Feed on
Posts
Comments

Praėję Eastcheap ir Great Tower Street gatvėmis, išėjome prie paties nuo Londono Tauerio. Čia stojau į eilę bilietų, o mano brangiausioji nupirko tradicinį britų patiekalą Fish’n’Chips. Prieš tai išvakarėse jį valgiau pabe – labai patiko. Šiaip tai tiesiog džiūvėsiuose apvoliota ir iškepta žuvis su aliejuje virtomis bulvytėmis, kurios pas mus vadinamos fri. O britai tą daiktą vadina čipsais, visiškai ignoruodami faktą, kad tikram lietuviui čipsai yra iš bulvių miltų pagaminti mažyčiai plokšti bulvių paplotėliai tipo komunijos, užgeriami alumi. Kažkada Fish’n’Chips būdavo pateikiami tiesiog suberti į iš laikraščio susuktą kūgelį, dabar gi standartinėje kartoninėje dėžutėje maistui. Bet užtai ant jos atspausdintas laikraštis 😉
Besiruošiant į Tauerį, reikia žinoti, kad jo aplankymas nepigus (19 svarų+1,9 svaro auka remontui), o aplankyti ten reikės labai daug, todėl rezervuokite bent pusdienį, tikrai tiek užtruksite.
Įeinant apsauga apžiūri krepšius, tad visas bombas palikite namie. Po Tauerį galima vaikščioti tiek savarankiškai (naudojantis nemokama schemute arba atsispaudinus žemėlapiuką), tiek prisijungti prie kas valandą organizuojamų ekskursijų, kurias veda Tauerio sargybiniai jeomenai. Su jais ekskursuoti biškį problematiška – ekskursija trunka ilgokai, nes keliose sustojimo vietose pasakojama gana ilgokai, o ir pasakojama ne tik kad savotiška tartimi, kurią reikia „pagauti“, bet ir dera išmanyti tiek Britanijos istoriją, tiek dabartines aktualijas. Mūsų kantrybės užteko vienam sustojimui, šiaip vaikštinėjome savarankiškai.
Ekspozicijos įrengtos labai gerai ir aiškiai. Ką vertėtų aplankyti? Viską 😉 Ypač įdomi Waterloo Block pastate įrengta karališkųjų regalijų (karūnos, skeptrai, bumbulia, kardai etc.itd.) saugykla, bet joje draudžiama fotografuoti. Šioje saugykloje suvokiau, kad mėgstamiausia britų monarchų spalva – violetinė 😉 White Tower, kuris painiojamas su visu Taueriu, nors šiaip tėra tik didžiulis bokštas, yra įdomus ginklų muziejus ir turi neblogą suvenyrų parduotuvę, kur nusipirkau nepigų, bet vėliau pasiteisinųsį Londono atlasą. Iki šiol Taueryje tebėra Royal Regiment of Fusiliers štabas ir tam pulkui pašvęstas nedidelis muziejus. Vienintelė vieta, kur nepavyko įeiti – Royal Chapel St.Peter ad Vincula, nes ten įleidžiamos tik grupės su gidais. Wakefield Tower yra kankinimų musiejus, jei kam įdomu 😉 O ir šiaip labai įdomu tiesiog pasivaikščioti po visur, nes draudžiamų vietų nedaug. Kai kur galima pamatyti iš metalinio tinklo padarytas įvairių gyvūnų skultūras. Pasirodo, dar XIXa. Taueryje buvo kažkas panašasu į zoologijos sodą ir tos statulos primena tuos laikus. Iš gyvūnų dabar belikę tik garsieji Tauerio krankliai pakirptais sparnais (kad neišemigruotų), kuriems įrengtos specialios kranklidės. Dirba jų 7, o dar 2 rezerve.
Vienžo, už savo svarus atsivaikščiojome iki kojų paskaudimo 😉 o mūsų įspūdžiai fotoreportaže žemiau.
Paspaudus fotkės imamos iš Flickr ir biškį pasididina, šiaip jų dydis 1200×798. Aha, tik šįkart jų labai daug, 89 😉

4 Responses to “Britanijos įspūdžiai [2]: Tower of London, 2012-10-14”

  1. Taškas parašė:

    Patiko vieta, kur karalius pėsčias vaikšto – priminė vaikystę…

  2. Buvauten parašė:

    Puiku, kad pataikėt į gerą pabą – daugelis pažįstamų pirmą kartą paragavę Fish&Chips nusivylė, nes ne visur juos gerai gamina 🙂 O dėžutė su laikraščiu – kietai 🙂 dar neteko tokio įpakavimo matyti.