Feed on
Posts
Comments

Paskendusi Lietuva

Jei vakar rašiau apie skęstančią Lietuvą, tai šiandien šioks toks įrašas apie paskendusią. Turiu omenyje tą teritoriją, kuri šiandien yra Kauno marių dugne. Kažkurią dieną kilo susidomėjimas, kas gi vistik buvo ten, kur dabar tyvuliuoja Kauno marių vandenys. Parsipūčiau iš interenetų senus (~1939-1941 m.) topografinius M 1:50 000 žemėlapius, uždėjau Kauno marių krantų brėžinį (iki Kruonio HAE), užliejau žydrai jų plotą – ir štai, kaip visa tai atrodė prieš beveik 70 metų.
Taigi, paskendo arba buvo apsemti:
* dešiniajame Nemuno krante: Žemieji Petrašiūnai, Varniai, Pažaislis, Vieškūnai, Žiegždriai, Apnarai, Rudmena, Jakštonys, Gastilionys, Aštragai, Senosios Rumšiškės, Dovainonys, Kapitoniškės, Bartkūnai, Lašiniai, Maisiejūnai, Kračkiemis, Dabinta
* kairiajame Nemuno krante: Pakalniškės, Laumėnai, Naujosios Dvareliškės, Žiegždriai II, Mozūrai, Samylai, Senosios Dvareliškės, Šilėnai, Kampiškės, Leonava, Arlaviškės, Tursonas, Piliuona, Guogai
Piešinys, suklijuotas iš kelių screenshot’ų, po nuoroda gana didelis ir detalus, verta parsisųsti ir žiūrėti gerai pasididinus.

Na, ir dar bonusas – Kruonio „bliūde“ (dešiniajame apatiniame kampe) paskandinti Karkažiškių ir Burčakų kaimai.

Kauno mariu dugnas


UPD. Kauno marios + šiandieninis kelių tinklas. Deja, paaiškėjo, parsipūsti iš geoprtal.lt seni topožemėlapiai pririšti su >1 mm žemėlapio paklaida, t.y. >100 m paklaida vietovėje 🙁 Tačiau bendram orientavimuisi IMHO užtenka.

Kauno marios+keliai

Comments are closed.