Feed on
Posts
Comments

Taigi, viena seniausių ir (kadaise) populiariausių nemokamų internetinių puslapių talpyklių (norint įeiti, reikia turėti Yahoo paskyrą) Yahoo Geocities uždaroma. Yahoo pranešimas trumpas ir konkretus:
After careful consideration, Yahoo! has decided to close GeoCities later this year.
You can continue enjoying your GeoCities service until then — we just wanted you to let you know about the closure as soon as possible. We’ll share more details this summer. For now, please visit the help center for more information.

Kodėl uždaroma? Totaliai krito populiarumas, teisingiau, jo nebeliko. Nes ką dabar gali padaryti su 15MB erdvės diske, kur dar reikia ir turėti supratimą apie HTML programavimą? Šiais pusiau automatinių puslapių generatorių laikais sunku įtikinti naudotoją bent kiek pasukti galvą.
Su Geocities man susiję geri prisiminimai. Prisimenu, kaip prieš 15 metų, ieškodamas LEGO tematikos puslapių, atradau Geocities pasaulį. Man patiko įdomi struktūra, tarsi tai būtų atskiros gyvenamosios vietovės su savo rajonais ir adresais. Pvz., kurdamas savo puslapį karine tematika, galėjai pasirinkti Pentagon „gyvenvietę“; sudomino kosminė tematika – Area51 „sektorių“ 😉 Daugelis tuometinių LEGO AFOL’ų (Adult Fan Of Lego) talpino savo kūrinius būtent Geocities talpykloje. O ir šiaip ten buvo galima rasti daugybę įdomių puslapių, sukurtų įvairių sričių entuziastų. Šiaip ar taip, 90ieji buvo mėgėjiško Interneto pradžia, viskas buvo nauja, viskas buvo įdomu.
Gavęs žinią apie numatomą Geocities uždarymą, iš savo nuorodyno nėriau parsipūsti kadaise mane dominusius puslapius. Atvirai pasakius, buvau pritrenktas – telikę tik keli gyvi, vienas-kitas persikėlęs į kitas talpyklas, o absoliuti dauguma – negyvi. Ir tarp tų negrįžtamai dingusių – nemažai kadaise man suteikusių daug gerų minučių prie Interneto, daug įdomių idėjų… Parsipūčiau tai, kas dar liko, kad ir šitos gėrybės neprapultų, ir tiesiog pamąsčiau, kaip vistik su laiku kinta žmonių interesai, kaip kadaise įdomūs dalykai nusibosta, kaip prie širdies prilipęs hobis tampa atgrasus.
Tam tikra prasme Geocities puslapių aplankymas man buvo naudingas – tarsi Interneto muziejuje peržiūrėjau puslapius, kurie buvo programuojami/tiuninguojami daugiausiai rankomis, kuriuose buvo taupoma disko erdvė, talpinant minimalaus dydžio iliustracijas (be to, tai leisdavo taupyti ir ryšio telefoniniu modemu laiką). Man, kaip LEGO mėgėjui, vėl buvo proga apžvelgti keliolikos metų senumo konstravimo idėjas/sprendimus ir suvokti, kaip toli nuėjo ir kaip ištobulėjo LEGO mėgėjų konstravimo technika. Tačiau yra ir dalykų, kurie nepaseno. Vienžod, Geocities uždarymo proga tarsi atlikau kelionę laike atgal 😉
Tad dar sykį įsitikinau – radai įdomų puslapį – pasidaryk kopiją. Nes nežinai, ar autorius vieną gražią dieną nesugalvos to puslapio tiesiog ištrinti 🙁

10 Responses to “Yahoo Geocities uždaromas”

  1. cgedas parašė:

    O gal dauguma tiesiog persikraustė kitur, į tuos pusiau automatiškai kuriamus puslapius? Beje, tai vienas žavesnių (nebūtinai gerąja, gal greičiau keistąja prasme) interneto bruožų – egzistuoja pasaulis, o po to taukšt ir dingsta.

  2. grumlinas parašė:

    Taip, dalį pavyko atrasti išsikrausčiusių, tačiau didžiulė dalis LEGO-fanų, deja-deja-deja, ne tik kad užmetė savo hobį, bet ir panaikino puslapius. Va čia ir yra liūdnoji dalis 🙁
    O dėl žavesio – na, kai nerandi seno gero puslapio – žavesio čia mažai, bet NUOSTABOS tai jo, tikrai drūčiai 😀

  3. Eugenijus I. parašė:

    Kazkur kazkada dar skaiciau straipsni, kuris nagrinejo sia problema t.y. interneto nepastovumas:) Ten kaip tik ir buvo mineta ta naudingos/vertingos/idomios info dingimo problema… Kiekviena diena atsiranda n tinklapiu ir kiekviena diena n ju isnyksta. Nieko su tuo nepadarysi.

  4. grumlinas parašė:

    -› Eugenijus I. – va b8tent – lieka vienintelis būdas- jei tik įmanoma – pasidaryti kopiją

  5. Wiziris parašė:

    Kad nebūtų labai liūdna, yra tokia tarnyba Internet arhive ( http://www.archive.org ) ten tiesiog įrašai buvusio ir esamo tinklapio adresą ir gauni (arba ne) jo kopiją tam tikrai datai.
    Va čia kaip pavyzdys:
    Delfi.lt 2000 04 07 kopija http://web.archive.org/web/20000407115308/http://www.delfi.lt/
    one.lt 2001 10 24 kopija http://web.archive.org/web/20011024100608/http://one.lt/index.html
    Gal ir nuėjusius į užmarštį tinklapius dar bus galima prisiminti…

  6. grumlinas parašė:

    -› Wiziris – ačiū už nuorodą, šitą saitą žinau,. bet jis mažai gelbsti su iliustracijomis 🙁

  7. Ikaras parašė:

    Grumlinai,o kaip tu darai tas kopijas ir ka apskritai turi omenje? 🙂

  8. grumlinas parašė:

    Imi kokią nors saitų kopijavimo programą (pvz, WinHTTrack Website Copier), nurodai kokį puslapį ir kaip kopjuoti ir paleidi. Priklausomai nuo apimties etc.itd. – tai gali trukti porą minučių, o gali ir kelias dienas 😀 Kai kada parsisiųsti neina, jei yra kokių gudrių priprogramavimų. Parsiųstą info gali naršyti kaip webe, tik tas yra pas tave kompe.

  9. Ikaras parašė:

    Kopijuoja visa saita?! 😀 As tik png formato screenshotus darau atversto puslapio.Blogai tas,kad is jo negalima “istraukti“ linku,kopijuoti teksto ir panasiai.T.y.gali skaityti ir daugiau nieko.

  10. grumlinas parašė:

    Mjooo… ką jaunimas darytų be senų ligotų saitų vagių? 😉
    Eini į http://www.httrack.com/ , parsipūti install’ą, instaliuojiesi, pasiskaitai biškį, kaip dirbti, pasileidi ir pirmyn – turėsi ir tekstus, ir piešinius, jama ir ZIPus ar AVI. Tik nepersistenk su siuntimo kanalų skaičiumi – užtenka 3.
    Nepavykus parsiųssti, išanalizuoji klaidų log’ą ir pasižiūri,kokie failai nepavyko. Tada gali, išmetęs sugadintus failus, iš naujo varyti, ims tik trūkstamus. Be to, galima ir atnaujinti jau parpūstus puslapius