Feed on
Posts
Comments

„Artilerija“

Betyrinėdamas savo senų žemėlapių skanus, viename iš jų radau įdomų vaizdą.
Artilerija 100K PL
Tagi, kas čia galėtų būti? Žemėlapis lenkiškas, o jame matome tiek lietuvišką užrašą „Artilerija“ prie geležinkelioo stoties, tiek lenkišką „Dawne obozy wojskowe“. Prie geležinkelio stoties matosi visa gyvenvietė.
Šioje vietoje šiandien geležinkelio bėgių netgi žymių nėra, nors buvusia geležinkelio trasa pėsčiomis/dviračiu/džipu galima pakeliauti (kuo puikiausiai atsekiau trasą maps.lt nuo pat Alytaus iki Varėnos, jei kas susigundytų 😉
Taigi čia buvusi carinės Rusijos karinio poligono geležinkelio stotis, aprašyta Wikipedijoje ir OlitaOrany.
Iš geležinkelio stoties dabar beliko tik pastatas ir vandens bokštas, na ir šalia stoties kažkas panašaus į buvusį rūsį. Esu apie tai rašęs kažkada.
IMGP0772
IMGP0771
IMGP0773


Vieta carinės Rusijos ženėlapyje atrodo gana įspūdingai – pasirodo, buvo dvi stovyklos: artilerijos ir pionierių/inžinierių, ir keli parako sandėliai.
Artilerija 084K RU


Lietuviškame žemėlapyje vaizdas po 100 metų visiškai kitoks.
Artilerija TOP50LT


Na o ortofoto rodo, kad „viskas praeina, o gamta lieka…“
Artilerija ORT10LT

2 Responses to “„Artilerija“”

  1. Chemiker parašė:

    Dviračių iš Alytaus į Varėną praėjusį rudenį pravažiavome, labai patiko, nors ir atkratėme visus galus per duobėtus miško keliukus. Manau, kad reikės kartoti. Pėsčiomis irgi norėtųsi kada nors, o džipu nežinau, ar įmanoma: vietomis brūzgynai, ir kelios upės su pėsčiųjų tiltais. Bet šiaip tai šitą buvusį geležinkelį labai rekomenduoju, o iki kai kurių dalių galima ir automobiliu privažiuoti ir pasigrožėti, jeigu nesinori vartoti visos trasos.

    • grumlinas parašė:

      Mes irgi trasos dalį, naudojamą kaip žvyrkelis/vieškelis, esame awto pravažiavę. Lenkijoje irgi nemažai tokių kelių gavosi, išardžius Rytprūsių geležinkelius.