Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 169

Nežinau, kaip tą miestą pavadinti: Wilno, Vilnas ar Vilnius. Bo šįkart tai ne Vilnas Kanadoje, o Wilno Jungtinėse Valstijose, Minesotoje.

Įvažiavimas į šitą miestą ganėtinai paprastas, netgi skurdus, sakyčiau – paprastas žvyrkelis. Wilno_MN1

Netgi miestu pavadinti gyvenvietę, kur pagal surašymą gyvena 20 gyventojų, o faktiškai 7, kažkaip nelabai išeina. Toks bažnytkaimis viduryje laukų greičiau.

Wilno_MN

Iš tikrųjų miestelio Šv.Jano Kanty bažnyčia tikrai graži. St. John Cantius Catholic Church - Wilno, MN

Kodėl bažnyčia pavadinta Šv.Jano Kanty vardu? Nes tai lenkų šventasis, o miestelį 1883 metais įkūrė pabėgę iš carinės Rusijos lenkai, pavadindami jį Vilniaus garbei. Miestelis buvo įkurtas Čikagos ir Šiaurės Vakarų geležinkelio kompanijos nebrangiai parduotoje žemėje, kurią tą pati kompanija vėliau nesėkmingai bandė atpirkti atgal.

1891 metais miestelyje buvo viskas, ko reikia: lenkų katalikų parapija, mokykla, pašto skyrius, dailidė, kalvis, parduotuvė, salūnas ir karietininkas, o paštininkas tvarkė nedidelę skaityklą. Kažkada XIX a. lenkų ūkininkų kolonijoje Wilno buvo 200 šeimų, tačiau pamažu jie išsivažinėjo, todėl 1983 metais, švenčiant Wilno šimtmetį, miestelyje tebuvo bažnyčia, dvi parduotuvės ir 10 ūkių.

Tiesa, kauniečiams gali būti įdomu tai, kad pagrindinė miestelio gatvė vadinasi Kowno St.

Tai va toks nykštukinis Wilno viduryje derlingų Minesotos laukų.

Comments are closed.