Feed on
Posts
Comments

Pažįstamas permetė man nuorodą ir paklausė nuomonės, ką aš apie tai galvoju. Nu ką, visų pirma galvon atėjo liaudiška išmintis: „Yra žmonių, galvojančių, kad jie yra ypatingi, o jie tiesiog yra idiotai“.
Spėkite, iš kur paimta citata:
„Tačiau susirgus svarbiausia tampa gauti efektyvų gydymą. Tam dėmesį skiria ir kiekviena pažangi valstybė, užtikrindama gydymo paslaugas, prieinamas kiekvienam piliečiui, nepaisant jo socialinės padėties. Tai nacionalinės svarbos uždavinys, glaudžiai susijęs ne tik su visuomenės gyvenimo kokybe ir bet ir su makroekonomika.
Teisė į sveikatą ir jos priežiūrą yra fundamentali žmogaus teisė, įtvirtinta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje ir Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje. Tai yra pareiga, kurią valstybė privalo įgyvendinti.“
Teisingai, neatspėjote, nes tai yra dabar pradėtos lipdyti vyriausybės programinis priešrinkiminis dokumentas. Aišku, rinkimai praėjo, dabar galima baigti žaisti smegenų pudravimą, nors vis tik turiu įtarimą, kad šaltos maudynės jūroje vistik gali sunkiai pažeisti smegenis, jei jau jos sugeneravo tobulą frazę:
„Todėl reikia padaryti taip, kad žmogui kaskart atvykstant į ligoninę būtų vis sunkiau ten gulėti. Kai žmogus atvažiuoja į ligoninę antrą kartą, jis jau guli dviaukštėse lovose.“
Nuoširdžiai linkiu atsidurti tose dviaukštėse lovose tiems litowcams, kurie prabalsavo už šitą nesusipratimą. Nors šiaip tai yra dar kur plėsti mintį: trečiąkart atvykstantiems į ligoninę tiesiog taikyti priverstinę eutanaziją. Kiba reiks apsiūlyti naujai vyriausybei tokį paprastą sveikatos apsaugai skirtų lėšų taupymo būdą?
O pabaigai dar viena liaudies išmintis: „Koks bebūtų durnius, visuomet atsiranda už jį baisesnis. Durnius su iniciatyva.“

31 Responses to “Apie sveikatos klausimą”

  1. Taškąs parašė:

    Būkim biedni, bet teisingi. Apie dviaukštes lovas programos apmatuose nekalbama:
    ************
    RŪPESTINGA SVEIKATOS APSAUGA
    Padidinsime sveikatos apsaugos sistemos skaidrumą ir efektyvumą, sumažinsime sveikatos netolygumus
    Plėtosime ligų prevenciją, ankstyvąją diagnostiką ir šeimos mediciną
    Įgyvendinsime mokslu grįstas alkoholio, narkotikų, tabako bei azartinių lošimų kontrolės priemones, užtikrinsime pagalbą nukentėjusiems
    Vykdysime efektyvią savižudybių prevenciją ir didinsime psichologinių paslaugų prieinamumą
    Įgyvendinsime sveikatos visose politikose principą
    ***************

    Tos lovos dviaukštės, jei iš tikro taip pasakyta buvo to Sveikuolių Ministro, utriruojant nevykusiai visai. Visai durnai išsakyta visai nekvaila mintis. Aš pats nesu sveikuolis, jų nemėgstu, bu, jie už mane viršesni. VIRŠESNI, tad sovietiškai bravūruoju – kto nie kurit, kto nie pjiot- tot zdorovenkim umriot. IRGI KVAILAI 🙁

    • grumlinas parašė:

      Apie dviaukštes lovas apmatuose NEbuvo kalbama, apie jas prabilo po rinkimų atsakingas už sveikatos politikos formavimą. Išvada: tokia bus nauja politika, ania? Šiaip kai esi valdančiosios partijos aCtovas – atsakai už bazarą. Ir jei nenori pašikti savo partijai – galvok, ką sakai. Nes opozicijai nieko nėra geriau, kaip tokie idiotiški pareiškimai.

  2. scania parašė:

    Nu per sarašus dar ne tokių pakliuvo. Net vienmandatėse visokių buvo. Apgailestaut galima, stebėtis – ne.
    O be to, kuo durniau šneka – tuo labiau žurnalistai kalbina – tuo daugiau šansų pristabdyt.

  3. Voldemaras parašė:

    Gerbiamieji, nors daugumai iš mūsų ČIA pasirašinėjančių medicininis klausimas yra aktualus arba bus aktualus artimiausioje ateityje, įsisamoninkime ne lozungus bet realybę:
    Medicina nepriklausomoje Lietuvoje yra PASLAUGOS teikėjas! Jų kredo- Mes gydysime
    jus iki paskutinio jūsų cento!
    Rinkimai ateina ir praeina…iki kitų rinkimų, o gyventi(ir sirgti) tenka ir tarp rinkimų….

    • scania parašė:

      Tiksliai, iki šiol medicina paslaugėjo nuolat ir nepertraukiamai. Nesvarbu, kuri partija buvo valdžioj ar opozicijoj. Nu ir turim, ką turim. Šitas, stebinančiai pasisakantis, tik dar kartą atkreips mūsų dėmesį.
      Tik ar pakeis ką?

    • grumlinas parašė:

      Kalba neina apie mokamą/nemokamą mediciną, kalba eina apie esamos sveikatos apsaugos sistemos likvidavimą, po kurios liks tik VISIŠKAI PRIVATI medicina.

      • scania parašė:

        Privatus = kenksmingas

        • grumlinas parašė:

          Jei pagal to sveikžmogio idėjas valstybinės ligoninės bus paverstos pragaru – žmonės bus priversti eiti į privačias. Verslas laimi. Taip kad privačios klinikos turėtų labai rimtai paremti tą… ėėė… eee… vienžo, sveikuolį 😉

  4. Kleki Petra [atsarginis] parašė:

    Sveiki, gerbiamieji.
    Biškis “mamuarų“su pamąstymais.
    Esmi gydytojo vaikas . Kartu su a/a Tėvuku pragyvenau iki 40 metų kartu. Jis pradaktaravo 45 metus. Mirė prieš 10 [miršta ir gydytojai, mėgo kapinėse pajuokaut, “žiūrėk vaike, kiek mano “darbo “ guli“]. Gerai dirbo , nusipelnęs buvo, valstybinę pensiją skyrė [nepartiniam]. Pacientai – nuo kaimo moterėlės, iki a/a I.Simonaitytės, Sadūnaitės [radau knygų su autografais jo bibliotekoj],a/a AMB, Patriarcho [spaudoj rašė]. To meto svetylos A. Marcinkevičius, L.Laucevičius, L.Klumbys, Ch.Kibarskis ir kt. kartu konsiliumuose mislydavo.
    Jis sakė, kad gydyti reikia žmogų, ne ligą [visą organizmą susieti] . Pyko ,kad sukuriamos dirbtinai “normos“ per kiek laiko “išgydyt“, gydyt pvz. skrandį, o šalia esant padidintam kraujospūdžiui – nekreipti dėmesio… . Nemėgo kaip vadino “ologų“ – siaurų specializacijų, buvo už klasiką – terapeutas [pats], chirurgas, pediatras, okulistas, psichiatras, stomatologas [pamenu šaipėsi iš loristų – 3 skylučių gydytojai]. Pats stažavosi terapijoje, radiologijoje, onkologijoje, kardiologijoje, gastroenterologijoje, karo medicinoje, kt.]. Medseserys ir sanitarės [tais laikais, daba slaugytojos] nemėgo [vaikė jas dėl tvarkos ir drausmės laikymosi], pacientai gerbė [daug aiškino jiems ir giminėms apie ligą ir gydymo kelius] . Jo skyriuje prasidėjo Baltijos Amerikos klinikos užuomazgos [ten pažino iš kolegų privačios vakarų medicinos tradicijas]. Pats pinigų neėmė [bonkių, knygų, gėlių visada buvo, vaikystėj ir anūkui žymių asabų saldainiukų užtekdavo ]. Šeimoj jo beveik nematėm [8 išeidavo, ant tv panoramos grįždavo, išeiginėm budėdavo]. Namai ant Mamos pečių. Turtų neužgyveno – 3 kambarių butukas daugiabutyje ir po 30 m. stažo paskyra žiguliui, viskas. Aš lyg ir norėjau tęst tradiciją [jis nelabai patarė], bet netapom dinastija . Jųsu tarnas [kas jei pamenate, PCS 5m./ Teisė 6 m.] o anūkas žurnalistas.
    Dabar pamąstymai. Medicina turi būt ne paslauga, o priedermė [ Konstitucijos prezumpcija]. Profilaktika gerai, bet ne panacėja . Pvz. vyrams bruka kraujo PSA tyrimą nuo prostatos [ nors miršta vėžiais su normaliu PSA, blogu PSA nėra prostatos problemų]. Beje maudynės šaltyje – tiesus kelias į prostatos problemą [nors pats kvailiojau esu maudęsis nuo kovo 29 iki spalio 9].Kiekvienas organizmas turi vėžinių lastelių , išsivysto tik prie sąlygų [kenksmingų, paveldimumo, nusilpimo fiziškai, stresų – praranda imunitetą kovai su patologijom]. Mityba įvairiapusė [organizmas “atsirenka“ poreikį]. Alkoholis gamtos dalis [natūralus rūgimas, pats organizmas gaminasi minimumą], bet būna priklausomybė [kaip taboka, cukrus, kofeinas kavoje ir arbatoje, kitos narkotinės medžiagos ir kt. fiziniai dalykai bei psichologiniai – lošimai, kompiuteriai, meno formos , seksas ir pan.], kuri sukeliama medžiagų [chemijos, hormonų atsiradimu nuo malonaus poveikio, kartais tik pradžioje]. Su miera visko galima, bėda dėl alkoholio pvz., kad pradedama simboliškai [taure vyno], baigiama litrais… . Judėjimas – būtina, profesionalus sportas, sunkus fizinis darbas – kelias į ankstyvas ligas. Sveikų žmonių [organizmų gamtoje] iš vis nėra. Privačios medicinos trūkumas – pelno troškimas apeinant deontologiją [medikų moralę]. Valdiškos medicinos bėda – vadyba [ne medikų , o politikų ministravimas kelias į niekur]. Reziume – visi miršta [karai, avarijos, nusikaltimai , paveldimos ir įgytos ligos, pagaliau natūralus susidėvėjimas – senatvė, kuri individualus dalykas , kam anksčiau, kam vėliau ]. Medicina turi būti mokslinė [medikamentinė, chirurginė, psichoterapinė, placebo efektas irgi padeda ] Yra tradicinė [euroamerikietiška], liaudies [paveldas], rytų [paveldas ne mums], ieškojimų [homeopatija, organizmo “valymai“, užkalbėjimai [šamanizmas]]- kuri rizikinga.Pas mumi medicina dėl valdymo, naudos siekimo , dėmesio [lėšų] racionalaus neskyrimo nepatenkinama.
    Psio. Prabočykit už “trigrašį“.

    • grumlinas parašė:

      Ačiū už išsamų ir labai įdomų tekstą. Vertas iškėlimo į atskirą įrašą 🙂

    • scania parašė:

      Pinigų užtektų tikrai medicinai. Bet ten, kur pinigai, ten parazitai.
      Ne gydytojai kalti. Valdžiauninkai. Ir mes, tylintys.

  5. Taškąs parašė:

    Nemokas gydymas velltui.
    Veltui nemokamas gydymas.
    Gydymas nemokamas veltui.

    Tai tiko sovietmečiu, būtent iš tų laikų šmaikštus šis pasakymas. Tinka ir dabar, deja. Tiks ir dar po 25 metų, kaliegos, kai jau jums tas bus aktualu.

    Prieš puldami vykdyti komandą FAS , BENT KIEK pagalvokite. Bet KITAIP. Nu, kažkiek KITAIP. Nu, biški biškutėlį biškučiuką, bet KITAIP.

    • grumlinas parašė:

      BENT KIEK KITAIP.
      KIEK KITAIP BENT?
      KITAIP BENT KIEK!
      Panašu, kad taip ir nesupratai, kad kepenių ir panašių sveikuolių požiūriu pats esi ANTRARŪŠIS ir tau priklauso gulėti koridoriuje. Geriausiuy atveju. Arba eutanazija, nes neįsipaišai į jų naujo nuostabaus pasaulio viziją.

      • Taškąs parašė:

        Panašu, kad pats mąstai STEREOTIPAIS. Ir tai yra puiku. Tavo teisė. Ne Tu pirmas, ne TU paskutinis. ..Bet būtų gerai be mentoriškų tonų apsieit – paskaityk tą, nežiūrėk to…

        Pasakė FAS – ir nėr jokios pedofilijos ant Lietuvos. Latvijoj yra, Lenkijoj yra (tarp KUNIGŲ!!!), pas mus gi ne.

        Atėjo valdžion TAUTOS išrinktas kiek kitoks Paksas. FAS. =paksius.

        Valinskas su komanda. Atėjo su klounados šou, taip tikrai taip.
        Betgi buvo pas jį ir gerų minčių. Deja, sisteminės partijos pasakė FAS ir pavirto jo visa komanda šutve klounų.

        Šiandien vėl FAS:
        – net juokas neima – Antroji LR neturi finansų įstatiniam kapitalui įsteigti kuriant Valstybinį banką. Nausėda taip aiškina. 🙂
        Supranta, kad įsteigus tokį banką – skandinavų bankų monopolijai – 3,14. Kaip PASLAPTĮ pasakysiu – dnb – yra bankas, kur pagr. akcijų paketas priklauso Gustavui VI -ajam. 🙁 Kaip ir STATOIL. KAIP ir nusipirkusi mūsų TEO.

        – vaistinių tinklo steigimas būtų nesąmonė, bet nesąmonė ir tai, kad Lenkijoj tie patys vaistai kainuoja DVIGUBAI pigiau. Tikslas aiškus, bet kaip jį pasiekti, kai kokie Masiuliai/Kindziuliai neatsilaiko prieš farmo loby . Net Rolandas Barysas sako – kamine reikalas, vaistinių tinklų pelningumas vos vienas procentas…

        – Gal ir gerai- panašu, bus priešlaikiniai rinkimai. Tada „valstiečių seime bus ne 56, o 96.“
        Runkeliams ir bydloms į gatves išeiti, kaip NORMALIOJ demokratinėj šaly NEVALIA – taigi, Putinas tik ir laukia to.

        • grumlinas parašė:

          O pats bent perskaitei jų programą? Aš perskaičiau, kilo šiokių tokių minčių, kodėl tiek ilgai buvę outsaideriais, jie staiga išsiveržė į priekį. Tai neprivers manęs jų pamėgti, bet aš (tikiuosi) bent kažkiek suvokiau jų fenomeną. Gal reiks kažką surašyti 😉
          O į gatves reikia eiti, jeigu REIKIA. Problema – nėra taip blogai, kad reikėtų 😀
          Tik aišku, išėjus nereikia daužyti Seimo langų.

          • Taškąs parašė:

            Dėl kantrybės stokos programų neskaitau. Tai tušti žodžiai, visada gražūs. Nieks gi nežada nuvest mūsų pražūtin ar dar baisiau – Rusijos glėbyn.

            Staiga nieks ten neišsiveržė. Jie dirbo savo darbą, dirbo, dirbo… Naisiai, festivaliai, blaivybė atskirame miestelyje, gandrai…
            O čia BAC tie pseudosuperskandalai su Druskininkų dvaru, kalė, kalė, KALĖ, kol atskėlė tikrai nekvailą ir ne patį blogiausią iš merų … dar šaukštų skandalas… Akylesni vis tik matė – nu, kažkas negerai su ta privačia mokykla Landsbergienės…

            Po pirmo turo – Gabrieliaus arogancija kvadratu, net kubu.
            Matyt, ne vienas aš taip manau- kad jis paveldėjo partiją – neskanu, vis tik tai parteigenose klausimas, bet turėti TOKĮ premjerą – pardon.

            Į gatves eiti privers pats gyvenimas. Dabar labai patogu valdžiaunykams – net komuniagų įpėdinis pedagogus streikuojančius kremliniais išvadino. O ką jau kalbėti apie kitus – jei tik kitaip – bac – esi vatnikas.

            Koks ten fenomenas po velnių. Jie sako – ministrais skirsim specialistus. Jeigu tai seimo narys, lai atsisako mandato (tai ateityje, pakeitus konstituciją). Nebūtinai partinius.
            Nu, bliamba, tai vėl tas pats – jei nesi TSKP narys – jokios karjeros?!

            Sudirbs juos (Karbauskį) su jūsų pagalba. Net ne visiškų runkelių, švonderių, o skaitančių, žiūrinčių, net rašančių pagalba.
            Sistema turi savo metodus, jie pasiteisina 100 procentų. Makaronai ant ausų.

            • grumlinas parašė:

              Nu tik nereikia vėl eilinį kartą ieškoti sąmokslo teorijų – politinė kova yra kietaskūriams, tai būk pasiruošęs, kad pyzdins iš visų pusių 😉
              O sudirbs Karbauskį ir be mūsų pagalbos – tokie turtai švariais būdais nesukraunami (turbūt sutinki?), bet iki laiko jo niekas nelietė, kol jis Seimo užkaboriuose ramiai ganėsi ir Naisių festivalius rengė.
              Nenori, kad sudirbtų – gyvenk kaip sąžiningas žmogus.

              • Taškąs parašė:

                „prieš valstiečius formuojamas vadinamasis sanitarinis kordonas.“ =FAS= 🙂
                Vargiai kuo tarpusavyje besiskiriančios „tradicinės“ partijos į valstiečius žiūri kaip į virusą, nuo kurio reikia saugoti šaknis įle“

                „Priešingai, tokie siūlymai pajuokti kaip populistiniai ir rimtai nesvarstomi. Demokratinėje valstybėje tai būtų neįmanomas ir nepaaiškinamas reiškinys. Tačiau Lietuva yra oligarchinė valstybė, kurioje NVO arba verslo asociacijų lobistai lemia daugiau nei visuomenės nuomonė.“

                http://alkas.lt/2016/10/26/v-sinica-apie-nugaletojus-ir-pralaimetojus/

                Meldžiu, paskaitykinėkite, per M-1 to neišgirsite.

                • grumlinas parašė:

                  Skaitėme dar vakar, žinome, kad jį už tai išfirfino iš darbo. Nu ir ką – konservai prarado sąžiningą analitiką, kažkas jį perims.
                  Negalvok, kad aš esu aršus konservų šalininkas – tiesiog kai kurių politikierių aš nevirškinu labiau nei konservų, t.y. renkuosi mažesnę blogybę 😉
                  O dabar konservai turės pereiti per kapitalų apsivalymą, nes panašu, kad pas juos bręsta maištas prieš Anūką. Negalima tiesiog paveldėti partijos, čia ne tvartelis. Turiu nuojautą, kad greit turėsime dvi konservų partijas – bus kaip liurberalams, kurie nesugeba vieni kitiems būti liberalūs 😀

                  • Taškąs parašė:

                    Būtent. Mano sodo draugas 86 metus einantis ponas Vytautas, berods, signataras konservų partijos – esu ne kartą į Architektų namus jį sueigon vežęs, kad su Degutiene pasikalbėtų, pasibučiuotų, ir tas sako – co to nie to. Jau du metai. Tai aš jį raminu, nuoširdžiai – jauni, pasitaisys dar ir ginu … Landsbergį 🙂
                    nepatikėsi- senelį.
                    Gaila pono Vytauto, kas kart sode trispalvę kabina, nutriušo ji, tai pernai 85mečiui padovanojau naują. Raudonos su Vyčiu nedrįsau, kaip vėliau paaiškėjo – be reikalo 🙁

                    • grumlinas parašė:

                      Dabar jau matosi, kad žaliųjų kolchoznikų pergalė buvo kaip ir determinuota, tiesiog kažkaip nesitikėjo, kad ji bus tokia efektyvi. Konservai gi nesugeba perlipti per save, nes koalicijoje jie būtų mažesniojo brolio vaidmenyje, kai tikėjosi būti lygiaverčiais partneriais. Taip kad šviečiasi man kolchoznikų ir komunistų koalicija – kolchoznikai duoda komunistams postų, užtai šie neorganizuoja valdinykų sabotažo. Kitas dalykas – turiu įtaruimą, kad bus daug bėgiojimo iš rakcijos į frakciją, nes kairieji komunistai varys pas kolchoznikus, o dešinieji kolchoznikai turėtų migruoti pas konservus beigi liurberalus. Ir tik kepeniai bus išfirfinti iš visų frakcijų, nes tokių unikalių frykų niekam nereikia 😉

        • Juodulys parašė:

          DNB banko nėra jau , gerbiamas PASLAPČIŲ žinove :D. Ekspertai.eu jūsų informacijos šaltinis? Paskaitykite bent kokį vz.lt , jeigu ant angliškų šaltinių netempia gebėjimai. Ten parašyta, kas kam priklauso.

          • Taškąs parašė:

            aha 🙂

            pagooglink, kaliega, va šitą:

            Shareholders – DNB

            • Taškąs parašė:

              Gerbiamas kolega Juodulis, prašau atsakymo.
              Ar Tamsta kaip tie komsomolcai rusiškai kalbą anuomet ir vien tuo įvarą į baimę I LR piliečius norėjai ČIA pasididžiuoti?!

              Turėjau konfliktą su banku dnb. Nemokėdamas anglų kalbos (kokia gėda!!!!!!!!!!!! ), gavau atsakymą – Dear Sir,… etc – iš Norvegijos 🙂 🙂 🙂

              Neatsakysi gi man, Kolega. Bet perskaitysi tai. Neperžengsi savęs. Kaip ir visi kiti konservatoriai.
              Bu – kiaušai… trukdo 🙁

              Sėkmės Tamstai linkiu, Juoduli 🙂

    • scania parašė:

      Mes, visa Lietuva, mokam didžiulius pinigus – išlaikom mediciną ir visą jos kilnojamą ir nekilnojamą turtą. Negana to, mokam dar psd. Antrą kartą uz tą patį.
      Pinigų yra sočiai tam, kad medicina būtų nemokama. Ne veltui.
      Viskas taip ir būtų, jei ne valdžiauninkai, besažiniai verslinykai ir kiti parazitai. Va jie – veltui.
      Tavo tas sovietinis posakis nemokamas veltui – gryna kvailystė. Sovietikusai tokius šūkius naudojo pridengti savo gėdą 😀

      • Taškąs parašė:

        Nemokamas gydymas veltui.

        Tai bent jau Erlicko vertas sąmojus. Turintiems tą, ko niekada … tiek to.