkiai būstų kainos – taptų prestiziška ten gyventi, ir gyventojai kaip mat pasikeistų į elito pusę. (Į elitą tiesiai negali, nes kaipo tokio elito nėra).
    Visos mylimos kavinukės taptų brangiomis ir dizainieriuotomis. Tose kavinėse moka grėsmingą žvilgsnį „a, studentas bepinigis“ 😀
    Na, ilgai gąsdinti aš nemoku, tiesiog palygink su Vilniumi 😀

  24. Giedre parašė:

    ot, scania, moki nuimti naivius akinius :] sutinku kad keista jums dabar, bet as dar kai maza buvau ir i Vilniu, kaip i pasaku miesta vaziavau, McDonaldas jau buvo ten kur ir dabar ;] tik zmoniu buvo maziau, o medziu daugiau. Kaip nejau i tas parduotuves/kavines taip ir dabar neinu ;]
    Tiesa, zinau ko pasiilgtu mano tevai, Antakalni buvusios Chenakines, sake ten pasimatymus skirdavo kai dar jauni ir isimyleje buvo ;] Dabar ten berdos, Humana ar kazkas tokio….

  25. scania parašė:

    @Giedrė – taigi kaip man nedašilo!!! Giedre – dabar jūsų karta Vilniaus dvasią palaikys! Vėliava jums į rankas 😉
    Čia ne pokštas, jei kas klaus 😀

  26. Giedre parašė:

    @scania – gal ir mano, bet be manes ;]

  27. grumlinas parašė:

    -› Giedre – nu konservatorius esu, ką jau bepadarysi. Tiesiog kiekviena karta gyvena savo pasaulyje, ir jo kitimas ne visada tai kartai yra priimtinas.

  28. Giedre parašė:

    ->Grumlinas: tai kad aš gi irgi tokio paties kirpimo ;]