Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 113 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1898 – Czar Nikolay II expels Jews from major Russian cities.

Savo laiku, jaunystėje, skaitydamas knygas apie Rusijos istoriją, rasadavau paminint kažkokią paslaptingą „sėslumo ribą“ („черта оседлости“). Ilgai negalėjau rasti paaiškinimo, kas tai yra, išskyrus tai, kad tai susiję su žydų gyvenama teritorija Rusijoje. Kol pagaliau išsiaiškinau 😉 Savotiškas sprendimas – siekiant apriboti žydų galimybes užsiimti verslu ir sudaryti konkurenciją rusų verslininkams – suvaryti žydus tarsi į vieną didžiulį getą imperijos vakariniame pakraštyje, kur jie gyveno nuo senovės, kad turėti galimybę lengviau kontroliuoti. Žydai čia neturėjo teisės pirkti dirbamos žemės ir užsiimti žemdirbyste, tad po Pirmojo pasaulinio karo, kai aibė žydų iš Baltijos valstybių vyko į Palestiną, žydų vaikinai ėjo dirbti pas lietuvių ūkininkus, kad tik išmokti bent kiek žemdirbystės. Tarp kitko, netoli Švėkšnos tarpukariu gyveno vienintelis Lietuvoje žydas – dvarininkas, pas kurį irgi dirbo daug žydų vaikinų, planuojančių išvykti į Palestiną.
O dėl „sėslumo ribos“ – pasidarė aišku, kodėl apie tai tylėjo sovietinė istorija – „minkštas“ antisemitizmas neleido pripažinti šitokio gėdingo elgesio su kita tauta.

14 Responses to “Spalio 1 prieš NN metų”

  1. Grippen parašė:

    O kas tame gėdingo? Kaip tik rusai pasielgė kilniaširdiškai, leisdami žydams pasilikti okupuotos Lietuvos-Lenkijos valstybės teritorijoje, kur jie jau gyveno.
    Teritorijos kontrolė yra vienas iš nepriklausomos valstybės požymių. Juk ir dabar bet kuri save gerbianti valstybė neleidžia bet kokiems prašalaičiams įvažiuoti į jos teritoriją, o nelegalius migrantus – deportuoja.
    Kas tikrai pasielgė negarbingai ir niekšingai – tai Izraelis, kuris iš savo okupuotų teritorijų išvijo ten gyvenusius arabus ir be absoliučiai jokių kompensacijų išvijo ten gyvenusius arabus. O dabar visokios agresyvios žydų organizacijos dar drįsta iš Lietuvos reikalauti kompensacijų už turtą, kurį nusavino ne Lietuva!
    Beje, priminsiu, kad žydai buvo ir iš Lietuvos išvyti 1495 m.

    • grumlinas parašė:

      Nevisai pagavau mintį, kaip rusai galėjo leisti gyventi kažkur, jei žydai jau ten iki tol gyveno? Kalba eina apie tai, kad kai ex-LDK ir ex-Lenkija buvo prijungtos prie Rusijos, tų kraštų gyventojai galėjo gyventi visur Rusijoje. Išskyrus žydus.
      Kaslink tavo minimo Izraelio – gali pasiskaityti mano įrašus duota tema blog’e http://grumlinas.popo.lt/ – Izraelis paskutiniu metu raunasi ant labai rimtų problemų

      • Grippen parašė:

        Per padalinimą okupavę Lietuvos-Lenkijos valstybės dalį rusai galėjo pritaikyti Rusijos vidaus tvarką ir ištremti toje okupuotoje dalyje gyvenusius žydus. Kaip pvz.: žydai pasielgė su palestiniečiais Izraelio okupuotose Palestinos teritorijose.
        Todėl, šiame kontekste, jei ir vertėtų kalbėti apie gėdingą elgesį su kitomis tautomis, pirmiausia reikėtų pasmerkti žydų elgesį.

        • grumlinas parašė:

          pala, pala, nepagavau ryšio tarp carinės Rusijos ir Palestinos… berods, carinė Rusija buvo XIXa. pabaigoje, o Palestina XXa. viduryje?
          kaslink žydo elgesio pasmerkimo – kur pats matai ką nors gėdingo žydų elgesyje mano įraše apie „sėslumo ribą“? o kaslink gėdingos Izraelio veiklos 1967 okupuotose teritorijose – aš tą pakankamai dažnai akcentuoju ten, kur apie tai rašau
          šiaip, jei nori pasižvengti iš lietuviško požiūrio šiuo aspektu ir turi feisbuko paskyrą – prisijunk prie Nijolės Oželytės – tokio naivaus pro-izraeliškumo reikia paieškoti…

          šiaip derėtų skirti antisemitizmą nuo antisionizmo – tai visiškai skirtingi dalykai

          • Grippen parašė:

            Nijolė feisbūke jau turi 5000 „draugų“, taip kad nebegalėsiu padalyvauti jos sienoje.
            XIX amžiui išvis negalima taikyti XXI amžiau politkorektiškų taisyklių, nes galima prieiti prie tokių absurdų, kaip žydų išvarymų viduramžiais iš Ispanijos, Lietuvos, etc. smerkimų.

            • grumlinas parašė:

              kodėl tokio dalyko pasmerkimas yra absurdas? tiesiog reikia identifikuoti tai, kaip tuo metu paplitusią, tačiau šiuo metu visiškai nepriimtiną praktiką ir tiek
              lygiai taip pat izraeliečių šiuo metu taikomas palestiniečių pabėgėlių teisės į jų buvusius namus neigimas dabar yra politinė praktika, bet po kokių 50 metų tai gali būti traktuojamas kaip nusikaltimas tų pačių izraeliečių, kurie pamažu, bet užtikrintai rieda į bunkerio būseną, o demografija greit juos privers pamąstyti, kas gi vyksta

  2. Grippen parašė:

    Nes vertinimo rezultatas priklauso ne tik nuo vertinamo reiškinio, bet ir nuo vertinimo kriterijų. Čia būtų tas pats kaip europiečius įvertinti pagal kinietiškas elgesio prie stalo taisykles ir po to daryti išvadas apie europiečių nekultūringa elgesį, mat jie pavalgę garsiai neriaugėja.

    • grumlinas parašė:

      nemaišyk piršto su geru daiktu 😉 kalba eina apie Europą
      nes tada mes 1941ųjų žydų skerdynes galime pripažinti kaip atitinkančias to laikmečio „tradicijas“
      žmogaus teisė į laisvę ir gyvybę yra universali

      • Grippen parašė:

        1941 metais civilių žudymas pažeidė Hagos konvencijas ir būtent tuo skiriasi nuo aprašytos sėslumo ribos ir žydų ar ten kokių maurų išvarymų.
        O kas link „universalių“ teisių – kiekviena visuomenė gali būti tik per vieną kartą nuo diktatūros. Jei ryžtingai negins SAVO teisių.

        • grumlinas parašė:

          matai, labai faina būti toje visuomenėje, kuri gina ir apgina savo teises. bet visai nefainai būti toje, kurios teisės paminamos…
          jei jau kalbėti konkrečiai: Europoje gyvenantys musulmonai turi teisę į savo gyvenimo būdą ir religiją tiek, kiek tai nepažeidžia ne tik tos šalies, kur jie gyvena, įstatymų, bet ir nesikerta su universaliomis laisvėmis ir teisėmis (pvz, galbūt įstatymu nėra uždrausta nužudyti gyvulius, gatvėje jiems perpjaunat gerklę ir nuleidžiant kraują, bet tokia praktika nėra priimtina dabartinėje Vakarų visuomenėje). kitas dalykas – dažnai tų šalių senbuviai stengiasi „išpirkti“ kažkokias praeities nuodėmes ir užsiliedžia ant galvos „nuskriaustuosius“. tuo tarpu reikia identifikuoti, kad tai pagal dabartinį suvokimą yra blogis, bet tuo metu tai buvo įprastinė praktika. bet gyventi reikia ČIA ir DABAR, o ne bandyti atsukti istorijos filmą

          • Grippen parašė:

            Būtent. ČIA ir DABAR mūsų atveju reiškia duoti ryžtingą atkirtį žydonacių organizacijoms, bandančioms pripiršti praeities nuodėmes lietuvių tautai ir iš to korumpuotų valdininkų pagalba pasidaryti gerą biznį.

            • grumlinas parašė:

              hmmm… o kas tie „žydonaciai“? apie „žydobolševikus“ žinau, bet čia kažkas naujo…
              jei turi omenyje zurofus, tai čia greičiau antisemitai, nes jie tai tikrai labiau kursto buitinį antisemitizmą nei medžioja nacius

  3. Grippen parašė:

    Žydonaciais vadinu tuos, kas užsiėmė įstatymo išmokėti „kompensacijas“ žmonėms išskirtinai pagal jų _tautybę_ lobizmu.