Feed on
Posts
Comments

Kur Femen?

Kažkaip pasigedau tų nedidukų fainų papukų, tfu, nenuilstamų kovotojų prieš bet ką. Tiesą pasakius, buvau pasigedęs jų žymiai anksčiau, dar tebešurmuliuojant (vienas labai žymus blogeris dabar turėtų žaksėti 😉 ) Euromaidanui Kijeve. Nes šiaip ar taip, mergiotės save pozicionavo kaip ESininkes, tai tikėjausi jas išvysti greta Ruslanos. Nebūtinai apsinuoginusias, bet vistik deklaruojančias tam tikrą poziciją. Nifiguški, mergiotės taip ir nepasirodė, pozicijos neapšvietė.
Bandom paspėlioti:
1) Buvo per šalta išsiplikinti, o jos kitaip protestuoti nemoka. Na, bet porą minučių pakentėti dėl reikalo tikrai galima, ania?
2) Kadangi mergiotės dabar pilnai komercializavosi, tai kai nėra pinigų – tai nėra ir protesto. Galimas variantas.
3) Po to, kai jos nupjovė stalinizmo aukoms atminti skirtą medinį kryžių – Ukrainoje joms geriau viešai nesirodyti tarp padorių žmonių. Nes liūlin gali duoti ir vakarėnai, ir rytėnai, nežiūrint šitų dviejų frakcijų pažiūrų skirtumų kitais klausimais.
Tad vistik klausimas – o kurgi dingo FEMEN? – tebestovi visu statumu, kaip… ėėė… eee… aj, tiek jau to, patylėsim, kas kaip stovi. Anyway – ar vistik tai buvo greit supleškėjusi šiaudų ugnis, ar vistik yra kažkokios gilesnės problemos? Nes šiaip jos bandė save pateikti kaip naujo tipo feministinį judėjimą, kuris turėjo veikti ilgą laiką.

14 Responses to “Kur Femen?”

  1. Ponuli, jūs kažko nesekat, nes jos nuolat protestuoja tai šen, tai ten, ir veiklą plečia. Taigi ir Vilniuje protestavo netgi – vienintelį kartą savo istorijoje ne prieš kažką, o už kažką – už ES. Ir paskui dar pačioje Ukrainoje būreliu viešai apsiusino Janukovyčiaus portretus. Per visur sklaidės nuotraukos.

    • grumlinas parašė:

      Hmmm, o tikrai – pora akcijų buvo, ačiū už priminimą.
      Tik turiu omenyje, kad jų nėra EuroMaidane, nes tai būtų POZICIJA.
      Vilniuje protestas buvo pššš, niekas jo labai nepastebėjo, apart kelių žurnalistų. Nu ir policininkams pasisekė biškį erotikos pamatyt.
      Janukovičių apsiusino Paryžiuje, jei neklystu. Vėlgi saugu atstumu nuo Kijevo.
      Tad lieku prie savo nuomonės – skirtingai nuo Ruslanos, Femen nelabai matosi EuroMaidane. Teisingiau, visiškai nesimato.

      • Ukrainoje irgi buvo, tik ganėtinai nesmarkiai. Ten į jas išties reaguoja gana rezervuotai 🙂

        • grumlinas parašė:

          Iki to įvykio su kryžiumi stalinizmo aukoms atminti aš žiūrėjau į jas tsakant pozityviai – vistik atlieka kažkokį visuomenės sujudinimo darbą. Dabar gi man jos yra tūpos samdomos vištos, nesusivokiančios tame, ką daro, apart papukų pademonstravimo. Yra kritiniai taškai, už kurių prasideda geromis intencijomis grįstas kelias pragaran.

          • Na, yra požymių, kad jos turi kokius tai geruosius mecenatus, tiktai net nelabai aišku, kokius, nes nelabai aiškia kryptimi veikia.

            O su tuo kryžiumi – man rodos, kad jos tik paskui susivokė, kad tą padariusios, gavo išimtinai neigiamą atitiūdą. Smegeninės matyt kiek ribotos.

            • grumlinas parašė:

              Dauguma jų akcijų akivaizdžiai provakarietiškos, tad sponsoriai kaip ir aiškūs 😉 Ir aišku, kad kas moka, tas ir muziką užsako, nes galų gale, pajacų darbas turi būti apmokamas, jei jis tik yra naudingas.
              Kaslink to kryžiaus – gal tikrai ne tą turėjo nurėžti, bo tai buvo esminė jų klaida

            • Ne tiek jos provakarietiškos, kiek kažkokios neokairiosios ir neofeministinės. Tokios ir sąsajos, kad Vakaruose tokie judėjimai irgi galvas pakėlę, tad ir orientacijos atsiranda atitinkamos.

              Man labiau toksai įspūdis, kad yra vienas ar keli kokie nors pinigais aptekę veikėjai, kurie taip smaginasi.

            • grumlinas parašė:

              Anyway – jų veikla aiškiai anti-rytietiška, jei nenorime naudoti sąvokos „pro-vakarietiška“. Gal ir smaginasi koks mecenatas, tačiau jo smegenys vistik paorientuotos Vakarų kryptimi IMHO.
              Kitas dalykas – esi tesius dėl kairiųjų tendencijų, bet čia jau taip yra su visais tais protestiniais judėjimais – socialinė sudedamoji must to be, tad gaunam kairįjį (duoksie ne kairuoliškąjį) komponentą anyway. Aišku, kaslink katės spalvos, tai juk nėra taip svarbu, kiek tai, ar gerai peles gaudo. Tai ir čia – didžioji dalis jų akcijų buvo iš esmrs naudongos. O ir šiaip papukai fain 😉

  2. Siaubas parašė:

    Aš kaip ir klastos čia neieškau. Tam, kad šokinėti viešumoje nuogais papais, ypač pokazūchiškai puritoniškose valstybėse, jau yra reikalingas kažkoks menkesnis adekvatumas. Tai tokių daugiau-mažiau nuprotėjusių susirenka visa masė, tuomet visos grupės bendras racionalumas sumažėja, bet hipertrofuojasi visi blūdai. Dar svarbus momentas – Femen neturi aiškios struktūros. Realiai ten yra keletas organizacijų ir šimtai pusiau autonominių celių. Yra dar ir visokių opozicinių provokatorių, panašiai, kaip Vilniaus antifos, kurie ant Tauro kalno vėliavas su svastikom kėlė, taip ir šitie randa prostitučių, jas padažo ir paleidžia diskredituojančių akcijų daryti. Žodžiu visa Femen yra ne kažkoks koherentiškas judėjimas, bet mišrainė iš padrikų, dažnai tarpusavyje besivaidijančių organizacijų, su skirtingomis pažiūromis ir mecenatais. Vat todėl ir gaunas tokie pravalai: kur nereikia – kiša nosis, o kur reikia – nedalyvauja.

  3. Rytis I parašė:

    Femen galimai yra antifundamentalistės, todėl tai nėra konkrečiai prieš kažką vieną nukreiptas judėjimas, jei tokiu jį galima pavadinti… Klausimas ar antifundamentalizmas visgi yra tai, kas jas jungia – berods už pasirodymus gauna neblogas babkes ir galimai tai net toks dirbtinai įsukamas brendas ir jo palaikymas, kuris naudingas mecenatams. Ar pankų judėjimas kadais prieš ką nors protestavo? Juk nelabai (nu, pas mumi pankai aišku buvo dideli visuomenės priešai ir, oi kaip juos tūskindavo milicininkai ir kgbistai..). Vienas iš Femen mecenatų jaunystėj kaip tik ir buvo pankas, turbūt širdyje toks ir liko 🙂 :
    http://en.wikipedia.org/wiki/DJ_Hell

    • grumlinas parašė:

      Kuo tįoliau, tuo labiau man Femen panašėja į visokius Greenpysus ar Amnestyinternacionalus – užsiundoma ten, kur reikia mecenatams, o kai užsiim asaviveikla – gaunasi kliurka