Feed on
Posts
Comments

Daugelis iš mūsų žino Vištyčio ežerą, tyvuliuojantį ant Lietuvos ir Rusijos sienos. Vieta labai graži, užkampis baisus, bo važiuoti reikia kažin kur. Ten buvę prisimena ežere plūduriuojančius plūdurus, žyminčius ribą tarp Europos ir ne-Europos 😉 Žemėlapyje ta riba nurodyta gana aiškiai, ir matosi, kad Lietuvai priklauso nemaža dalis ežero.
TOP50LKS


Gali kilti klausimas – o kodėl gi ežeras nepadalintas perpus? Tarp kitko, toks padalinimas buvo pažymėtas viename iš lietuvių išleistų žemėlapių, tačiau biznis nenuskilo.
O situacija yra gana įdomi. Pažiūrėkime seną carinės Rusijos žemėlapį, išleistą dar iki 1PK.
RU 84K
Įdomiai atrodo, ania? Gabaliukas ežero palei Vištyčio miestelio pakrantę, o paskui siena eina ežero krantu.
Pabandykime nusibraižyti dabartinę LT-RU sieną ežere…
TOP50LKS+riba
…ir perkelkime ją ant senojo žemėlapio.
RU 84K+riba
Taigi, galima lengvai pamatyti, kaip Lietuva mūsų derybininkų dėl LT-RU sienos nustatymo dėka tapo nemažos Vištyčio ežero dalis savininke. Juk tiek „prie caro“, tiek „prie Smetonos“ į didžiąją dalį ežero nebuvo galima net įbristi – užsienis, kaip ne kaip. Prūsijai, kuri kažkada užgrobė ežerą, vėliau Vokietijai, tai buvo strateginis gėlo vandens telkinys, ir ji nesiruošė juo dalintis. Rytinė ežero dalis taip ir liko iš esmės neapgyvendinta, nes ežeras buvo neprieinamas.
Tarp kitko, netgi sovietmečiu ežeras Lietuvai nebuvo perduotas. Tad išėjus iš SSSRo būtume likę be ežero, bet mūsų derybininkų atkaklumo ir tuometinio Rusijos prezidento Jelcino geranoriškumo dėka tas gabaliukas buvo mums perduotas.
SU 100K+riba


Vienžo, kartogarfija kai kada parodo įdomių dalykų kaip ir tuščioje vietoje 😉

One Response to “Apie Vištyčio lituanizaciją”

  1. Kleki Petra parašė:

    O daug Tautos tai nežino. Gal galėtų mūsų specialistų teikimu , kad ir politikai ar žurnalistai tai paviešinti kaip realų darbą Lietuvos naudai ? Tai puiki medžiaga“ Atkurtos Lietuvos 100 m.“… . Ar tai sukeltų nereikalingų problemų ir kokių nors “naujų“ nesusipratimų su kaimynu ?