Feed on
Posts
Comments

Kažkaip susimąsčiau, kad XX amžius turbūt matė daugiausiai griūvančių imperijų nei bet kuris kitas. Pabandžiau susidėlioti tas imperijas XXa. pradžioje ir tai, kas liko iš jų XXa. pabaigoje – gavosi gan įdomus sąrašas:

Ispanijos imperija
Į XXa. Ispanija įžengė su savo kadaise, nuo XVa. kurtos milžiniškos kolonijinės imperijos likučiais, sėkmingai išsaugojo tuos likučius per 1PK* ir 2PK**, tačiau po Franko mirties turėjo išaisvinti savo kolonijas ir 1975 metais iš esmės baigė egzistavimą.

Portugalijos imperija
Panašiai kaip ir Ispanja, Portugalija per abu pasaulinius karus sėkmingai išsaugojo savo nuo XVa. kurtos kolonijinės imperijos likučius, kad XXa. pabaigoje po diktatoriaus Salazaro režimo nuvertimo „paleisti“ savo kolonijas.

Belgijos imperija
Sunku įvardinti Belgiją imperija, tačiau jos kolonijos Afrikoje tai leidžia daryti. 7ame dešimtmetyje Belgija „paleido“ savo kolonijas.

Nyderlandų imperija
Pradėta kurti XVIa., Nyderlkandų imperija atlaikė 1PK, tačiau 2PK ją pribaigė ir jos kolonijos tapo laisvos.

Otomanų (Turkijos) imperija
Susikūrusi XIIIa. pabaigoje, Otomanų imperija vis silpo, kol galų gale 1PK padarė jai galą ir 1922m. ji subiro į aibę nepriklausomų valstybių ir globojamų teritorijų

Austrijos-Vengrijos imperija
Pati margiausia nacionaline sudėtimi Europos imperija, susikūrusi 1804m., neatsilaikė prieš 1PK smūgius ir 1918m. buvo likviduota, jos teritoriją paskistant tiek tarp valstybių-nugalėtojų, tiek susikuriant naujoms valstybėms.

Prancūzijos imperija
Susikūrusi XVa., Prancūzijos imperija augo, kol pasiekė savo didybę Napoleno I laikais. Deja, po to ji tik smuko žemyn. Atsilaikiusi 1PK audroms, ji iš esmės subiro po 2PK ir pamažu prarado beveik visas savo kolonijas 6ame dešimtmetyje.

Vokietijos imperija
Vokietijos imperija, sukurta 1871m. Prūsijos pastangomis, tesugebėjo išsilaikyti tik iki 1PK pabaigos ir dalis jos teritoeijos buvo pasidalinta valstybių nugalėtojų bei naujai atsiradusioų valstybių. Tačiau Vokietija neprarado vilties ir iš esmės buvo atkurta po nacistų pergalės 1933m. Tačiau 2PK, kurio tikslas buvo išplėsti šią imperiją, tiek padarė galą jai pačiai, tiek įtakojo tolimesnį teritorijos praradimą.

Japonijos imperija
Viena seniausių pasaulyje valstybių, Japonija įsibėgėjo kurti imperiją XXa. pradžioje, paveldėjimo teise prisijungdama Korėją ir atimdama dalį teritorijų iš Rusijos, o vėliau pradėjo užgrobti tuo metu pilietinio karo žudomos Kinijos teritorijas. Neapsiribojusi šiais pasiekimais, Japonija pabandė užimti Britanijos, Prancūzijos ir Nyderlandų kolonijas, o taip pat įsivėlė į karą su JAV. Rezultatas – visi teritoriniai laimėjimai buvo prarasti, Japonija sugrįžo į XIXa. pabaigos ribas.

Britanijos imperija
Po ilgų kovų tarp protestantų ir katalikų pačioje Britanijoje, Škotijos ir Airijos nukariavimų, XVIIa. Britanija išėjo į plačius tarptautinius vandenis ir sukūrė didžiulę imperiją, „kurioje niekad nenusileidžia Saulė“. 1PK buvo didžiulis išbandymas Britanijai, kurį ji išalikė, tačiau 2PK iš esmės buvo jos pabaiga – prasidėjo kolonijų kova dėl nepriklausomybės, kuri baigėsi Britanijos Imperijos subyrėjimu. Iš visos didybės beliko kelios smulkios kolonijos ir iš buvusių kolonijų suformuota efemerinė Sandrauga.

Rusijos imperija
Rusijos imperija, pradėta kurti carų XVIa., tapo realybe XVIIIa. pradžioje, valdant Petrui I. Su nedidelėmis peripetijomis imperija augo, užgrobdamas vis naujas teritorijas, tačiau XXa. pradžioje suskambėjo pirmas pavojaus signalas – buvo pralaimėtas Rusų-Japonų karas, o 1PK buvo jau nebepakeliamas išbandymas pasenusiai sistemai. 1917m. Vasario revoliucija ir Spalio perversmas, pavirtę ilgu pilietiniu karu, pribaigė šią imperiją. Jos griuvėsiuose susikūrė aibė naujų valstybių.
Tačiau Rusija yra gyvybinga kaip jokia kita pasaulio šalis ir 1922m. Rusijos imperija buvo atkurta kaip Tarybų Sąjunga. Valdoma bolševikų, ji iki 2PK laipsniškai susigrąžino beveik visas prarastas teritorijas. O po 2PK Rusijos imperija sugebėjo paimti savo kontrolėn visą Rytų Europą ir tapo viena iš dviejų supervalstybių, valdžiusioų pasaulį. Deja, 8ame dešimtmetyje šalis buvo ištikta ekonominės krizės, įsivėlė į karą Afganistane, o 9ame dešimtmetyje prasidėjo jos kolapsas, 1991m. pasibaigęs TSRS likvidavimu.
10 metų trukusi valstybės degradacija buvo sustabdyta XXIa. pradžioje ir Rusija vėl bando atsigauti. Iki supervalstybės jai toli (ir, ko gero, jau nebėra šansų), tačiau įtaką įvykiams pasaulyje ji vėl daro.

Kinija
Seniausia pasaulio valstybe (susikūrusi 206m.pr.m.e.) pergyveno daugybę peripetijų, pakilimų ir nusmukimų, kol galų gale XXa. pradžioje joje prasidėjo revoliucija, nuvertusi monarchiją, ir 1912m. buvo įkurta respublika. Šalyje vykstant pilietiniam karui, tuo pasinaudojo Japonija, užgrobdama dalį Kinijos teritorijos. Po 2PK Japonijos užgrobimai buvo likviduoti, o 1949m. komunistų pergale pasibaigė pilietinis karas. Beveik 50 metų su įvairiomis peripetijomis truko Kinijos kopimas iš ekonominės ir technologinės duobės, tačiau į XXIa. Kinija įžengia jei dar ne kaip supervalstybė, tai kaip pretendentė į tokį statusą.

Naujosios imperijos
Vienintelė supervalstybė ir pora valstybių, kurios pamažu siekia imperijos statuso

Jungtinių Amerikos Valstijų imperija
Dabartiniu metu vienintelė supervalstybė į XXa. įžengė, XIXa.-XXa. pradžioje sunaikinusi vietinių gyventojų civilizaciją ir agresyviai grobdama silpstančios Ispanijos bei revoliucijų purtomos Meksikos žemes. 1PK JAV buvo puiki proga tiek pasipelnyti iš karinių tiekimų, tiek užimti deramą vietą tarp senųjų imperijų. 2PK buvo dar geresnė galimybė perimti Vakarų pasaulio vadovo sostą iš Britanijos. 1945-1991m. buvusi pusiausvyra tarp dviejų supervalstybių (JAV ir TSRS) buvo pažeista likvidavus TSRS. JAV tapo vienintele supervalstybe, įtikėjo į pasaulio lyderio vaidmenį ir įsivėlė į ameriketiškos tvarkos įvedinėjimą visaame pasaulyje. Deja, panašu, kad nebuvo pasimokyta iš analogiškoTSRS pavyzdžio ir JAV dabar ritasi žemyn, nors ir tebespinduliuoja imperinę didybę ir ambicijas. Kada tas procesas baigsis – neaišku.

Indija
Respubliką pavadinti imperija iš mano pusės gal ne visai korektiška, tačiau Indija pamažu bet užtikrintai irgi kopia viršun, tad turbūt nusipelno imperijos statuso.

Brazilija
Vėlgi tai respublika, tačiau Brazilija taip pat pamažu bet užtikrintai irgi kopia viršun link imperijos statuso.

——————————
* 1PK – Pirmasis pasaulinis karas
** 2PK – Antrasis pasaulinius karas

6 Responses to “XX amžius – imperijų saulėlydžio amžius”

  1. Taškas parašė:

    Gaila britų – gal dėl to, jog jmperializmas buvo savotiškas.
    Dėl Brazilijos – naujiena.
    Gyvenimas greitas.

  2. Rytis I parašė:

    Skaitoma, kad imperijos anksčiau ar vėliau subyra. Kolkas turbūt tam nėra prielaidų – evenkai, jakutai, čiuvašiai, totoriai, komiai, buriatai ir kiti visiškai nenusiteikę kovoti dėl nepriklausomybės. Tai gal kai nafta baigsis? Vėlgi – gal trupės, o gal plėsis. Tiesa sakant, gyvename kaip motyliokai šalia imperinio žaizdro. Ir ES į mus taip žiūri, – tipo vienu motylioku daugiau ar mažiau…

    • grumlinas parašė:

      -> Rytis I – norėjau įtraukti ir ES kaip imperiją, bet kad ji pakolkas nesusiformavo kaip vieninga valstybė

      • Rytis I parašė:

        Turbūt ES toli iki imperinio darinio – kariuomenės nėra (nėra ir strateginiuose tiksluose), geopolitiniai interesai neapibrėžti, finansiniai ekonominiai interesai daugiau gali sąlygoti „byrėjimą“ nei jungimąsi. Skirtingai nuo kaimyno rytuose. Nors nesu joks egzpiertas. Truputį ne į temą – svečiavosi ispanai, jiems labai patiko lietuviškos tv – taip gražiai šoka ir dainuoja 🙂 Ogi stebėjosi ir rusiškais kanalais, – nejau jie vien apie karą rodo? Tikrai, o man tat kažkaip taip įprasta…

        • grumlinas parašė:

          -> Rytis I – Rusijai karas yra ta šerdis, ant kurios pamautas jos gyventojų patriotizmas, tad nereikia stebėtis, kad jis taip daug minimas