Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 146

Mes dažniausiai nesukame galvos dėl pasaulio sudėtingumo ir gal net nelabai suvokiame, kad gyvename trijose informacinėse aplinkose, egzistuojančiose vienu metu ir lygiagrečiai viena kitai: tikroje, virtualioje ir simbolinėje. Tikroji aplinka yra tai, ką jaučiame savo pojūčių sistema: matome, girdime ir t.t.. Virtualioji aplinka yra tai, ką mes „matome“ iš mums pateikiamos informacijos: knyga, filmas, pasakojimas, televizijos reportažas, žinutė internete – iš esmės tai aplink mus sukurta virtuali realybė. Simbolinė aplinka yra supakuotų prasmių (simbolių) erdvė. Simbolio esmė – kai informacijos apie reiškinį/procesą/objektą kiekis yra per didelis, sukuriamas jo atvaizdas, projekcija, modelis – tai supaprastinta sąvoka, kuri talpina visą informaciją apie tą reiškinį. Kadangi informacijos gali būti labai daug, ją tenka glaudinti pakopomis ir tas pakopas sluoksniuoti lyg kopūstą. Galima naudotis tiesiog simboliais, o galima juos išpakuoti, išgaunant detales atvirkštine tvarka: atskleidžiate vieną reikšmę, bet viduje yra nauja, ir taip toliau. Pavyzdžiui, pabandykime išsipakuoti tokią girdėtą sąvoką „Meilė Tėvynei“.

3 Responses to “365 žodžiai – 146”

  1. scania parašė:

    Simbolinė aplinka sukuria emociją, kurios paveiktas protas pateisina kažkurią mintį ir protas virtualioj aplinkoj suranda pateisinimų: taip veikia tv (pavyzdžiui). Rodyk Šimonytę kartu su Gabrieliaus partija ir 75% ims mintyse kaltinti Šimonytę sugriovus kolūkius. Tada tie 75% procentai ims ieškoti argumentų Naisiuose ir gausim tai, ką gavom. Nemoku aiškiai pasakyt, bet ta sistema paprasta ir veikia kaip gerai suteptas kulkosvaidis.

    • grumlinas parašė:

      Na taip – simbolių išpakavimas išpakuoja ir atitinkamą virtualią bei realią aplinkas, teisingiau, jose sukauptas patirtis, kurios gali būti ir netgi kartu supakuotos. Pvz., vienam mano pažįstamui „konservai“ simbolizuoja 2008 m. krizės meto priverstines nemokamas atostogas, ir ta patirtis jam yra esminė simbolyje „konservai“. Todėl jam Šimonytė yra ubago lazdos atėmėja etc. itd., t.y. simbolis ekstrapoliuojamas į dabartį ir netgi ateitį („nebalsuosiu už konservus!“).

      • scania parašė:

        Konservatorių elgesys su simboliais (abiejose, virtualioje ir simbolinėje aplinkose) yra tiesiog šaudymas sau į kojas. Dar kažkiek gelbėtų aukšta moralė, ar bent žemi įkainiai, bet irgi taupiai su tuo. Užtat visi prokremliniai ideliai varto simbolius.