Feed on
Posts
Comments

Šiandien beruošiant medžiagą vienam iš kitos savaitės įrašų, kažkaip užkliuvo man tūlas Brunonas, katras 1009 metais bandė mūsų protėviams įpiršti savo religiją (įtariu, dar kokią šventą giraitę supleškino, šventą ugnį užgesino ir vaidilutes iš*), ir už tai (kartu su savo 18 bendrakeleivių) gavo galvon nuo tų vietų kunigaikščio Netimero brolio Zebedeno. Išgirdo tada religinėse tamsybėse paskendusi Europa Lietuvos vardą, pasibaisėjo, ir už tai Brunonas patapo šventuoju kankiniu, o apie Zebedeną nuo tol rašoma kaip apie galvažudį. Esu girdėjęs, kad to Brunono vardu buvo planuota nei tai gatvę Vilniuje pavadinti, nei tai paminklą pastatyti. Na, Vilnius yra Vilnius, ten visokių glupstvų prisigalvoja, ne veltui ir Seimas, ir Vyriausybė ten irštvas susisuko.
Na bet aš tai galvuoju taip – nebūtų tas Brunonas nukneckintas – nebūtų šventuoju patapęs. Taip kad be Zebedeno fig istorija būtų susidėliojusi taip, kaip yra. Tai tada, gerbiamieji, turbūt geriausiai atrodytų bendras paminklas, kur Zebedenas laiko nukirstą Brunono galvą, o ant paminklo postamento užrašas – „Taip bus visiems, kas kėsinsis į mūsų kraštą ir papročius“

UPD. Njaa dėka turime paminklo projektą. Ačiū 🙂

28 Responses to “O kur istorinis teisingumas?”

  1. Mantas parašė:

    Gatvę ir Brunonas, ir Zebedenas turės. Tik antrasis kažkodėl prastesnėj vietoj 🙁
    Zebedenas buvo didvyris, gynęs savo kraštą. Aš irgi nesuprantu, kodėl tokia nepagarba jam.

    • grumlinas parašė:

      Va-va, kažkaip vis gaunasi, kad įžūlius atėjūnus pas mus labiau gerbia, nei savus… 🙁

  2. Giedrė parašė:

    išgirstų jus dabar šventieji Tėvai 😀 😀 Zebedenas garbino Perkūnus ir Vėjus, už tai jam menkesnė vietelė…

    • grumlinas parašė:

      Na taip, istoriniu požiūriu jis yra lūzeris. Kaip ir Margiris, susideginęs Pilėnuose. Tačiau kas dabar atsimena, koks ten kryžiuočių magistras tuomet kariuomenei vadovavo?
      Taip kad reikia pasiekti, kad būtų kalbama: „Pirmąkart Lietuvos vardas paminėtas 1009 metais, kai Zebedenas nugalabijo gaują valkatų iš Europos, tarp kurių buvo ir krikščionių vyskupas Brunonas, bandęs diegti savo religiją“ 😉

      • Adux parašė:

        Esme tai cia ne kas kietesnis ir kas geresnis. Esme tai kad kryziokai rasyti mokejo, o lietuviai ne. Na bent jau tokiu rastu, kuris butu islikes iki musu dienu.Va ir surase kaip jiems geriau. Va todel ir turim sventaji – beveik okupanta. Esme nepasikeite per tukstanti metu – nesvarbu kas esi, nesvarbu ka moki, nevarbu ka darai, svarbu tik ka apie Tave parasys laikrasciai. Ir jei tu laiku lietrytis gaudavo babkes is Brunono gaujos, tai ir rase tai ka Brunono gaujai buvo naudnga….

  3. Marius parašė:

    Mačiau berods pernai „metaliūgų“ koncerto kažkokio skirto Lietuvai reklaminį plakatą, kur buvo taip ir nupiešta – po ąžuolu lietuvis karžygys bestovįs, ir nukneckintą galvą lašančią belaikąs 🙂 vat tik kad to paveiksliuko neišsaugojau tada, tai nėr kaip parodyt.

  4. Njaa parašė:

    „Krikščionims dabar ne kas“ – O tai per kurią vietą jiem prastai? Kaip buvo esminė religinė mafija ant marijos žemės, taip ir liko 🙂

    Nors mes čia su kažkuo šnekėjom, kad krikščionybė baigėsi su Jonu Paulium II. Liko kažkokia palaida bala, kurią islamas greit pajams per visus galus nesiklausęs. Ne tai kad man labai patiktų davatkos su rožantėliais, ale kažkaip vistiek nejauku. 🙁

    • grumlinas parašė:

      Islamo visiškai nedomina davatkėlės su rožančiais – monoteistinio tikėjimo (krikščionybė, judaizmas, islamas) laisvę jis pripažįsta. Ko jis nepripažįsta – tai netikėjimo, t.y. ateizmo, ir politeistinių tikėjimų – būtent tai ir slypi po fraze „mušk netikėlius“. Na ir aišku visokie alternatyvūs santykiai bei paradai prie islamo yra tiesus kelias netgi į kartuves – čia jis be kompromisų. Taip kad islamo pergalės atveju laisvės kai kam bus suvaržytos drastiškai ir skausmingai.

      • Njaa parašė:

        Domina ar nedomina – ne tame reikalas. Esmė tame, kad krikščionybė buvo kaip bent jau kažkoks barjeras islamo plitimui. Musulmonai dabar paprasčiaiusiai IŠSTUMS kitas religijas, nereiks nė šventų karų. Man tas neatrodo smagu, o tai, kad vaivorykštiniams prie jų bus šakės – ne kaži kokia paguoda.

        • grumlinas parašė:

          Esu nekart rašęs įvairiose diskusijose, kad Jevrosojūzo (jau išpildytas) noras išmesti krikščionybę kaip senq skudurą iš esmės ištraukė ideologinę/religinęšerdį iš Vakarų civilizacijos, tad dabar pamažu, bet užtikrintai zmenkame tolerastijos-liberastijos dumblan, kur mus galutinai sutryps nugalėjęs islamas.
          Nesu tikintis, esu laisvamanis, bet manau, kad būtent Senovės Romos/Eurropos pavyzdys, kai degradavusi pagonybė buvo pakeista krikščionybe ir Europa pamažu pakilo iki dabartinio lygio parodo, kad ideologinė/religinė šerdis būtina.

          Dėl vaivorykštinių – tai ne paguoda ar piktdžiūgavimas, nes iš esmės grįžtama prie Europos 30 metų senumo ar sovietmečio 20 metų senumo koncepcijos, kad tai yra kriminalinis nusikaltimas, kas iš esmės drastiškai kerta per žmogaus teises. Iranas aiškiai pademonstravo, kad šiuo klausimu kompromisų nebus.

          • Njaa parašė:

            Na, aš taip giliai nekapstau ir tokių protingų žodžių nežinau, kaimietė esmi visgi, ir vertinu viską iš pozicijų „nuo žagrės“.
            Dėl degraduojančios pagonybės vs. krikščionybės – man atrodo, dabar kaip tik tas pats ir vyksta, krikščionybė išsikvėpė ir jai turbūt atėjo laikas užleisti vietą kitai vienyjančiai religijai. Negerai, kad ta pamaina yra islamas, nes, kaip sakėt, šakės bus viskam, kas netilps į „formatą“.

  5. Marius parašė:

    Jap, tai vienas iš plakatų, kitame kaip jau minėjau, galva buvo laikoma rankoje 😉

    • Njaa parašė:

      Hm, tai net nemačiau to kito… jaučiu spragą išsilavinime 😀

      • Marius parašė:

        Tai gal jį kas greit „nucenzūravo“, gal ten šiaip buvo negalutinis variantas…

  6. grumlinas parašė:

    -> Njaa – nu jooo, „kaimietė“… „Glostykite mane, glostykite!“ 😉 O šiaip tai tikrai vyksta vienos Europoje vyraujančios religijos, kuri išsikvėpė, keitimas kita, kuri sugebėjo išlaikyti veržlumą. O jau kokių skiedryčių prilakstys, tą mišką kertant, tai istorinam procesui mažai terūpi

    • Njaa parašė:

      Nu tai kad rimtai kaimietė (kol kas, kol Raudondvario da neprijungė prie Kauno). 😀

      Skiedrytės jau ir laksto, ir „istoriniam procesui“ tai tikrai tas pats, ale vat ne tas pats MAN. Belieka galąstis šakes ir bent jau savo kieme šiokią tvarką palaikyt, kad jau visas svietas iš proto eina 🙂

      (o šiaip tai manau, kad tai, kas tinka Pietums, netiks Šiaurei – islamas būtų tvarkoj, jei tupėtų ten, kus atsirado, kaip ir visos kitos religijos, idėjos, pasaulėžiūros ir gyvenimo būdai – be išimčių)

      • grumlinas parašė:

        Šiaip krikščionybė, pažvelgus objektyviai, tėra tik judėjų erezija aka sekta, kuri romėno Pauliaus Tarsiečio dėka išplito po Senovės Romos impriją, o vėliau ir po pasaulį. Religijos nėra linkusios sėdėtiu ten, kur užgimė, o siekia užvaldyti mases.
        Šiaip, įdomumo dėlai – didžiausia pasaulyje islamo valstybė yra Indonezija. Kur ta Meka beigi Medina, o kur Džakarta…

  7. Taškas parašė:

    Labai senai skaičiau straipsnį, kur žmonija suskirstyta pagal … stalo įrankius:
    -1,5 milijardo – šaukštai, šakutės ( Europa, Amerikos, Australija)
    -1,5 milijardo – pagaliukai
    -likę -rankomis, jų tada buvo net 2,5 milijardo. „Kur eina žmonija?!“

    Kokie skaičiai būtų dabar?

    Kaip čia neprisiminsi liūdnų žodžių apie su brendžio stiklu fotelyje snaudžiančią senutę Europą …

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – ajooo, fantastiškas filmukas, esu žiūrėjęs nekart. Gaila, kad apie litwinus tokio nėra 🙁