Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 93 metusTrumpa frazė iš Wikipedijos
1918 – Transylvania unites with Romania, following the incorporation of Bessarabia (March 27) and Bukovina (November 28).
1918 – Iceland becomes a sovereign state, yet remains a part of the Danish kingdom.
1918 – The Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes (later known as the Kingdom of Yugoslavia) is proclaimed.

Kiba jie tuomet pasiuto – trijose šalyse tuo pačiu momentu įvyko esminiai pokyčiai! 😉 Aišku, po to kiekvienos iš jų likimas susiklostė absoliučiai skirtingai. kai pažvelgi, suvoki:
– Islandijai paisekė labiausiai – ji patyrė mažiausiai sukrėtimų, pamažu bet užtikrintai vystosi
– Rumunija buvo kuriam laikui praradusi Transilvaniją, kurią Antrojo pasaulinio karo metais atsiėmė Vengrija, bet po karo ją vėl atgavo; tuo tarpu Besarabijos, užgrobtos Sovietų Sąjungos, atgauti jau nebepavyko. Bors Besrabija, patapusi Moldova, pamažu dreifuoja link susijungimo su Rumunija. Tada gal kada nors jos ir vėl bus kartu?
– Jugoslavijai istorija skyrė sunkiausią likimą. Karo metu okupuota nacistinės Voketijos, ji buvo suskaldyta į kelias valstybes, kurios po karo vėl buvo sujungtos, tik jau nebe po monarchistine, bet komunistine vėliava. Tačiau daugiatautei Jugoslavijai nebuvo lemta ilgai būti vieninga valstybe – po jos lyderio Broz-Tito mirties Jugoslavija pamažu dezintegravosi ir suskilo į keletą nepriklausomų nacionalinių valstybių. Skaudžiausias likimas teko Serbijai – nuo jos, kaip Jugoslavijos lyderio, atskilo ne tik prisijungusios Slovėnija ir Chorvatija, bet ir kadaise prisijungtos Bosnija-Hercegovina bei Makedonija, o serbų civilizacijos lopšys Kosovas, kurio etninė sudėtis radikaliai pakito per nepilną šimtmetį, buvo prievarta atskirtas nuo Serbijos, ten įkuriant antrą albanų valstybę Europoje.
Viena data, trys valstybės, absoliučiai skirtingi likimai…

4 Responses to “Gruodžio 1 prieš NN metų”

  1. pričkus parašė:

    … prisijungusios Slovėnija ir Chorvatija? … prisijungtos Bosnija-Hercegovina bei Makedonija? Ar neturėtų būti vienodas veiksmažodis panaudotas?

  2. pričkus parašė:

    Man visada atrodė, kad serbai – rusų vaidmenį atliko, kurdami savo imperiją…o čia, susijungė… kaip kokia ES? Tamsuolis esmi ir klišių įkaitas, pasirodo.