Feed on
Posts
Comments

Kažkaip susimąsčiau apie paskutinius cirkus ES-Ukrainos santykiuose. Ir pasidarė aišku, kad Jevrosojūzui visos šitos albanijos, bulagrijos, ukrainos ir kitokios rytų europos reikalingos kaip žuviai lietsargis – investicijos milžiniškos, naudos – nulis sveikų tiek pat dešimtųjų. Na, gal kokia dešimtoji ir yrA 😉 Tiesiog gal greičiau tai tėra principinis dalykas neleisti tam Europos užkampiui vėl patekti į Rusijos įtakos zoną. „Dėl visa ko“, tsakant. Nes kitokio racionalaus paaiškinimo nematau. Netgi Lietuvos atveju kažin ar mes esame toks geidžiamas Europai kąsnis, kad atsipirktų į mus investuotos, investuojamos ir investuotinos lėšos.
Euroskepticimzas, sakote? Galbūt – tiesiog kai kas ES man patinka, o kai kas – ne.

14 Responses to “Apie lietsargį žuviai”

  1. Rytis I parašė:

    Turbūt Europai dabar svarbiau būtų išlaikyti esamas teritorijas ir Sąjungą, optimzuot finansines išlaidas, nei galvoti apie dar kokią plėtrą. Bent jau galvojant apie strateginius tikslus. Nui bet ten juk irgi daug galvų – vien pas mus iš tos t.v. rytų partnerystės programos kiek veikėjų minta, oho kokius pagurklius nekurie užsiaugino… 🙂

    • grumlinas parašė:

      Nu negražu tyčiotis iš už mus besiaukojančių žmonių, kurie visą cholesterolį sau prisiima 😉

      • Rytis I parašė:

        Nu jo, gėda… Čia, kai pensinykės paklausė, ar jai negėda reikalauti didesnės pensijos, tai ji sakė, kad jai labai gaila ypač tų teisėjų, kuriuos valstybė skriaudžia. Ji net pasiruošusi apsikeisti vietomis ir galėtų pasėdėti ten, kol svekatos yr…

        • grumlinas parašė:

          Nuva, yra ant Lietuvos dar pasiaukoti pasiryžusių žmonių, nepražuvom 😉
          O šiaip tai kai tenka girdėti, kad „va, pasodinus seimūnus-valdžiauninkus ant minimumo, tuoj gyvenimas pasikeistų“, tai galiu atsakyti – nifiga – jie ne iš algos gyvena

  2. scania parašė:

    Europai gal ir nėra tolko, bet, spėju, biznio gigantai išspaustų naudos sau iš rytų rinkos. Milijardėlį kitą… Valdininkai irgi gautų naujų etatų švogeriams. O ir visokio plauko fondai, veikėjai, kovotojai ir tolerastai irgi gautų veiklos.
    Viskas varoma asmenybių egoizmu ir maitinama paprastais žmogeliais, todėl nemanau, kad reikėtų ieškoti valstybių, sąjungų ar šalių motyvacijų.

    • grumlinas parašė:

      Tai ir buvo planuojama iš euro-pagalbos Ukrainai atsisegti procentus, bet dabar pššš.. 😉

  3. Siaubas parašė:

    Čia viskas kaip ir aišku jau iškarto buvo, nes ES jau seniai pasižymėjo kaip geopolitinė nedavala, ką puikiai liudija Turkijos mėlynos sėklidės. Dar yra toks vienas faktorius, kad sojūzui labai aktualu, kad jo valstybės klestėtų (mat ES gamina Jaguarus, Citroenus, Louis vuitton ir kitą dekadentišką atributiką, kurios varguoliai neįperka). Vienas dalykas yra pasirūpinti, kad klestėtų koks nors Pabaltijis ar Kaukazas, o visai kitas – toks ekonominis jovalas kaip Ukraina. Tas ypač neaktualu, kai ES jau turi savo nachelbintojus PIGS, prie kurių labai sparčiai ritasi Prancūzija.
    Todėl visai logiška, kad ES tiesiog prestižo palaikymui prieš Ukrainą pasimaivė ir pirmai progai nėrė į krūmus.
    Dabar įdomus kitas scenarijus. Visai tikėtina išvysti dar vieną oranžinės revoliucijos scenarijų, nes dirva tam yra labai puiki: žmonės pavargę ir pikti, šalis ant kolapso ribos, yra gyvas pasipriešinimo judėjimo simbolis, neskurdi opozicija. Jeigu taip nutiktų, kad visuomeninis judėjimas priverstų radą priimti visus Tymošenko „gydymui“ reikalingus teisės aktus, kaži kaip elgtųsi sojūzas? Ar sukandęs dantis pasirašinėtų sutartį, ar prisigalvotų naujų atmazkių, ar kaip dabartinė LR vyriausybė – temptų gumą, kol problema pati subyrės?

    • grumlinas parašė:

      Nu tu čia ant Citroenų nevaryk, geri awto 😛
      IMHO ES yrA suinteresuota paimti Ukrainą savo įtakos zonon: potenciali rinka ir potencialus darbo jėgos šaltinis, taip kad tai nebuvo vien žaidimai iš ES pusės. Bėda ta, kad ES bosai mAnė esą vieninteliai ir nepkartojami, o čia jiems surado alternatyvą.
      O šiaip tai Oranžinė Revoliucijaš™-2 bus įdomus įvykis – kas ką perlauš. Nes čia susigrumia nebe tiek vidaus pajėgos, kiek suinteresuotos išorės pajėgos.

      • Siaubas parašė:

        Niekas ant Citroenų čia nevaro. Rašau gi, kad varguliams neįperkami (galėjau pridėti, kad ribotų smegenų sunkiai ir suvokiami), vadinasi – geri automobiliai.
        Sueitis su Ukraina yra labiau naujųjų valstybių interesas, nes vėlgi – Ukraina neturiu tokios perkamosios galios, kad galėtų masiškai įsigyti pvz.: UK, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Belgijos ir pan. senbuvių produkcijos. Senoji gvardija turės naudos tik netiesiogiai, pvz. VAG‘as per Škodų pardavimus, Renault-Nissan per Dacia, GM – per lenkiškus Chevrolet ir t.t.
        Kai į paveiksliuką pažiūri bendrai, tai ir matosi, kad pardavimai didės pagrinde naujokams, didžioji dalis ES paramos, vėlgi – naujokams, o senbuvėms reikės už visą tai susimokėti ir dar stekenti savo ekonomikas ir socialines apsaugas naujom emigrantų bangom. Žodžiu daug nuostolių, o atsiperkamumas toks ilgas, kad balansuoja ant įgyvendinamumo ribos.
        Todėl ir davė naujokams tik pasižaisti, kad per daug neliūdėtų.

        • grumlinas parašė:

          nzn, nzn… ESas suinteresuotas plėsti rinkas ir didinti jų perkamąją galią, ir tas visai nieko ėjosi iki ekonominės krizės – prisimink, kaip Lietuvoje viskas neblogai sukosi tipo. Kol paaiškėjo, kad viskas skolon, o skolas reikia grąžinti. Aš asmeniškai nusiteikęs, kad ESas šiek tiek pasimokė iš Pietų ir Rytų Europų pavyzdžio, kas nutinka, kai beždžionė, šeriama bananais, nutaria, jog bananų bus visąlaik,ir jų nebereikės pačiai skintis

  4. Taškas parašė:

    Būč dėkingas, jei kas paaiškintų iš kur atsiranda tie europiniai pinigai, kuriais tiesiog taškomės.
    Buvau kažkur girdėjęs, jog nuo 2014 metų ir mes tampam donore melžiamąja, kas atrodė panašu į tiesą ir logiška, juk ES taip auga. Bet Justas Paleckis per interviu nuramino kad ne. Ar kol kas ne.
    Nu kažkaip ir aritmetiškai vieną kartą vis tiek gi tas būtina, ne piramidė finansinė tas biudžetas gi. O vis tik kaip išsibalansuoja? Juk vien tos nesąmonės su dviem parlamentų rūmais kainuoja dešimtis milijardų…

    • grumlinas parašė:

      Pakolkas mes, berods, gaunam daugiau, nei įdedam. Jedi ir tapsim donore – nebus labai daug, nes mūsų BVP beveik niekinis ESo požiūriu.
      A propos: ta dviejų sostinių nesąmonė likviduojama, Strasburgas jau sriūbauja, nes praranda dykaduonių aptarnavimo funkciją 😉

  5. Rytis I parašė:

    Šiandien per ŽR radijo apžvalgą žurnalistų klausė – kas visgi kalčiausias dėl nutrūkusių derybų. Visi buvo vieningi: labiausiai kaltas Putinas ir dar mūsų prezidentė. Kiti truputį kalti, bet atseit tai nesiskaito. Na, su prezidente kaip ir viskas aišku – ji visada kalta, darytų taip arba priešingai. Bet Putinas?.. Nejau euroderybininkai nežinojo anksčiau, kad Rusija žais va bank ir darys viską, idant išlaikyti Ukrainą savo glėbyje? Nežinau, panašiai galvoja nebent bobulė nuolat kertanti kelią būtinai ten, kur negalima, nes jos suvokimu visada bus kaltas auto. Kam švis kviesti 4 žurnalistus, jei jų nuomonės identiškos? Gal kitokių nebėra, nežinau…

    • grumlinas parašė:

      Žurnalizdai prosto vykdo gautas komandas ir tiek. Liepta daryt najiezdą ant Putino ir Dalios – dAro. Bus komanda sumalti mūsų URMą Linkevičių už tai, kad per mažai dirbo su ukrainiečiais – sumals.